Categorieën
Algemeen

Verpleeghuiszorg in coronatijd; leegstand en wachtlijsten

Leegstand en lange wachtlijsten, deze ogenschijnlijk tegenstrijdige trends zijn momenteel tekenend voor de situatie in de verpleeghuizen. Terwijl sommige verpleeghuizen tot 10 procent van hun bedden leeg hebben staan, is het aantal ouderen dat wacht op een plek in het verpleeghuis gestegen tot boven de 21.000.

Naar de precieze omvang van de ‘leegstand’ blijft het gissen. “Exacte cijfers hebben we niet, al weten we wel dat het beeld regionaal, en zelfs lokaal en per woonlocatie, sterk verschilt”, zegt woordvoerder Ceriel Thissen in antwoord op de vraag hoe de situatie in de zorgkantoorregio’s van CZ is. “Dat heeft alles te maken met het feit dat corona op de ene locatie harder heeft toegeslagen dan op andere locaties.”
Bij een grote aanbieder in het hart van de corona-epidemie als BrabantZorg is het fenomeen duidelijk zichtbaar. “Er staan 200 bedden meer leeg dan normaal”, reageert woordvoerster Annemarie van Daalwijk. “We hebben in totaal 2300 bedden beschikbaar en 100 staan er standaard leeg voor spoedopnames.”

Lees meer op Skipr.