Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 97

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Vaccinatie

Vaccinatie cliënten onder verantwoordelijkheid specialist ouderengeneeskunde

Afgelopen week zijn de eerste cliënten onder verantwoordelijkheid van de specialist ouderengeneeskunde gevaccineerd. De ervaringen van deze organisaties is via het COVID-19 webinar van afgelopen vrijdag gedeeld. Kijk hier het webinar terug en bekijk onderaan deze pagina de draaiboeken van Carint Reggeland en Cordaan.

Verenso heeft de medische aandachtspunten bij vaccinatie van bewoners nader beschreven. In hetzelfde document geeft Verenso duidelijke handvaten voor het goed benutten van ‘spillage’.

De vaccinatieregistratie valt onder verantwoordelijkheid van de specialist ouderen geneeskunde en wordt vastgelegd in het EPD (Elektronisch Patiënten Dossier) of ECD (elektronisch Cliënten Dossier). Lees meer hierover in dit bericht, waarin ook wordt aangegeven welke leveranciers een registratie- en communicatiemodule beschikbaar hebben, hoe de registratie verloopt van de huisarts en de communicatie met het RIVM.

Vaccinatie onder verantwoordelijkheid huisarts

Vanaf 25 januari is in de HAP-regio’s Twente, Deventer en Zoetermeer gestart met het vaccineren van bewoners van zorginstellingen die onder verantwoordelijkheid van de huisarts vallen. Naar verwachting kunnen in de eerste week van februari de volgende regio’s starten met vaccineren van de groep cliënten die geclusterd wonen en waarbij de huisarts verantwoordelijk is voor de medische zorg. Verdere uitbreiding van het aantal regio’s dat vanaf begin februari kan starten is echter afhankelijk van het aantal Moderna-vaccins dat feitelijk beschikbaar komt. VWS werkt met de betrokken partijen op dit moment nog hard aan een informatiepakket dat we later deze week met u hopen te delen.

Vaccinatie zorgmedewerkers

De vaccinatie van zorgmedewerkers werkzaam in verpleeghuizen of vergelijkbare woonvormen loopt volop. In sommige regio’s kunnen mensen nog steeds terecht. Incidenteel worden ook vaccins herverdeeld tussen regio’s. Mensen die bij de GGD op de ‘wachtlijst’ staan  worden geleidelijk ook opgeroepen.

De vaccinatie van zorgmedewerkers in de wijkverpleging is voorzien voor de komende weken. Het is nog onduidelijk of en zo ja welke invloed de vertraagde levering van het AstraZeneca vaccin (zoals die afgelopen weekend in het nieuws was) op deze planning zal hebben. Zowel in de lobby, aan alle mogelijke tafels en via de pers vraagt ActiZ volop aandacht voor de urgentie van het vaccineren van de medewerkers in de wijk. De wijkverpleging is immers onmisbaar voor alle mensen die daardoor thuis kunnen blijven en niet opgenomen hoeven te worden. De zorg thuis moet doorgaan om te voorkomen dat opname alsnog nodig is en om te zorgen dat mensen sneller naar huis kunnen terugkeren als ze in het ziekenhuis geweest zijn. 

Avondklok

De avondklok leidt tot praktische vragen zoals of voor de oppas van werknemers die hun avonddienst draaien een verklaring kan worden geregeld, En of een verklaring aan vrijwilligers afgeven kan worden? Uiterlijk woensdag aanstaande publiceren wij een eigen Q&A op basis van uw vragen van de afgelopen dagen. Voor de volledigheid wijs ik u nogmaals op de berichtgeving in Update 96 van afgelopen vrijdag 22 januari waarin we onder andere de verschillende regels en formulieren rond de avondklok toelichten.

Impact gemuteerde virussen

RIVM en OMT buigen zich momenteel over enkele vraagstukken rond het effect van de gemuteerde virussen, onder andere over gepast gebruik van PBM en met name FFP2 maskers en bezoek. We hopen u daarover de komende dagen nader te berichten.

Corona communicatie

Via deze updates en onze webpagina’s https://www.actiz.nl/corona en https://www.actiz.nl/coronavaccinatie wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en coronavaccinaties. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in mijn-ActiZ. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.