Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 96

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Avondklok: Werkgeversverklaring en eigen verklaring werknemer vereist
Gisterenavond is door het kabinet besloten de ingrijpende maatregel van een avondklok in te stellen. Concreet gaat die zaterdagavond om 21.00 uur in. Vanaf morgen moeten medewerkers die tussen 21.00 uur en 04.30 uur voor het werk buiten moeten zijn, een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ en ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben.

De eigen verklaring kan de medewerker zelf invullen en printen of op de telefoon laten zien. U wordt geacht de werkgeversverklaring aan uw medewerkers beschikbaar te stellen.

Om dat zo eenvoudig mogelijk te kunnen doen is er de mogelijkheid om een Excel bestand te koppelen aan het PDF-bestand. Daarnaast is er een Word-document en daarbij behorende instructie beschikbaar. Dat kunt u aanpassen en als ‘samenvoegbestand’ voor uw organisatie gebruiken. We begrijpen dat AFAS-gebruikers het formulier inmiddels al vanuit hun systeem beschikbaar kunnen stellen. Ook voor Youfource gebruikers is er een specifieke toepassing.

Het advies is om al uw medewerkers waarvan de kans bestaat dat ze tussen 21.00 en 4.30 uur onderweg moeten zijn, per e-mail zo spoedig mogelijk te voorzien van een ingevulde werkgeversverklaring waarin u aankruist ‘ik kan voor deze werknemer geen vaste tijden aangeven’. Als u het formulier digitaal verstuurt aan uw medewerkers dan hoeft daar geen handtekening van u onder te staan.

Vaccinatie

Vaccinatie medewerkers

De vaccinatie van medewerkers werkzaam in verpleeghuizen en vergelijkbare woonvormen is in volle gang. De start van de vaccinatie van andere zorgmedewerkers in onze sector is zoals eerder gemeld afhankelijk van de goedkeuring en beschikbaarheid van het Astra Zeneca vaccin. Het ministerie van VWS en de GGD hebben vandaag nogmaals herbevestigd dat goedkeuring waarschijnlijk op 29 januari volgt en dat dan vanaf begin februari afspraken gepland kunnen worden bij de GGD. Zodra dit definitief is, berichten we u nader. 

Intussen wordt de komende weken ook een start gemaakt met vaccinatie van thuiswonende kwetsbare ouderen met de vaccins van Moderna en BioNTech/Pfizer die daar het meest geschikt voor zijn. Dat heeft géén effect op de beschikbaarheid van vaccins voor de zorgmedewerkers.

Vaccinatie cliënten onder verantwoordelijkheid specialist ouderengeneeskunde
De eerste ervaringen met vaccineren in de verpleeghuizen zijn uiterst positief. Wel blijkt dat vervoeren, bewaren en toedieningsgereed maken van de vaccins voldoende ervaring en expertise vraagt. Mocht u behoefte hebben aan hulp bij die aanpak, dan biedt de KNMP (beroepsorganisatie van apothekers) namens haar leden zorgorganisaties hulp aan bij het voor toediening gereed maken van vaccins en het proces rondom vervoer tussen locaties. Hierbij zijn een aantal aandachtspunten van belang. Veel organisaties hebben een hechte relatie met een of meerdere apotheken. Desgewenst kunt contact opnemen met de KNMP.

Vaccinatie cliënten onder verantwoordelijkheid van de huisarts
Cliënten die met een Wlz-indicatie geclusterd wonen en waarvoor de huisarts medisch eindverantwoordelijk is, worden door de HAP’s gevaccineerd tenzij daar lokaal andere afspraken over zijn gemaakt. Hoewel de toestemming formeel geregeld moet worden door de behandelend arts, wordt door huisartsen om hulp gevraagd van organisaties. Met elkaar hebben we als doel om zo snel mogelijk kwetsbare cliënten gevaccineerd te hebben. Dit vereist lokaal maatwerk en hier is ook ruimte voor. Zie ook de veelgestelde vragen van de IGJ.

Financiële compensatieregelingen 2021 Covid-19 bedden

De eerder gemaakte financieringsafspraken voor de tijdelijke Covid-19 bedden met een ligdagtarief van 507 euro en een ex-postvergoeding op basis van werkelijk gemaakte kosten blijven ook in 2021 van kracht. Afgelopen week is met VWS, GGD en ZN gesproken over de beschikbaarheid van voldoende tijdelijke Covid-19 bedden in de regio. Er is gesproken over een mogelijk verdere opschaling naar meer dan de 2000 bedden landelijk waar afspraken per regio over zijn. Opnieuw is bekrachtigd dat, indien nodig, verdere opschaling én mogelijke afschaling in ROAZ-verband overeengekomen en vastgelegd moet worden. De verzekeraar is daar dan per definitie in betrokken.

Dagbesteding blijft in principe open

In vervolg op de persconferentie ontvangen we signalen dat her en der de vraag wordt gesteld of de dagbesteding op basis van de Wmo 2015 en de Wlz wel open kan blijven, gegeven de dreiging die uitgaat van de Britse variant van het coronavirus. VWS heeft bevestigd dat de dagbesteding, in lijn met de bestaande richtlijnen van het RIVM, ook in de komende periode gewoon open kan blijven.

Met al uw vragen kunt u uiteraard terecht bij corona-vragen@actiz.nl en de ActiZ corona-infolijn.

Corona communicatie
Via deze updates, www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.