Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 101

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Vaccinatie

Vaccineren onder verantwoordelijkheid van de specialist ouderengeneeskunde 

De werkinstructie voor het vaccineren rondom cliënten onder de medisch verantwoordelijkheid van de specialist ouderengeneeskunde is aangepast. Het is nu mogelijk om de aantallen vaccins voor de 2e vaccinatieronde naar beneden aan te passen.

Vaccineren onder verantwoordelijkheid van de huisarts

Vorige week zijn in de eerste drie regio’s de huisartsenposten samen met onze leden gestart met het vaccineren van de bewoners, onder medische verantwoordelijkheid van de huisarts. De signalen tot nu toe zijn divers maar er is nog géén concreet zicht op de eerste ervaringen, de vervolgaanpak en de keuze van de volgende regio’s. Zoals eerder deze week gemeld is wel duidelijk dat het gaat om alle bewoners van verpleeghuislocaties en vergelijkbare woonvormen, waarvoor de huisarts medische verantwoordelijk is, zowel met Wlz als met Zvw-zorg. Waarschijnlijk hebt u hier al contact over met uw Hap en/of huisarts. Die afstemming is cruciaal. We informeren u zo snel als mogelijk nader. Met eventuele signalen of vragen kunt u terecht bij Anne Lee Edens (a.edens@actiz.nl).

Vaccineren zorgmedewerkers

Vorige week is het vaccin van Astra Zeneca goedgekeurd en inmiddels is duidelijk dat de eerste vaccins eind volgende week beschikbaar gaan komen. Sinds bekend is geworden dat er voorlopig veel minder vaccins komen dan verwacht, pleit ActiZ voor snelle vaccinatie van de ruim 40.000 medewerkers intramuraal die nog wachten, de ruim 145.000 medewerkers in de wijkverpleging en de medewerkers in de Wmo- ondersteuning. We onderbouwen de noodzaak met feiten, onder andere op basis van de prognoses van Gommers en Kuipers. In de Kamerbrief die minister Hugo de Jonge gisterenavond na de persconferentie verstuurde, wordt deze problematiek nog eens toegelicht (pagina 50). Tot onze verbijstering bevestigt de minister, ondanks frequente contacten -ook met onze voorzitter- echter niet de eerder gemaakte afspraken over het vaccineren van zorgmedewerkers, zodra Astra Zeneca levert. De minister legt daarentegen 3 scenario’s voor ter bespreking met de Kamer. Wat ons betreft is alleen scenario 1 denkbaar en aanvaardbaar: afspraak = afspraak! Inmiddels scharen de vakbonden, V&VN en vele anderen zich achter ons. De Gezondheidsraad is benaderd en we hebben Ernst Kuipers van de LNAZ om openlijke steun gevraagd vanwege de dreigende toename van besmettingen en ‘scenario zwart’.

Afwegingskader ‘Code Oranje’ 

Er bestaat een reële kans dat de zorg tijdens de derde golf onder te grote druk komt te staan. In veel regio’s wordt gewerkt aan plannen hoe de zorg in dat geval verder afgeschaald kan worden. Ook landelijk worden voorbereidingen getroffen. Met tal van veldpartijen (o.a. GGD GHOR Nederland, beroepsverenigingen en cliënten- bewonersvertegenwoordigers) werkt ActiZ aan een afwegingskader voor de langdurige zorg in geval van code oranje. Het doel van het kader is om te beschrijven welke overwegingen lokaal/regionaal gemaakt moeten worden, als de zorgcontinuïteit niet te handhaven is. Het kader is ondersteunend en aanvullend op hetgeen u in uw regio hierover met elkaar afspreekt.

Daarnaast wordt landelijk met oa LNAZ, GGD GHOR en VWS gewerkt aan een afwegingskader wat over de sectoren heen gaat op het moment dat de druk te groot wordt. Dit betreft dan onder andere de inzet van het leger en boven bovenregionale uitwisseling van patiënten en medewerkers.

Verantwoording ex post afrekening covid meerkosten

ActiZ heeft samen met AAG een verantwoordingsmodel ontwikkeld voor de ex-post afrekening van Covid-meerkosten. Met dit verantwoordingsmodel zijn meerkosten toe te delen aan de verschillende domeinen. Ook kunt u alle kosten en opbrengsten alsmede het saldo van de Covid-units in beeld brengen en bij Zorgverzekeraars Nederland indienen. U kunt zich nu aanmelden voor twee digitale spreekuren hierover: op 10 en 17 februari. Meer informatie over het ondersteuningsaanbod verantwoordingsmodel vindt u in onze kennisbank.

Denktank coronacrisis: Ga gezamenlijk aan de slag met de herstelagenda

Kern van dit brede advies onder regie van de SER is:

• Start met het gezamenlijk voorbereiden van het herstelbeleid dat we na de coronacrisis gaan inzetten.

• Blijf de gezondheidscrisis bedwingen.

• Zet de steun aan ondernemers, werknemers en kwetsbare groepen voort en intensiveer waar nodig.

• Heb meer oog voor het mentale welzijn van ons allemaal.

• Blijf intensief communiceren en uitleggen om naleving en draagvlak te stimuleren.

• Ondersteun de mantelzorg mede door te investeren in voldoende thuiszorg, begeleiding en dagopvang.

Corona communicatie
Via deze updates, https://www.actiz.nl/coronavirus en https://www.actiz.nl/coronavaccinatiewordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook kunt u het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties op onze site vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.