Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 102

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Vaccinatie medewerkers langdurige zorg, intramuraal én wijkverpleging

Na alle commotie, onzekerheid en speculatie is er zicht op de voortgang en de keuzes in de vaccinatiestrategie. Minister De Jonge heeft vanmiddag toegezegd de afspraken met de medewerkers in de langdurige zorg alsnog na te komen. Het advies van de Gezondheidsraad om 60- tot 65-jarigen te gaan vaccineren wordt toegevoegd maar doet niks af aan de bestaande afspraken. Inmiddels is het kabinetsbesluit over de vervolgaanpak van de vaccinatie in een Kamerbrief bevestigd.

De afgesproken planning is en blijft dus om eerst de medewerkers in de intramurale VVT, dan de medewerkers in de intramurale gehandicaptenzorg en vervolgens de wijkverpleging te gaan vaccineren. Aansluitend worden de overige medewerkers (Wmo, PGB e.d.) gevaccineerd zodat alle medewerkers in de langdurige zorg alsnog eind maart/ begin april gevaccineerd kunnen zijn. Als de geplande vaccins van AstraZeneca tenminste ook echt komen, maar inmiddels is dat zo goed als zeker.

Concreet wordt de inzet van de AstraZeneca vaccins nu als volgt:

• Komende week start vaccinatie van bijna 80.000 (!) wachtende medewerkers ‘intramuraal’, dat zijn de mensen waarmee door de GGD al is afgesproken dat zij uitgenodigd worden zodra dat kan of mensen die zich alsnog melden. Eventueel kunt u deze groep medewerkers nog een rappel sturen zodat zij een afspraak kunnen maken als ze die nog niet hebben. De eerste levering van AstraZeneca vaccins gaat volgende week naar deze groep, als er vaccins overblijven gaan die direct door naar de volgende groep medewerkers.

• Aansluitend start in de week daarna de vaccinatie van medewerkers gehandicaptenzorg en wijkverpleging. Komende week laten we u middels een GO weten wanner zij kunnen gaan bellen met 0800-1533. De GGD plant dan met hen een afspraak in de weken daarna. Het tempo is gebaseerd op de verwachte aantallen vaccins.

• Ergens in de weken daarna komen de overige medewerkers in de langdurige zorg aan de beurt, onder andere Wmo- en PGB-zorgverleners. Zo kunnen alle medewerkers eind maart/ begin april gevaccineerd zijn.

• Parallel start ná de inhaalslag voor de medewerkers volgende week, ook de vaccinatie van 60-64 jarigen en doelgroepen met een medische indicatie door de huisarts.

Nadere details komen begin volgende week. Het nakomen van de eerder gemaakte afspraak over snelle vaccinatie van zorgmedewerkers in de wijk, is niet vanzelf gegaan. Bij deze overtuigde keuze, die deels afwijkt van het advies van de Gezondheidsraad, heeft het kabinet zich mede laten leiden door het grote belang van continuïteit van de langdurige zorg en daarmee van de zorg als geheel. Via alle mogelijke kanalen is daarvoor intensief lobby gevoerd, zowel door ActiZ als door leden met (ludieke) acties. Dit is gedaan zowel achter als voor de schermen en op alle mogelijke niveaus. Onze oproep kreeg bijval van partners als V&VN, FNV, CNV en NU’91.

Vaccinatie bewoners met huisartsenzorg door de HAP met Moderna en BioNTech/Pfizer 
Huisartsenposten (HAP’s) organiseren de vaccinatie van de groep van ruim 70.000 Wlz-cliënten in (kleinschalige) instellingen die vallen onder verantwoordelijkheid van de huisarts. Mobiele teams vanuit de huisartsenposten zijn op 25 januari begonnen met vaccineren met het vaccin van Moderna. Gisteren hebben RIVM en VWS besloten dat de HAP’s vanaf week 7 zowel met vaccins van Moderna als BioNTech/Pfizer kunnen vaccineren. Komende week wordt bekend welke HAP’s wanneer kunnen starten. Door nu naast Moderna ook BioNTech/Pfizer in te zetten, kan de totale doelgroep kwetsbare mensen (met Wlz en Zvw zorg) in instellingen nu sneller worden gevaccineerd

• Vanaf week 7 kunnen al veel HAP’s starten met het vaccineren van cliënten op locatie door mobiele teams. HAP’s vaccineren óf met Moderna óf met BioNTech/Pfizer.

• InEen organiseert in samenwerking met het RIVM een startbijeenkomst voor de HAP’s subgroep die met BioNTech/Pfizer aan de slag gaat.

Voor de reeds gestarte regio’s verandert er niets aan het afgesproken proces met het vaccin van Moderna, zoals dat op 25 januari is gestart.

Vaccinatiegegevens uitwisselen met het RIVM

U kunt vanaf nu, als dit ook voor uw leverancier mogelijk is, de vaccinatiegegevens met toestemming van de cliënt (of zijn vertegenwoordiger) naar het RIVM versturen. De meeste leveranciers zijn door de ketentesten heen en dus gereed. Bekijk hier de betreffende leveranciers. Over enkele juridische issues heeft ActiZ verduidelijking gevraagd aan VWS en het RIVM, inmiddels zijn die naar tevredenheid beantwoord.

Rapport IGJ infectiepreventie

Goed beleid omtrent infectiepreventie en hygiëne is belangrijk. Verpleeghuizen hebben hiervoor beleid en de uitvoering ervan is door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd eind vorig jaar onderzocht. Ze deed dit tijdens een bezoek aan 10 verpleeghuizen. Op basis daarvan constateert de IGJ dat er ruimte voor verbetering is bij de uitvoering van het beleid. ActiZneemt de uitkomsten ter harte.

NZa analyse gevolgen coronacrisis

De NZa heeft een analyse van de gevolgen van de coronacrisis voor langdurige zorg gepubliceerd. Uit de analyse valt op te maken dat het aantal mensen dat wacht op een plek in een verpleeghuis de laatste maanden weer is toegenomen. Het lijkt erop dat mensen die deze zorg nodig hebben wel al een indicatie aanvragen die recht geeft op een plek in een verpleeghuis. Het aantal afgegeven indicaties is, na een korte daling, in november licht gestegen en ligt tot het einde van het jaar net boven het niveau van vorig jaar. Maar de opname lijkt uitgesteld te worden. Er zijn op 1 december namelijk ruim 3.500 bedden leeg, een verdubbeling sinds eind oktober.

Richtlijnen RIVM – uitgangspunten PBM

Naar aanleiding van het laatste OMT-advies heeft het RIVM de richtlijnen aangepast op de inzet van PBM. In de richtlijnen is aangegeven dat in de meeste situaties bij verpleging en verzorging van personen met (een verdenking op) Covid-19 een chirurgisch mondneusmasker type IIR volstaat. Bij aerosolvormende handelingen en bij enige twijfel dient een FFP2 masker gebruikt te worden. Toevoeging is dat dit ook overwogen kan worden in situaties waarbij ingeschat wordt dat er een verhoogd risico op vrijkomen van zeer kleine druppeltjes is, zoals bij langdurige blootstelling op een korte afstand aan een Covid-19 positieve/verdachte cliënt.

ZN publiceert de integrale compensatieregeling Zvw boven 10 mln
ZN heeft vandaag de integrale compensatieregeling voor zorgorganisaties wijkverpleging, elv en grz boven 10 mln omzet gepubliceerd. Daarin staat beschreven hoe de continuïteitsbijdragen en meerkostenvergoeding worden berekend. Ook staat de wijze van afrekening van de ex post meerkosten en covid-units beschreven; het document vermeldt tevens dat voor de onderbouwing van de ex post het verantwoordingsmodel covid meerkosten kan worden gebruikt.

Voor de toelichting op de compensatiebedragen in de jaarrekening naar uw accountant kunt u verwijzen naar deze regeling. Zodra ZN de aanvraagmogelijkheid openstelt, zullen we u hierover nader informeren. De daadwerkelijke uitkering van bedragen zal naar verwachting pas na de zomer plaatsvinden. In alle gevallen, ook voor aanbieders met Zvw-zorg onder de 10 mln, geldt dat u te allen tijde contact met uw (grootste) verzekeraar kunt zoeken als u extreme knelpunten ervaart die niet in enige regeling opgelost worden.

Modelovereenkomst ‘finale kwijting’ corona-verantwoording sociaal domein

Voor de verantwoording van compensatiemiddelen voor omzetverlies/meerkosten in het sociaal domein, is een driesporen-aanpak ontwikkeld. Voor spoor 2 waarin de compensaties voor omzetverlies en meerkosten worden verantwoord, is nu een modelovereenkomst ‘finale kwijting’. Daarmee is voor zorgaanbieders en gemeenten de verantwoording definitief vast te leggen zodat ook accountants van beide partijen hierop kunnen steunen. Informatie over de driesporen-aanpak en alle ondersteunende formats en handreikingen – waaronder deze modelovereenkomst – zijn te vinden bij het ketenbureau i-sociaaldomein. Mocht u er met uw gemeente niet uitkomen dan bestaat de mogelijkheid om een adviseur van het ketenbureau i-sociaaldomein te benaderen.

Voor alle informatie over de compensatieregelingen verwijzen wij graag naar het overzicht voor 2020 en 2021. Met vragen kunt u terecht bij Lenard Markus, l.markus@actiz.nl 

Vaccinatiebewijs

De Gezondheidsraad heeft donderdag in een advies aan het ministerie van VWS aangegeven dat de huidige wetgeving het mogelijk maakt voor instellingen en bedrijven om een vaccinatiebewijs als voorwaarde te stellen voor toegang tot hun diensten en voorzieningen. Het kabinet heeft zelf nog geen beleid opgesteld over hoe ze hiermee willen omgaan. ActiZ is in dit stadium géén voorstander van het gebruik van vaccinatiebewijzen. Daarvoor is het aantal gevaccineerden nog veel te laag en de mogelijkheid om gevaccineerd te worden veel te gering. 

Corona communicatie
Via deze updates, www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.