Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 103

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties. 

Vaccinatie

Vaccinatie bewoners onder medische verantwoordelijkheid specialist ouderengeneeskunde

Naar aanleiding van verschillende ervaringen en signalen van leden informeren we u over de Beelden en tips rond vaccinatie van de IGJ. Het RIVM heeft de werkinstructie rondom vaccinatie aangepast op het onderdeel bestellen en vervoer van vaccins. Voor het vervoer van het vaccin tussen de instellingen moet een apotheek of een gecertificeerd vervoersbedrijf worden ingehuurd. 

Aanvullend noemen we graag nogmaals de mogelijkheid om ook voor de 2e ronde hulp te vragen aan uw apotheek, met name bij het gespecialiseerde ‘coldchain’-vervoer tussen uw locaties. Ook bij het ompakken en het op locatie gereed maken van vaccins kan uw apotheek helpen. Neem zo nodig contact op via de KNMP.

Vaccinatie bewoners onder medische verantwoordelijkheid van de huisarts

Zoals eerder met u gedeeld kunnen alle mensen woonachtig in een verpleeghuisomgeving (primair bedoeld voor Wlz zorg) gevaccineerd worden door HAP of huisarts, los van of zij zelf een Wlz-indicatie zonder behandeling of een Zvw indicatie hebben. Daarover bent u wellicht al in contact met uw HAP. Inmiddels kunnen sommige HAP’s naast het Moderna-vaccin ook gebruik van het BioNTech/Pfizer vaccin. Dat kan wellicht enige verwarring geven (ook bij HAP of huisarts zelf) en wat chaotisch overkomen, maar het is allemaal bedoeld om de kwetsbaarste doelgroepen zo snel mogelijk te beschermen. Samenwerking en goede afstemming tussen u, uw collega-aanbieders en HAP/ huisarts is daarbij cruciaal. RIVM en InEen hebben opnieuw beloofd duidelijker en conform de met VWS en het veld gemaakte afspraken te communiceren. Morgen is een en ander sowieso onderwerp van gesprek in een bestuurlijk overleg over vaccinatie met het ministerie.

Tegelijkertijd loopt de uitnodiging van thuiswonende ouderen via het RIVM voor een aantal leeftijdsgroepen, zij worden uitgenodigd om bij de GGD gevaccineerd te worden. Het kan dus zo zijn dat uw bewoners via beide routes worden uitgenodigd omdat de verschillende routes los van elkaar verlopen en het aan beide kanten onmogelijk is om te selecteren. In beide uitnodigingsbrieven is een passage opgenomen over het eventueel dubbel ontvangen van een uitnodiging. De werkwijze vaccinatie voor deze groepen en de Q&A’s gaan hier verder op in.

Vaccinatie medewerkers

De werkwijze vaccinatie zorgmedewerkers is geactualiseerd op basis van de vaccinatiestrategie. Deze week krijgen de eerste zorgmedewerkers in de verpleeghuizen en aanverwante woonvormen die op de wachtlijst staan een sms-bericht van de GGD om alsnog een afspraak te maken. Ook kunnen medewerkers die begin januari een uitnodigingsbrief ontvingen maar nog geen afspraak hebben vanaf vrijdag 12 februari weer bellen met 0800-1533. De komende weken zullen ook de zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg en de wijkverpleging uitgenodigd gaan worden, een ‘GO’ per groep met specifieke uitnodigingsbrieven volgt zo snel als mogelijk.

Inmiddels is er meer informatie over het vaccin van AstraZeneca. Details over werkzaamheid, bijwerkingen en contra-indicaties worden daarin uitgewerkt. Hoewel de werkzaamheid met tenminste 60% lager is dan van de eerdere vaccins, is de verwachting dat ook de 40% die niet volledig beschermd is, wel beduidend minder ziek wordt bij besmetting. De speculaties over werking van het vaccin bij specifieke gemuteerde varianten worden nader onderzocht, net als bij de eerdere vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna.

Update uitvoeringsrichtlijn en e-learning Covid-19-vaccinatie

Vanwege het beschikbaar komen van het AstraZeneca vaccin is de uitvoeringsrichtlijn Covid-19-vaccinatie 2021 aangepast. De richtlijn bevat een paragraaf (1.3) met de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de voorgaande versie. Ook de e-learning Covid-19-vaccinatie wordt aangepast en zal naar verwachting begin volgende week beschikbaar zijn.

Digitale spreekuur verantwoording Covid-unit en meerkosten Zvw 2020

ActiZ organiseert twee digitale spreekuren over de verantwoording van de Covid-unit en meerkosten Zvw. De eerste was op 10 februari en de tweede op 17 februari 2021. Het speciaal ontwikkelde verantwoordingsmodel komt aan de orde alsmede de toepassing van de ex-post afrekening Covid-units en meerkosten Zvw. Aanmelden kan nog voor 17 februari.

Compensatieregelingen Zvw 2021: uw input wordt dringend gevraagd

ActiZ heeft in januari met ZN afgesproken dat er ook in 2021 passende compensatieregelingen komen voor aanbieders van Zvw-zorg voor 2021. Het betreft goede dekking van zowel meerkosten, continuïteit/omzetderving en overschrijding van afgesproken productie. Als medewerkers elders worden ingezet dan normaal, moet dubbele betaling voorkomen worden. ActiZ heeft bij ZN de noodzaak van duidelijke eenvoudige regelingen voor 2021 onderstreept met gelijke aandacht voor alle typen VVT-zorgorganisaties in de Zvw. Om tot de best mogelijke regelingen te komen, is onder meer afgesproken dat beide partijen meer gegevens ophalen over de recente situatie en de verwachtingen voor de nabije toekomst inclusief een mogelijke 3e golf. Deze uitvraag heeft betrekking op omzetverlies in de laatste maanden, de oorzaken die daarbij een rol spelen, de verwachtingen voor nabije toekomst en de meerkosten over 2020. We vragen u om de enquête uiterlijk 26 februari in te vullen, zodat wij begin maart met ZN concrete afspraken kunnen gaan maken. De regeling voor extra Covid-bedden loopt overigens gewoon door, die staat niet ter discussie.

Corona communicatie
Via deze updates, https://www.actiz.nl/corona en https://www.actiz.nl/coronavaccinatie wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.