Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 104

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Vaccinatie

Vaccinatie bewoners onder medische verantwoordelijkheid specialist ouderengeneeskunde 

Inmiddels loopt voor deze groep de tweede vaccinatieronde, details vindt u in het RIVM-nieuwsbericht en in de geactualiseerde werkinstructie. Als u in de eerste ronde door omstandigheden vaccins hebt overgedragen aan andere instellingen, houd dan bij de bestelling voor de tweede vaccinatieronde hetzelfde aantal aan als bij de eerste ronde en stem met de andere instelling af dat het teveel aan vaccins weer bij deze instelling komt. En wellicht ten overvloede: vervoer van vaccins tussen instellingen (niet tussen uw locaties) moet door een apotheek of een gecertificeerd vervoersbedrijf worden uitgevoerd.

Informatie over het vaccineren van nieuwe bewoners en bewoners die nog niet gevaccineerd konden worden, bijvoorbeeld vanwege een uitbraak, volgt binnenkort. Er wordt gewerkt aan een meer structurele oplossing om alle bewoners waarvoor de specialist ouderengeneeskunde en dus de zorgaanbieder verantwoordelijk is, te kunnen blijven beschermen.  

Vaccinatie bewoners onder medische verantwoordelijkheid huisarts

Eerder deze week hebben we u bericht over de complexiteit en soms moeizame voortgang van dit traject. Mede daarom is het belang benadrukt van creatieve samenwerking en elkaar vinden in oplossingen. Inmiddels hebben RIVMInEen en de LHV aanvullende berichtgeving gepubliceerd. Daarnaast zijn de RIVM-werkinstructies voor zowel vaccinatie met Moderna als met BioNTech/Pfizer bijgesteld op basis van de eerste ervaringen.  

Vaccinatie medewerkers

Eind vorige week hebben we u geïnformeerd over de keuze van de minister van VWS om de positie van VVT-medewerkers in de volgorde en werkwijze van vaccinatie te handhaven zoals eerder afgesproken. Inmiddels wordt de groep intramurale medewerkers die nog geen vaccinatieafspraak heeft, opgeroepen en gevaccineerd. Komende week worden de zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg opgeroepen om zich te melden en als dat op gang is worden de medewerkers in de wijk uitgenodigd, waarschijnlijk eind volgende week of de week daarna. Weer later komen de medewerkers in de Wmo-gefinancierde thuiszorg en dagbesteding.

Financieel

Als u problemen ervaart met zorgverzekeraars of gemeenten, maak dat bespreekbaar. Alleen samen kunnen we Corona aan, ook financieel. We verwachten overigens in de loop van volgende week de laatste details met u te kunnen delen over de financiële afwikkeling 2020. De Zvw-regelingen voor 2021 zijn momenteel onderwerp van gesprek. Covid-bedden worden sowieso vergoed vergelijkbaar met 2020. En er komt in elk geval een regeling voor meerkosten en voor omzetverlies door Covid. Om die zo eenvoudig en oplossend mogelijk te maken loopt nog tot 26 februari een enquête over uw actuele situatie. De resultaten worden gebruikt als input en onderhandeling voor de regelingen voor 2021 die ZN naar verwachting in maart gaat publiceren.

Corona communicatie
Via deze updates, www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.