Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 115

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Vaccinatie

AstraZeneca-vaccin veilig! Vaccinatie medewerkers thuiszorg komende week hervat

Goed nieuws! AstraZeneca blijkt veilig en mag weer gewoon gebruikt worden. De komende dagen nodigt de GGD alle medewerkers (en anderen van wie de afspraak deze week is afgezegd) per SMS opnieuw uit voor vaccinatie op korte termijn. De GGD heeft aangegeven de opgelopen vertraging zo snel als mogelijk in te gaan lopen.

Sowieso is het heel goed nieuws dat intensief onderzoek opnieuw laat zien dat AstraZeneca een goed vaccin is. Ondanks de negatieve berichten die soms in de pers en met name de social media circuleren, tonen experts in binnen- en buitenland, het EMA, het College Beoordeling Geneesmiddelen, verschillende artsenverenigingen en het RIVM middels onderzoek aan dat het vaccin wel degelijk veilig, verantwoord en effectief is. In deze praktische video’s leggen Marjolein van Egmond en Cecile van Els (RIVM) dat heel begrijpelijk uit. In de eerder met u gedeelde communicatietoolkit zijn inmiddels ook nuttige en aansprekende animaties en ‘social sliders’ opgenomen die u kunt gebruiken in de praktijk. ActiZ maar ook V&VN en de vakbonden zullen die waar mogelijk ook delen en verspreiden. Rijksoverheid.nl schenkt ook extra aandacht aan het coronavaccin van AstraZeneca, bijvoorbeeld door uit te leggen wat het betekent of een vaccin 60% of 95% werkzaam is.

Vaccinatie bewoners onder verantwoordelijkheid van de specialist ouderengeneeskunde
Van 22 tot en met 24 maart kunt u vaccins bestellen bij de SNPG voor de inhaalronde. Zoals eerder aangegeven is het nu ook mogelijk om in deze ronde in overleg, ook cliënten mee te nemen die vallen onder de medische verantwoordelijkheid van de huisarts. De werkinstructieis daar inmiddels ook op aangepast. In de aangepaste uitvoeringsrichtlijn, staan onder andere aangepaste wijzigingen rondom het vervoer van BioNTech/Pfizer.

Vaccinatie bewoners onder verantwoordelijkheid van de huisarts
Het is inmiddels mogelijk om ook een éérste vaccin toe te dienen tijdens de 2e vaccinatieronde van de HAP. Meer informatie leest u in dit nieuwsbericht 2e vaccinatieronde van het RIVM. Aanvullend worden er mobiele vaccinatieteams ingeschakeld die vanuit centrale coördinatie door heel Nederland ‘inhaalrondes’ gaan organiseren. Dit maakt het mogelijk om efficiënter en met zo min mogelijk spillage te vaccineren, ook als het om kleinere aantallen gaat.

Richtlijnen RIVM – quarantainetermijn aangepast (herhaald op verzoek)

Naar aanleiding van het 102e OMT advies zijn de adviezen t.a.v. de quarantaineduur aangepast voor instellingen in de langdurige zorg waar de bewoners in principe gevaccineerd zijn. Dit is verwerkt in de RIVM-richtlijn. Het gaat om de volgende twee wijzigingen:

1 Bij bewoners die gevaccineerd zijn kan na een negatieve PCR-testuitslag vanaf dag 5 de quarantaine beëindigd worden. Niet-gevaccineerde bewoners blijven 10 dagen in quarantaine.

2 Bij de medewerkers kan ongeacht hun eigen vaccinatiestatus de quarantaine na een negatieve PCR-testuitslag vanaf dag 5 beëindigd worden. Daarbij dragen deze medewerkers tot 10 dagen na het laatste contact met de positief geteste contactpersoon altijd een chirurgisch mondneusmasker type II.

Fase3: code zwart

Het ministerie, de LNAZ, ActiZ en vele andere partijen bereiden zich nog steeds voor een mogelijke nog hogere piek in de besmettingen. Gelukkig laat die piek steeds langer op zich wachten en wordt daardoor waarschijnlijk ook minder hoog. Er zijn echter wel regio’s waar de cijfers fors oplopen. De IGJ heeft haar zienswijze gedeeld. Naar verwachting publiceert VWS haar ‘beleidskader Fase 3’ volgende week.

Uw vragen kunt u uiteraard blijven richten aan corona-vragen@actiz.nl

Voortgang financiële compensatieregelingen Zvw-zorg 2021

De afgelopen maanden heeft intensief overleg plaatsgevonden tussen ActiZ en Zorgverzekeraars Nederland over de Covid-regelingen voor Zvw-zorg. Eerder hebben we u al geïnformeerd over de regeling voor Covid-bedden, die regeling blijft waarschijnlijk heel 2021 gelden, in ieder geval zo lang als nodig is. De contouren van de overige regelingen voor GRZ, eerstelijnsverblijf en wijkverpleging worden nu uitgewerkt en volgen zo spoedig mogelijk. Voor alle regelingen zal ook in 2021 gelden dat die uitsluitend bedoeld zijn om onontkoombare Covid-gerelateerde problemen (deels) te compenseren en continuïteit te ondersteunen. De regelingen kunnen uiteraard geen aanleiding zijn om minder productie te maken of om andere problemen niet op te lossen.

Corona communicatie
Via deze updates, www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.