Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 118

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Vaccinatie

In pers en politiek circuleren veel verhalen over (logistieke) problemen met de vaccinatieaanpak. Niet zozeer voor onze sector maar breed in de maatschappij. Het ministerie van VWS heeft gisteren middels deze brief de Tweede Kamer geïnformeerd over de actuele situatie en de feiten. 

Vaccinatie medewerkers

Alle commotie rond het vaccin van AstraZeneca leidt tot dalende vaccinatiebereidheid, ook onder medewerkers in onze sector. Het ministerie van VWS, RIVM, GGD, beroepsverenigingen en branches werken samen met CBG en anderen continue aan begrijpelijke en toegankelijke communicatie over de voordelen van vaccinatie en over de kwaliteit en veiligheid van AstraZeneca.

Webinar Covid-19: ‘Paradox versoepelingen en fase 3: code zwart’

Herhaling: op vrijdag 9 april vindt het webinar plaats over de dilemma’s tussen -aan de ene kant- de behoefte aan versoepelingen van de maatregelen en -aan de andere kant- de stijging van het aantal besmettingen en de dreiging van fase 3: code zwart. Verschillende experts van VWS, GGD en waarschijnlijk IGJ komen aan het woord maar daarnaast is er vooral ruimte voor onderlinge uitwisseling. Hier kunt u zich aanmelden

ActiZ standpunt loondoorbetaling tweede ziektejaar

Naar aanleiding van veel ledenvragen is de optie van loondoorbetaling in het tweede ziektejaar voor werknemers die als gevolg van corona langdurig arbeidsongeschikt zijn besproken in de commissie arbeid van ActiZ. Na uitgebreide overweging acht de commissie het onmogelijk om hiervoor als VVT-sector een uitzondering te maken op de afspraken die we in de cao hebben ten aanzien van arbeidsongeschiktheid omdat:

• Het is niet mogelijk om vast te stellen of iemand in de werksituatie besmet is geraakt

• Er géén legitimatie is om alleen voor corona als oorzaak van langdurige ziekte een uitzondering te maken en niet voor andere ernstige aandoeningen

Overigens is het wel mogelijk om een beroep te doen op een specifiek hiervoor in het leven geroepen fonds: stichting Zorg na Werken in Coronazorg (ZWiC).

Corona communicatie
Via www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie en deze updates wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.

Voor nu wens ik namens alle ActiZ-collega’s fijne Paasdagen!