Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 119

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Webinar Covid-19: ‘Paradox versoepelingen en fase 3: code zwart’
Herhaling: op vrijdag 9 april vindt het webinar plaats over de dilemma’s tussen -aan de ene kant- de behoefte aan versoepelingen van de maatregelen en -aan de andere kant- de stijging van het aantal besmettingen en de dreiging van fase 3: code zwart. Verschillende experts van VWS, GGD en waarschijnlijk IGJ komen aan het woord maar daarnaast is er vooral ruimte voor onderlinge uitwisseling. Hier kunt u zich aanmelden.

OMT-advies over versoepelingen langdurige zorg
In reactie op het OMT-advies stelt minister Hugo De Jonge in deze kamerbrief dat er steeds meer versoepelingen in de ouderenzorg mogelijk zijn en dat zorgaanbieders bij het maken van hun afweging slechts die beperkingen in stand moeten houden die voor de gegeven lokale situatie nodig zijn. Het OMT stelt dat verschillende randvoorwaarden zoals vaccinatiestatus van bewoners en medewerkers, omgevingsprevalentie van Covid-19 en de landelijke vaccinatiegraad van belang zijn bij overwegingen rond versoepeling van maatregelen in de verpleeghuiszorg. Het OMT geeft als mogelijke versoepelingen bij een hoge vaccinatiegraad (>80%):

• Op de eigen kamer van een volledig gevaccineerde bewoner kan door 1 of enkele vaste bezoekers worden afgezien van het dragen van een mondneusmasker en het afstand houden. Bezoekers dienen dan bij voorkeur zelf ook gevaccineerd te zijn of zich te laten testen voorafgaand aan het bezoek.

• De omvang van de vaste groep van volledig gevaccineerde bewoners bij groepsactiviteiten kan enigszins verruimd worden. Gezien de hoge infectiedruk en lage vaccinatiegraad in de maatschappij wordt nog steeds geadviseerd om geen cliënten of bezoekers van buiten de instelling toe te laten tot groepsactiviteiten.

• Inzet van vrijwilligers in de instelling is weer mogelijk. Vrijwilligers dienen een chirurgisch mondneusmasker te dragen.

• Niet-medische contactberoepen zoals kappers kunnen weer worden toegelaten. Zij dienen een chirurgisch mondneusmasker te dragen. En voor zorgmedewerkers is het mogelijk om bepaalde essentiële trainingen weer te volgen. Zorgmedewerkers dragen daarbij een chirurgisch mondneusmasker.

Zowel op organisatie-, locatie- als op individueel niveau moet bezien worden welke (versoepeling van) maatregelen passend en proportioneel zijn. Daarbij kan de geactualiseerde ‘Handreiking bezoek en sociaal contact: corona in verpleeghuizen’ gebruikt worden. Ook bij versoepelingen is uw afstemming met de medezeggenschap en het informeren van bewoners, naasten en medewerkers essentieel.

Dagbesteding

Het OMT adviseert tevens om dagbesteding weer voort te zetten en ernaar te streven dat zelfstandig wonende ouderen ongeacht hun vaccinatiestatus gebruik kunnen maken van dagbesteding of dagopvang. Overweging daarbij is dat deze ouderen zich kunnen houden aan de basismaatregelen, zoals handhygiëne en afstand. En dat de zorgmedewerkers de voor hen geldende richtlijnen blijven volgen.

Vaccinatie

Vaccinatie medewerkers
Jongstleden vrijdag is de vaccinatie met het AstraZeneca vaccin stilgelegd. Later vandaag wordt een besluit verwacht van het kabinet (op basis van een gezondheidsraadadvies) over het al dan niet hervatten van vaccinatie met AstraZeneca. We informeren u als dat besluit er is maar de pers zal dat waarschijnlijk sneller doen. Uiteraard pleiten we intussen voor heldere en snelle alternatieven als besloten zou worden om AstraZeneca vaccin voorlopig níet te gaan gebruiken. 

Oproep aanleveren vaccinatiegegevens

In navolging van eerdere berichtgeving, wijzen we u graag op dit bericht met nogmaals de dringende oproep om vaccinatiegegevens aan te leveren. Dit geldt in het bijzonder voor organisaties die werken met informatiesystemen van PinkRoccade, Nedap, Gerimedica of Medimo.

Inzet van zelftesten onveranderd
In de Covid-19 teststrategie van de Rijksoverheid is ook aandacht voor ‘zelftesten’. Deze extra testmogelijkheid is aanvullend op andere vormen van preventief testen, waarmee besmettingen gevonden kunnen worden die anders onopgemerkt blijven. Het doel is extra personen op te sporen die besmettelijk zijn terwijl zij geen klachten hebben. De zelftesten zijn NIET bedoeld als vervanging van de Covid-19-maatregelen of in plaats van testen bij de GGD-testlocaties en zorginstellingen. De Rijksoverheid heeft een informatiefolder en de bijsluiterinfo voor gebruikers van zelftesten gepubliceerd.

Overzicht Covid-19 onderzoeken ZonMw
ZonMw heeft een bundeling gepubliceerd van relevante onderzoeken over het coronavirus. Het betreft niet alleen medische- of zorg gerelateerde onderzoeken, maar alle wetenschapsgebieden die hier mee bezig zijn.

Corona communicatie

Via www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie en deze updates wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.