Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 127

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Vaccinatie
Permanente inhaalronde en thuisvaccinatie 
Voor cliënten die nog niet zijn gevaccineerd, waren er tot nu toe twee routes tot vaccinatie in de verpleeghuizen en andere woonvormen. Zorgorganisaties kunnen via SNPG op vaste momenten vaccins bestellen. Tot nu was er een tweede route voor kleine aantallen (<3) via thuisvaccinatie.nl. Echter thuisvaccinatie loopt achter met het uitvoeren van vaccinaties. Het RIVM adviseert daarom toch zelf te bestellen en vaccineren of, als dat niet kan, losse mobiele cliënten die al zijn aangemeld bij thuisvaccinatie door thuisvaccinatie ‘om te laten boeken’ naar de GGD. Niet-mobiele zelfstandig wonende cliënten kunnen vooralsnog gebruik blijven maken van de bestaande route voor thuisvaccinatie. Dat geldt ook voor cliënten die de eerste vaccinatie in een instelling hebben gehad, maar de instelling inmiddels hebben verlaten (bijvoorbeeld na revalidatie). Ook die mobiele cliënten kunnen terecht bij de GGD of als zij niet mobiel zijn alsnog een afspraak maken met een mobiel vaccinatieteam.

Vaccinatie medewerkers
Medewerkers met direct cliëntcontact kunnen nog steeds met een brief van de werkgever een afspraak maken bij de GGD. Dit kan totdat de leeftijdscohorten landelijk aan de beurt zijn. Vanuit spillage van vaccinaties aan cliënten is het ook nog steeds mogelijk medewerkers te vaccineren.

OMT-advies over transmissie onderzoek
Het OMT heeft advies gegeven op basis van de beperkt beschikbare onderzoeken over transmissie die tot nu zijn geanalyseerd. Hieruit komt naar voren dat vaccinatie ten minste gedeeltelijk bescherming biedt tegen transmissie van Covid-19. Verder onderzoek moet inzicht geven in de concrete mate van die bescherming. Intussen gelden de bestaande RIVM-richtlijnen voor PBM-gebruik waarin overigens veel mogelijk is op grond van professioneel inzicht.

Inhaalzorg en herstelruimte medewerkers 

Gisteren heeft de minister van VWS in een brief aan de Kamer aandacht besteed aan de inhaalzorg en aan het herstel van medewerkers na de extreem hectische periode als gevolg van corona. Tevens heeft de NZa het Kader Passende inhaalzorg MSZ gepubliceerd.

Inhaalzorg

De kamerbrief gaat uitgebreid in op het belang en de impact van inhaalzorg. Zowel in de brief als in het NZa-Kader komt met name de ziekenhuiszorg aan de orde maar ook de VVT. De hervatting van GRZ (voor zover die was afgeschaald), het eerstelijnsverblijf, de wijkverpleging en de doorstroom naar de Wlz komen – met name in de Kamerbrief – nadrukkelijk aan de orde. Essentieel daarbij blijft de afstemming in de regio en met name in het ROAZ-verband (inclusief verzekeraars). Afhankelijk van de actuele situatie per regio worden inmiddels tijdelijke Covid-bedden verminderd, vaak ten gunste van regulier kort verblijf. Bij het tempo van die vermindering is het relevant rekening te houden met mogelijke tekorten aan zuurstof voor thuisgebruik waarbij Covid-bedden als tijdelijke overbrugging kunnen worden gebruikt als daar wel zuurstof beschikbaar is. In het ROAZ-overleg komt dat mogelijk aan de orde.

Uiteraard heeft ActiZ benadrukt dat eventuele knelpunten in de VVT, zoals bijvoorbeeld dreigende overschrijding van productieplafonds en adequate bekostiging van extra zorg, opgelost moeten worden waar nodig. Het is zaak dergelijke en andere knelpunten zo vroeg mogelijk te signaleren naar uw verzekeraars en zorgkantoren.

Herstelruimte medewerkers

Ook de passages in de brief over het belang van ruimte voor herstel van medewerkers hebben betrekking op zowel ziekenhuismedewerkers als op medewerkers in andere sectoren zoals de langdurige zorg en in het bijzonder de VVT. Vanwege de inhaalzorg ligt de nadruk in de brief echter wat meer op de ziekenhuizen. In het vervolgoverleg over ruimte voor herstel maar zeker ook over waardering, beloning, opleiding en arbeidsmarkt zal ActiZ blijven bewaken en bevorderen dat onze sector voldoende in beeld is.  

Financiële Covid-regelingen Zvw 2021

Eind vorige week is op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over de Covid-compensatieregelingen voor VVT-Zvw zorg 2021. Naar verwachting publiceert ZN daar uiterlijk begin volgende week over. In een separate Update informeren we u dan nader.

Dalende trend verzuimHet verzuimpercentage in de VVT bedroeg over april 2021 8,55%. Hiermee tekent zich een dalende trend af sinds januari toen het verzuimpercentage 9,38% was. Bekijk hier de zorgbrede en VVT-specifieke maandcijfers van april 2021 en vergelijk de VVT-maandcijfers per regio vanaf januari 2020.

Subsidieregeling Coronabanen

Omdat naar verwachting de druk op de zorg in het najaar hoog blijft, heeft VWS besloten om de subsidieregeling Coronabanen opnieuw open te stellen. Voor het tweede tijdvak is € 40 mln. beschikbaar. Subsidie aanvragen is mogelijk van 14 t/m 25 juni 2021. Subsidie is mogelijk voor een periode van maximaal 6 maanden, binnen de periode van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2021. De voorwaarden blijven nagenoeg gelijk aan die over het eerste tijdvak. Inhoudelijke wijzigingen betreffen aandacht voor de AGB-registratie, ook moeten medewerkers uiterlijk 1 oktober daadwerkelijk in dienst komen. Nadere toelichting en informatie volgen zodra beschikbaar.

Uw vragen rond corona kunt nog steeds richten aan uw bekende contactpersonen of aan corona-vragen@actiz.nl

Corona communicatie
Via www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie en deze updates wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.