Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 128a

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Covid-regelingen Zvw 2021

De afgelopen maanden heeft ActiZ veelvuldig en intensief gesproken met ZN over de compensatieregeling Zvw voor 2021. Achtergrond werd enerzijds gevormd door de grote impact van corona in de afgelopen maanden en tegelijk een perspectief richting normalisering verder in het jaar. ZN heeft de uitkomsten van dit overleg vastgelegd in een brief over de compensatieregeling voor de Zvw 2021 voor de wijkverpleging, eerstelijnsverblijf en GRZ.

De kernpunten zijn:

• De regeling voor de Covid-units wordt voortgezet voor Q1 en Q2, mits afgesproken met ROAZ en zorgverzekeraar. Voor de latere kwartalen zal opnieuw overleg worden gevoerd.

• Er komt een meerkostenregeling voor alle aanbieders van wijkverpleging, eerstelijnsverblijf en GRZ. Deze zal zoveel mogelijk forfaitair en ex ante worden uitgevoerd. Uitwerking is afhankelijk van een uitvraag over meerkosten – zie hiervoor het betreffende bericht.

• Er komt een continuïteitsbijdrage voor eerstelijnsverblijf en GRZ voor zorgorganisaties boven de € 1 mln Zvw voor Q1 en Q2 met een vergoedingspercentage van 83% over het omzetverlies. Dit percentage kan verhoogd worden tot maximaal 88% indien sprake is van een verlies over 2021 (zie hieronder).

• Voor de wijkverpleging komt er een vangnetregeling voor zorgorganisaties met een Zvw omzet > € 1 miljoen die verlies maken als gevolg van Covid. Deze regeling kent 3 vormen:

◦ tussen € 1 en € 3 mln Zvw-omzet, gaat het om verlies op concernniveau

◦ boven de € 3 mln Zvw-omzet en met >50% Zvw-omzet op de totale omzet gaat het eveneens om verlies op concernniveau

◦ boven de € 3 mln Zvw-omzet en met <50% Zvw-omzet op totale omzet gaat het om het verlies op alleen de Zvw omzet (mits aantoonbaar)

De vergoeding die na toegang geldt, is een berekening van een continuïteitsbijdrage van 92% van het tarief met een aftopping op de winst.

In de brief leest u al iets meer, ZN werkt momenteel in afstemming met ActiZ aan de nadere details.

Oproep onderzoek Covid-meerkosten voor Zvw compensatieregeling 2021

Ook voor 2021 komt er een Covid-meerkostenregeling voor de Zvw. Onderdeel van de afspraken is dat er nader onderzoek gedaan wordt naar de feitelijke meerkosten in de afgelopen corona-periode. Dit is nodig om tot een regeling te komen en ook van belang voor de verantwoording aan de NZa. Gupta gaat dit onderzoek uitvoeren. Ons verzoek is of u hieraan wilt deelnemen; een goede respons is van belang om tot een compleet beeld te komen waarmee ook zo goed mogelijk recht gedaan kan worden aan uw situatie. U kunt zich aanmelden bij Gupta door een mail te sturen aan meerkosten-weg@gupta-strategists.nl. Gupta stuurt u dan de enquête toe. De deadline voor het insturen van de enquête is gezet op 21 juni. We hopen hiermee nog voor de zomervakantie tot een uitwerking van de meerkostenregeling 2021 te komen.

Ex post afrekening 2020 Covid-units en meerkosten (bij zorgorganisaties > € 10 mln Zvw omzet)

ActiZ kondigt alvast aan dat op korte termijn meer informatie beschikbaar komt over het proces van de ex post afrekening. Van belang is dat de aanvragen met het ZN format in de periode half juni tot half juli ingediend moeten worden. Van belang is daarom dat u in uw eigen planning hier rekening mee houdt.

Webinar ex-post afrekenproces – vooraankondiging

Om leden te ondersteunen in het ex post afrekenproces organiseert ActiZ een webinar op 14 juni van 11.30 tot 12.30 uur. U kunt zich daarvoor hier aanmelden. 

Herkansing aanvraag generieke meerkosten 

Naar verwachting komt medio juni een herkansing voor het aanvragen van de meerkosten generiek. ActiZ wijst er in het bijzonder op dat dit een harde voorwaarde is voor het ex-post afrekenproces Covid-units voor zorgorganisaties 

< € 10 mln. ZN heeft ActiZ gemeld dat enkele organisaties de aanvraag hiervoor niet hebben ingediend en daarom nu geen ex post afrekening Covid-unit kunnen indienen.

Nadere info over de regelingen volgt dus nog. Heeft u nu al vragen, stuur dan een mail naar l.markus@actiz.nl.

Zorgbonus 2021 aanvragen

Minister van Ark heeft een besluit genomen over de zorgbonus 2021. Aanvankelijk was een bonus in het vooruitzicht gesteld van € 500,– netto. Maar als het aantal aanvragen vergelijkbaar is met 2020 dan zou daarmee het beschikbare budget (€ 720 mln) ver overschreden worden.

De minister heeft daarom besloten om het beschikbare budget leidend te laten zijn. Dat betekent dat de omvang van de bonus afhankelijk is van het aantal aanvragen. Bij een vergelijkbaar aantal aanvragen t.o.v. 2020 zal de bonus in 2021 waarschijnlijk uitkomen op een bedrag tussen € 200 en € 240 netto.

Onderstaand de belangrijkste zaken:

• De bonus is bedoeld voor zorgprofessionals die in de periode 1 oktober 2020 tot 15 juni 2021 naar het oordeel van de zorgaanbieder een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd vanwege Covid-19 door onder uitzonderlijke omstandigheden zorg te blijven verlenen.

• Voor zover bij ons bekend zijn de voorwaarden verder gelijk aan de voorwaarden die ook golden voor de zorgbonus 2020.

• De aanvragen moeten ingediend worden in de periode 15 juni 2021 tot uiterlijk 27 juli 2021 bij DUS-I.

• Nadat alle aanvragen zijn beoordeeld wordt de hoogte van de bonus vastgesteld. Dat zal naar verwachting in oktober zijn.

• Naar verwachting ontvangen de zorgaanbieders de aangevraagde bonus medio oktober zodat nog dit jaar uitbetaling kan plaatsvinden.

Het betreft expliciet een VWS-regeling waarbij onze betrokkenheid zich uitsluitend beperkt tot het aanvraag- en betaalproces. Meer informatie is vanaf 15 juni beschikbaar op DUS-I.nl.

Corona communicatie
Via https://www.actiz.nl/corona en https://www.actiz.nl/coronavaccinatie en middels deze updates wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.