Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 130

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Zorgbonus 2021

Het ministerie van VWS heeft de subsidieregeling voor de zorgbonus 2021 gepubliceerd en een aangepaste handreiking en een document met veelgestelde vragen op de site van DUS-Igezet. Subsidie voor de toekenning van de zorgbonus kan vanaf 15 juni jl. worden aangevraagd. De regeling is deels gelijk gebleven, behalve:

• De hoogte van de bonus is afhankelijk van het uiteindelijk aantal aangevraagde bonussen

• Werkingssfeer de hele sector Zorg & Welzijn

• Referteperiode: 1 oktober 2020 tot 15 juni 2021

• Modaal is aangepast naar € 74.000,- (Cao VVT FWG 70 of lager)

• ‘Ja mits, nee tenzij-lijsten’ uit de eerdere handreiking zijn vervallen

• Vergewisplicht voor de zorgaanbieder dat de zorgprofessional slechts 1 bonus ontvangt.

Meer informatie vindt u op actiz.nl en in de: Wijzigingsregeling voor de subsidieregeling zorgbonus 2021, ‘Handreiking aanvraag zorgbonus 2021’ en ‘Vragen & antwoorden’.

Afschalen Covid-19 zorg

De specifieke voorzieningen voor coronazorg worden afgebouwd op geleide van de teruglopende besmettingsgraad en de oplopende vaccinatiegraad. Inmiddels is afgesproken dat er landelijk nog 150 bedden beschikbaar blijven voor tijdelijke opvang van coronapatiënten. De precieze invulling van beschikbaarheid en de afbouw wordt in elke ROAZ-regio afgesproken dus met de verzekeraar erbij. Daarbij wordt rekening gehouden met eventuele opschaling op termijn.

Inhaalzorg

Ook de afspraken over inhaalzorg en de impact daarvan voor de VVT worden lokaal en regionaal gemaakt. Als ActiZ vragen we continue aandacht voor de inzet en betrokkenheid van de VVT bij ZN, NVZ en LNAZ. Uiteindelijk moet het in de regio gebeuren. We horen dat dat veelal goed gaat, mocht u knelpunten ervaren laat het ons dan aub weten. Op basis van het landelijk overleg verwachten we overigens dat de inhaalzorg vooral na de zomer op gang zal komen. 

Vaccinatie

Na vandaag is vaccinatie alleen nog mogelijk op basis van de algemene uitnodiging, er kunnen geen afspraken meer gemaakt worden via de werkgever. Komende week is iedereen vanaf 18 jaar uitgenodigd.

Om 2 redenen is de registratie nog steeds van belang. Enerzijds bepaalt de vaccinatiegraad de versoepeling van het algemene beleid. Anderzijds zorgt registratie van vaccinatie in het landelijke systeem van RIVM ervoor dat u geen last hebt van vragen over vaccinatiebewijzen (digital green card). Inmiddels lijkt zo’n 75% van de gevaccineerde cliënten in het RIVM-systeem te staan. Onduidelijk is nog in hoeverre dit ook geldt voor mensen die door uw organisatie uit spillage gevaccineerd zijn. Het ‘Gele boekje’ speelt geen rol in de vaccinatiestatus voor corona.

Verdere versoepelingen binnen organisaties

Het OMT-advies heeft opnieuw enkele versoepelingen geadviseerd binnen organisaties voor de langdurige zorg. Het betreft de Handreiking voor contactonderzoek en de vragen en antwoorden over versoepeling van maatregelen na vaccinatie van bewoners.

Zorgvervoer

Met de oplopende vaccinatiegraad is het mogelijk om maatregelen rondom vervoer enigszins te verruimen. Taxibussen mogen nu voor 2/3 bezet worden waarbij het uitgangspunt is dat per bank 2 mensen kunnen plaatsnemen met een lege stoel tussen hen in. De stoel naast de chauffeur blijft leeg. Chauffeur en passagiers dragen een mondneusmasker tenzij dat om medische reden niet kan.

Post-corona samenwerking in de keten

Corona heeft naast veel ellende ook positieve effecten met zich meegebracht. Voor onze sector is de sterk geïntensiveerde regionale en lokale samenwerking van grote meerwaarde. We zien echter dat die samenwerking niet vanzelfsprekend ook ná corona blijft. Stakeholders, inkopende partijen en ook zorgaanbieders lijken -soms nu al- gemakkelijk terug te keren naar oude patronen en verhoudingen. Als ActiZ pleiten en lobbyen we daarom zowel intern als met name extern voor behoud en verdere uitbouw van lokale, regionale en bovenregionale samenwerking als de juiste zorg op de juiste plek daarmee gediend is.

Financieel

Indienen ex post afrekening covid-compensatie Zvw 2020

ZN heeft de documentatie voor het ex post afrekenproces voor de covid-units en ex-post meerkosten gepubliceerd. Het gaat om voorwaarden, de werkwijze en formulieren (format, bestuursverklaring). De periode van indiening is 21 juni t/m 19 juli; dit is een harde deadline. Van belang is daarom hiermee direct aan de slag te gaan; mochten er onderdelen nog niet compleet zijn, dan is er nog aanvulling of herstel mogelijk. ActiZ heeft toelichting hierop gegeven in een webinar met een presentatie en is hier terug te kijken. Eveneens is n.a.v. het webinar een FAQ gepubliceerd. Vragen kunt u richten aan Lenard Markus.

Herkansing aanvraag generieke meerkosten

Zorgverzekeraars stellen het Vecozo portaal van 15 juni t/m 29 juni opnieuw open voor de generieke meerkosten. Check tijdig uw Vecozo portaal, de aanvraag staat vanaf 15 juni klaar. Het aanmelden voor deze generieke meerkostenregeling is een harde voorwaarde om in aanmerking te komen voor het ex-post afrekenproces van 

covid- units voor zorgorganisaties < 10 mln. Een aantal organisaties heeft deze aanvraag (nog) niet ingediend en kan dus geen ex- post afrekening covid-unit indienen.

Ex-post afrekening 2020 covid-units voor zorgorganisaties <€10 mln Zvw omzet

ZN heeft de regeling en het addendum gepubliceerd voor het afrekenen van de Elv-Covid-units voor zorgorganisaties met minder dan €10 miljoen Zvw-omzet. De lijst van AGB-codes die in aanmerking komen voor de ex-post afrekening is in de beschrijving van de regeling opgenomen. Dus:

• Teken het addendum in het Vezoco portaal van 15 juni t/m 13 juli. Let op het juiste certificaat en de juiste AGB-ondernemingscode.

• Vraag de meerkostenregeling aan in het Vecozo portaal (15 juni t/m 29 juni).

• Het format, exacte deadlines en emailadres bij ZN komen nog beschikbaar.

Corona communicatie
Via www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie en deze updates wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.