Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 135

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Actuele situatie en beleid

Ondanks de hoge vaccinatiegraad onder bewoners, zien we ook onder ouderen weer iets meer besmettingen. Mensen worden minder ziek maar het risico blijft. Met name in regio’s en locaties waar de besmettingen in de omgeving hoog zijn, is het daarom relevant om waar nodig maatregelen te treffen in de zorg voor kwetsbaren. Zeker nu blijkt dat de veelbesproken Deltavariant is weliswaar (gelukkig) gevoelig is voor het vaccin maar zich wel veel gemakkelijker verspreid. De bestaande richtlijnen en handreikingen zijn daar duidelijk over. Op dit moment is het risiconiveau in heel Nederland zodanig dat preventief PBM gebruik in het werken met kwetsbaren voor de hand ligt. Net als bij een lage vaccinatiegraad onder medewerkers. En hoewel de vaccinatiegraad van medewerkers niet bekend is, nemen zij uiteraard wel zelf hun professionele en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ook beroepsverenigingen zoals V&VN zijn daar duidelijk over.

Het OMT, veel experts en collega’s adviseren om vooral niet terughoudend om te gaan met de inzet van PBM en om conform de richtlijnen te blijven testen. In de Kabinetsreactie op het 121e OMT advies leest u de details en wordt bevestigd dat er voor de zorg geen éxtra maatregelen aan de orde zijn.

Reizen
Het kabinet adviseert alle reizigers die terugkeren uit het buitenland -ook volledig gevaccineerden- dringend om zich op de dag na aankomst, op dag 2 en 5 te testen bij de GGD of met een zelftest.

Vaccinatie

Verhogen vaccinatiegraad
Juist omdat transmissie van het virus ook na volledige vaccinatie niet uitgesloten kan worden, is en blijft een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad essentieel. Immers neemt het risico op een ernstig ziekteverloop daarmee fors af. Als sector zien we allerlei initiatieven om mensen te helpen om een overwogen keuze te maken en om vaccinatie te vergemakkelijken. Uiteraard met respect voor ieders eigen keuzevrijheid. Verplichte vaccinatie is vooralsnog niet aan de orde, ook niet voor zorgmedewerkers. Momenteel wordt wel gewerkt aan een advies voor het beschermen van mensen die om medische reden niet gevaccineerd kunnen worden.

Vaccinatierichtlijn geactualiseerd
De LCI-richtlijn Covid-19 vaccinatie is recent aangepast. De belangrijkste aanpassingen zijn een aanpassing in het streefinterval tussen twee vaccinaties en een instructie voor het veilig afvoeren van geëxpireerde restanten van Covid-19-vaccin. Zie ook het nieuwsbericht op de website van het RIVM.

Inhaalzorg
Deze kamerbrief over inhaalzorg bevestigt de informatie zoals wij die in eerdere updates met u hebben gedeeld. Wellicht ten overvloede vestigen we uw aandacht op eventuele aanvullende afspraken met uw verzekeraars, als uw regionale situatie en de afspraken met de ziekenhuizen daarom vragen. Het is van belang vroegtijdig afstemming te zoeken met de verzekeraars, als daar enige aanleiding toe zou kunnen zijn.

Corona communicatie
Via www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie en deze updates wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.

Collectie corona