Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 146

Met deze update informeren wij u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Extreme druk op VVT zorg
Terwijl de IC-problemen het nieuws domineren, loopt ook de druk in de VVT steeds verder op. In het landelijk overleg benadrukt ActiZ vrijwel dagelijks dat de ruimte voor doorstroming vanuit de ziekenhuizen ècht heel beperkt is en per regio sterk kan verschillen. Deze week is opnieuw aan het ministerie van VWS gevraagd om de situatie in de VVT ook nadrukkelijk mee te nemen in de afwegingen, de communicatie en het managen van verwachtingen. Ook in onze sector is het immers onmogelijk om iedereen de wenselijke zorg te blijven bieden, er wordt volop afgeschaald. Vanwege corona, quarantaine, vertraging door testdrukte, maar ook vanwege de toch al enorme arbeidsmarktkrapte die in veel zorgorganisaties al langer een groeiend probleem is. Hoe dat het beste kan spreekt u uiteraard regionaal en lokaal af maar het is belangrijk dat publiek, politiek en pers dat ook weten. ActiZ blijft dan ook steeds uitdragen dat ook in de VVT de rek eruit is. Er wordt keihard gewerkt maar het is niet mogelijk alle zorg te bieden die eigenlijk nodig is: de schaarste moet verdeeld worden om überhaupt zorg te kunnen blijven leveren. Zeker nu!

Uitgangspunten testbeleid en inzetbaarheid zorgmedewerkers
Het RIVM heeft vandaag de uitgangspunten rond quarantaine van zorgmedewerkers met een positief geteste huisgenoot geactualiseerd. Op basis van het 129e OMT is de formulering rond quarantaine bij immune huisgenoten van een positief geteste persoon aangepast. Dit geldt ook voor zorgmedewerkers, zij moeten thuisblijven en mogen geen bezoek ontvangen. Maar er blijft een uitzondering voor immune zorgmedewerkers: zij mogen onder voorwaarden wel werken tijdens hun quarantaineperiode zodat de continuïteit van de patiëntenzorg gegarandeerd wordt. In de nieuwe richtlijn heeft het RIVM gekozen voor de formulering ‘bij hoge uitzondering’ om de quarantaineplicht in de rest van de maatschappij niet af te zwakken. De bedoeling van de uitzondering is echter ongewijzigd: de zorg moet door kunnen gaan en daarvoor is die uitzondering in de VVT – net als in de ziekenhuizen – absoluut noodzakelijk. Dit nieuwe beleid gaat per vandaag in.

Overigens blijven we als ActiZ zowel politiek als in de pers pleiten tégen extra maatregelen voor zorgmedewerkers, zoals de 2G aanpak of het coronatoegangsbewijs op de werkvloer.  

Boostervaccinatie bewoners van locaties zonder medische dienst
Het RIVM heeft de routing gepubliceerd voor bewoners (18 jaar en ouder) van locaties zonder medische dienst, voor zover die niet in samenspraak met hun huisartsen kunnen ‘meeliften’ op locaties met een medische dienst.

Vaccinatie in instellingen 
De booster wordt op locatie uitgevoerd door een mobiel team van de GGD. De GGD vaccineert dan met Comirnaty van BioNTech/Pfizer en registreert ook de boorstervaccinatie. U kunt uw locatie(s) hier aanmelden bij de GGD. De GGD neemt vervolgens contact met u op.

Mobiele bewoners
Bewoners zullen ook bij de GGD uitgenodigd worden zoals alle mensen ouder dan 60 jaar. Als zij mobiel zijn, kunnen ze ook daar gebruik van maken in plaats van het mobiele team op locatie.

Bewoners aanleunwoning
Bewoners van aanleunwoningen (eigen voordeur, los van het zorgcomplex) worden niet in de instelling gevaccineerd. Ook zij kunnen gebruikmaken van de uitnodiging van het RIVM voor een vaccinatie bij een GGD-priklocatie.

Groepsafspraak voor 60-
Mobiele mensen die jonger zijn dan 60 jaar kunnen niet individueel een afspraak maken bij de GGD. Mensen onder de 60 ontvangen namelijk geen persoonlijke uitnodiging van het RIVM. Na aanmelding van de instelling bij de GGD via het aanmeldformulier (www.vaccinatie-instellingen.nl) kan in overleg met de GGD wel een groepsafspraak voor groepsvaccinatie van alle mobiele bewoners van de instelling gemaakt worden op een GGD-locatie.

Toestemming
Er is toestemming nodig voor de boostervaccinatie en het ophalen van de medische gegevens bij de huisarts. Dit mag mondeling maar wordt wel vastgelegd in het dossier. Opnieuw toestemming vragen voor het doorsturen van vaccinatiegegevens aan het RIVM is niet nodig als deze toestemming eerder al is gegeven. De GGD checkt vooraf gegeven toestemming.

Uitnodigen
U selecteert en nodigt cliënten uit die in aanmerking komen voor de booster. Hier vindt u de complete set formulieren bestaande uit een briefformat, uitleg over de vaccinatie en de bijsluiter. U zorgt dat de uitnodiging bij de cliënt en/of diens vertegenwoordiger komt.

Boostervaccinatie medewerkers door GGD
Het proces voor de boostervaccinatie van medewerkers met cliëntcontact door de GGD wordt momenteel voorbereid. Uiterlijk 16 december 2021 en zoveel eerder als mogelijk wordt gestart met vaccineren.

Toestemming anoniem delen anonieme Covid-19-statistieken verpleeghuizen Verenso
Vanwege de verslechterende situatie en het onvoldoende zicht hebben op het ziekteverloop in verpleeghuizen hebben zowel leden van het OMT als VWS aan Verenso gevraagd weer te starten met het aanleveren van de rechte tellingen van de Covid registratie. Dit gebeurt anoniem en landelijk gecumuleerd. Uw ECD/EPD leverancier (Nedap) zal u vragen hiervoor uw toestemming te verlenen voor 1 december. ActiZ raadt aan uw toestemming te geven in het belang van goede bewaking. Deze herstart is aangekondigd op de website van Verenso.

Media
De druk op de thuiszorg en verpleeghuiszorg is door corona erg hoog. ActiZ vraagt hier aandacht voor in media, bijvoorbeeld vorige week in het Financieel Dagblad en de Telegraaf. Ook individuele zorgorganisaties komen volop in de pers, zo sprak bijvoorbeeld Zorggroep Apeldoorn hierover bij Omroep Gelderland. De problematiek in de thuiszorg was gisteren uitgebreid in het nieuws, onder andere in het (Jeugd)journaal.

Uw vragen kunt u blijven richten aan corona-vragen@actiz.nl.

Corona communicatie
Via www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie en deze updates wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.