Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 147

Met deze update informeren wij u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Afschaling ziekenhuiszorg en VVT, overgang naar fase 2D
Minister De Jonge heeft fase 2D aangekondigd (landelijke continuïteit gehele zorgketen ernstig in gedrang). Een groot deel van de (urgente) planbare ziekenhuiszorg wordt daarmee uitgesteld. In de wijk wordt al fors afgeschaald, een extra effect van fase 2D is niet direct te verwachten. Fase 2D is het laatste niveau voor fase 3.

Fase 3 houdt in dat de beschikbare capaciteit niet langer toereikend is om te voldoen aan de minimale zorgvraag. Het is niet onwaarschijnlijk dat de komende weken alsnog tot fase 3 wordt besloten. Uw regionale voorbereiding is daarvoor essentieel, ook nu al. In ROAZ verband maar ook in de veiligheids- of ziekenhuisregio’s binnen een ROAZ bespreekt u de afspraken over het afschalen van zorg en over de onderlinge samenwerking en ondersteuning. Daarbij kunt u het opschalingsplan van de LNAZ en ons afwegingskader fase 3 gebruiken. In de bijlage bij het afwegingskader vindt u informatie over het betrekken van mantelzorg, cliënten en medewerkers.

Het besluit tot fase 3 is aan de minister van VWS en geldt landelijk. Fase 3 dwingt (zorg)organisaties om regionale afspraken over fase 3 te volgen. Partijen zijn aanspreekbaar op de regionale afspraken die zijn gemaakt over bijvoorbeeld spreiding van patiënten of het organiseren van extra plekken, die afspraken zijn niet vrijblijvend. In deze Kamerbrief van maart 2021vindt u de details. Om te voorkomen dat noodgedwongen afwijkend handelen tot tuchtrechtelijke aansprakelijkheid leidt, onderzoeken het ministerie van VWS en de IGJ momenteel hoe het tuchtrecht in deze omstandigheden kan worden geïnterpreteerd.

De IGJ concretiseert ruimte voor afwijkende keuzes en taakdelegatie onder druk
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) concretiseert ruimte en vertrouwen om afwijkende keuzes te maken als die nodig blijken. Het is dan belangrijk dat afwegingen en keuzes goed worden vastgelegd, om dit uit te kunnen leggen aan cliënten en hun naasten. Daarnaast let de inspectie op de samenwerking in zorgnetwerken en zorgketens.

In samenspraak met de IGJ en VWS hebben zorgorganisaties nagedacht over meer taakdelegatie en regelruimte om de hoge druk op de zorg te verlichten. Komende week verwachten we een Kamerbrief over taakdelegatie en regelruimte waarin een lijst met voorbeelden wordt opgenomen van taken die eventueel door helpende, huishoudelijke hulp, vrijwilligers of familie kunnen worden gedaan. Denk aan steunkousen uittrekken, hulp bij eten/drinken of ADL-zorg. Vastleggen, bewaken en begeleiden van afspraken en randvoorwaarden is ook hier essentieel.

Inzet helpende in de wijk
ZN heeft bevestigd dat de helpende voorlopig weer wijkverpleging kunnen bieden onder de voorwaarden uit 2020. ActiZ is nog met ZN en andere partijen in gesprek over de noodzaak tot structurele inzet van de helpende in de wijk.

Boostervaccinatie medewerkers door GGD
Het RIVM heeft toegezegd begin volgende de werkinstructie voor de boostervaccinatie van medewerkers met cliëntencontact door regionale GGD’en op rivm.nl te publiceren. De landelijke afspraak is nog steeds dat uiterlijk 16 december of zoveel eerder als mogelijk wordt gestart. Een aantal organisaties met een eigen medische dienst is inmiddels gestart met de boostervaccinatie, ook voor medewerkers.

Registratie boostervaccinatie bewoners 
Het RIVM heeft een informatiekaart gemaakt over de registratie van de boostervaccinatie van bewoners in de VVT in uw IT-systemen.

Media
Nagenoeg alle landelijke media besteden deze week veel aandacht aan vastlopende zorg voor ouderen, met name in de wijkverpleging. Onder meer in VolkskrantHart van NederlandSkipren Meldpunt. We merken dat media vooral op zoek zijn naar verhalen uit uw praktijk, vertel daarom vooral ook uw eigen verhaal! ActiZ kan u daarin desgewenst adviseren of faciliteren (ActiZ persvoorlichting 085-0772099 of pers@actiz.nl).

Corona communicatie
Via www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie en deze updates wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.