Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 148

Met deze update informeren wij u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Boostervaccinatie medewerkers door GGD
De werkwijze voor de boostervaccinatie van medewerkers met cliëntcontact is inmiddels gepubliceerd door het RIVM. De eerste stap daarin is dat u zich als zorgorganisatie met een emailadres kenbaar maakt bij RIVM, de link waarmee u zich kunt melden bij het RIVM ontbreekt echter nog in de publicatie, die volgt later deze week! Om zo snel en zo gericht mogelijk te kunnen starten met het boosteren van de mensen het dichtst bij de kwetsbaren is het proces dan:

• In de loop van deze week (link volgt uiterlijk 3 december) meldt u zich als werkgever aan bij het RIVM waarbij u tevens uw aantal medewerkers met cliëntcontact doorgeeft.

• Vervolgens ontvangt u per email het gevraagde aantal unieke codes waarmee u uw medewerkers met een standaard uitnodigingsbrief (beschikbaar week 49) kunt uitnodigen.

• Met deze unieke code kan elke uitgenodigde medewerker zichzelf aanmelden bij een online portaal, wat tevens dient als ‘planlijst’.

• Medewerkers worden gefaseerd benaderd door de GGD om vanaf medio december de booster te krijgen.

• Boosteren kan vanaf 6 maanden na de laatste vaccinatie of Covid-infectie.

Om tempo te maken, nodigt de GGD overigens ook rechtstreeks zorgmedewerkers uit die als zodanig in hun bestand staan. Ook als u al uitgenodigd hebt voor uw interne vaccinatieprogramma, kunt u medewerkers uitnodigen om zich te melden bij de GGD, sommige medewerkers doen dat immers liever. Mogelijk ontvangen medewerkers dus meerdere uitnodigingen min of meer tegelijk. Wellicht ten overvloede, u kunt ook ZZPers, uitzendkrachten, stagiaires en anderen aan uw organisatie verbonden medewerkers met cliëntcontact uitnodigen.

GGD waarschuwt voor valse boosterprikmails 
Er doen valse e-mails de ronde uit naam van de GGD’en. In deze e-mails staat dat elke senior in Nederland verplicht een boosterprik krijgt. Wie op de link klikt om een afspraak te maken, komt uit bij een bankomgeving. Fraudeurs proberen senioren op deze manier geld afhandig te maken. Let op: een boosterprik is vrijwillig en gratis! GGD GHOR Nederland stuurt nooit uitnodigingen per e-mail.

Aandacht voor agressie
Zorgmedewerkers worden in toenemende mate geconfronteerd met (verbale) agressie en intimidatie op de werkvloer, mede als gevolg van coronamaatregelen. ActiZ vraagt hier met andere landelijke partijen aandacht voor bij de betrokken ministeries en bij het Veiligheidsberaad. Lokaal bent u over dergelijke problematiek ongetwijfeld steeds in gesprek met de politie ter plaatse, wellicht hebt u ook al afspraken over opvolging van meldingen op locatie. Daarnaast is van groot belang om dit in ROAZ-verband met elkaar te bespreken, daar is immers ook de veiligheidskolom bij betrokken. De veiligheidsregio’s nemen deze problematiek uiterst serieus en optimale inzet van veiligheidsmedewerkers.

Vaccinatieregistratie bij voorkeur in het EPD
Op verzoek van Verenso vragen we u om vaccinaties van uw bewoners onder verantwoordelijkheid van de specialist ouderengeneeskunde zo veel mogelijk te (laten) registreren in het EPD, ook als u meerdere dossiers gebruikt. Zo krijgen we meer zicht op de voortgang van de vaccinaties en de effecten daarvan.

Onderzoek beloop ziektebeeld Covid-19 in verpleeghuis
Eerder deze week maakte de media melding van onderzoek naar het beloop van Covid-19 in het verpleeghuis, het betreft een onderzoek van hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh.  De voorlopige resultaten van het onderzoek bevestigen bestaande inzichten onder andere uit de tweede golf van najaar 2020. Ongeveer 22% van de gevaccineerde -maar desondanks nog steeds kwetsbare- verpleeghuisbewoners, overlijdt gemiddeld ongeveer een week na besmetting. Het onderzoek bevestigd dat het beloop van Covid-19 onder verpleeghuisbewoners nog steeds ernstig is, dat vaccinatie wel degelijk een betere -maar geen absolute- bescherming biedt en dat boostervaccinatie dus erg kan helpen. Cees Hertogh benadrukt dat Covid-19 de verpleeghuizen vooral binnenkomt via mensen die in- en uitlopen: bezoek en medewerkers dus. De basismaatregelen als handen wassen, thuisblijven bij klachten en PBM-gebruik blijven dus essentieel! De eindrapportage van het onderzoek wordt de komende weken verwacht.

Financiële Covid-regelingen
Zorgverzekeraars Nederland ons laten weten dat zij verwachten nog deze week te kunnen bevestigen dat de Zvw regeling voor betaling van tijdelijke Covid-bedden (Covid-eerstelijnsverblijf) op vergelijkbare wijze gaat gelden voor de eerste helft van 2022.

Over de concretisering van de overige financiële Covid-regelingen, met name de meerkostenregelingen Zvw en Wlz, hopen we u in elk geval nog dit jaar duidelijkheid te kunnen bieden over 2021 en wellicht ook over 2022.

Later deze week verwachten we een Kamerbrief over oa taakdelegatie en publicatie van geactualiseerde richtlijnen voor oa PBM en gebruik van zelftesten door zorgmedewerkers.

Vragen? Mail corona-vragen@actiz.nl  of bel naar ActiZ (alleen voor leden!)

Corona communicatie
Via www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie en deze updates wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.