Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 165

Met deze update informeren wij u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Herhaalprik vanaf 60 jaar
De minister van VWS heeft na advies van de Gezondheidsraad besloten dat mensen die dit jaar 60 of ouder worden een herhaalprik (tweede booster) tegen corona kunnen krijgen. Deze extra vaccinatie helpt om de bescherming tegen het coronavirus hoog te houden. Drie maanden na de laatste coronavaccinatie krijgen 60-plussers een uitnodiging voor een herhaalprik. Bewoners van onze instellingen komen op de gebruikelijke wijze in aanmerking voor deze herhaalprik, zie de  werkinstructies en formulieren van RIVM.

Vaccinatiestrategie op (middel)lange termijn
De Gezondheidsraad heeft een toepassingskader gepubliceerd ter ondersteuning van toekomstige besluitvorming door het kabinet over tijdige en gerichte inzet van Covid-19-vaccins op de middellange termijn (tot medio 2023). VWS stuurt binnenkort een Kamerbrief waarin wordt ingegaan op het snel kunnen aanbieden van herhaalvaccinaties als dat nodig is voor aanvullende bescherming tegen ernstige ziekte door Covid-19. Dat kan meerdere keren per jaar zijn. De meest kwetsbare groepen krijgen daarbij specifiek aandacht.

Richtlijn PBM geactualiseerd 
Naar aanleiding van het persmoment van 23 maart jl. zijn de richtlijnen Uitgangspunten PBM bij verzorging, verpleging of medische behandelingen buiten het ziekenhuis en Uitgangspunten PBM bij Wmo-ondersteuning geactualiseerd, mede vanwege het vervallen van de landelijke risiconiveaus. In de zorg en in het vervoer naar dagbesteding blijft het advies om preventief een chirurgisch mondneusmasker type II te blijven dragen. Indien gewenst, kan overwogen worden om op locatieniveau gemotiveerd af te wijken. Eind april wordt de noodzaak van preventief mondneusmaskergebruik opnieuw beoordeeld door het RIVM.

Onderzoek voorraad PBM, uw hulp gevraagd
In opdracht van het ministerie van VWS onderzoekt adviesbureau Berenschot of het noodzakelijk is om extra voorraden PBM aan te houden en eventueel een verplichte noodvoorraad in te voeren. Voor het onderzoek wil Berenschot inzicht krijgen in de huidige noodvoorraad PBM die zorgaanbieders hebben en hoe organisaties aankijken tegen het aanhouden van een grotere (verplichte) noodvoorraad. Om tot goed beleid te komen, helpt het als u deze vragenlijst in laat vullen door een medewerker die te maken heeft (gehad) met de inkoop van PBM. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten. Met uw vragen kunt u terecht bij Eva de Groot (e.degroot@berenschot.nl).

Compensatieregelingen 2022/2021 en 2020
Aanpassing beleidsregel Extra kosten Wlz 2022
De NZa heeft op 29 maart jl. een aangepaste versie van de beleidsregel Extra kosten Wlz 2022 gepubliceerd. Mede op aandringen van ActiZ zijn er een aantal elementen aan de beleidsregel toegevoegd. Dit betreft de kosten van cohortverpleging, het beschikbaar stellen van zelftesten aan bewoners en ‘diagnostiekkosten’. Met die laatste categorie wordt bedoeld dat ook de materiële kosten van PCR-testen, zowel voor bewoners als medewerkers, voor vergoeding in aanmerking komen. De aanpassingen gelden met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022.

Handreiking Registratie corona impact 2021 & 2022 geactualiseerdOm de financiële impact van de coronacrisis in beeld te krijgen vroeg de NZa in 2020 de brancheorganisaties om – in samenwerking met Fizi – een handreiking te schrijven; deze is in juli 2020 gepubliceerd. Deze handreiking is nu geactualiseerd voor 2021 en 2022 en helpt opnieuw om op een administratief eenvoudige en toch transparante wijze de financiële impact van de coronacrisis in beeld te brengen. De recente aanpassing van de beleidsregel Extra kosten Wlz 2022 wordt binnenkort nog in de handreiking verwerkt.

Covid compensatieregeling Zvw 2021
ZN heeft inmiddels de indexatiecijfers t.b.v. de berekening van de normomzet voor de continuïteitsbijdrage ook officieel gepubliceerd. ActiZ heeft eerder al gemeld: voor ELV en wijkverpleging is de indexatie 2% en voor GRZ 4,6% (referentie 2019, gelijk aan indexatie naar 2020).

Hardheidsclausule 2020 voor zorgaanbieders
ZN heeft het format en de modelbestuursverklaring gepubliceerd voor het aanvragen van de hardheidsclausule 2020. Zorgorganisaties die daar formeel voor in aanmerking komen zijn hierover tevens geïnformeerd. ZN benadrukt dat op uiterlijk 22 april 2022 een beroep op de negatieve hardheidsclausule moet zijn verstuurd naar hardheidsclausuleWEG@zn.nl.

Het gaat om aanvullende continuïteitsbijdrage voor wijkverpleging over november/december 2020 of een verzoek om aanpassing van de berekening van de continuïteitsbijdrage in situaties van kortstondige (forse) inhaalzorg die verrekend werd met de continuïteitsbijdrage.

Corona communicatie
Via www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie en deze updates wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.