Categorieën
Algemeen

Corona update – 70

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19.

Rondetafelgesprek Tweede Kamer 
De Tweede Kamer wilde weten hoe het staat met het coronavirus in de langdurige zorg. Branche- en beroepsverenigingen waren uitgenodigd voor een rondetafelgesprek. Namens ActiZ sprak bestuurslid Tamara Pieterse. Lees een kort verslag of kijk het gesprek terug via de website van ActiZ. 

Afschalen zorg en extra handen voor de zorg
De zorgverlening voor ouderen en chronisch zieken staat opnieuw onder druk. Het aantal besmettingen met Covid-19 in het land loopt hard op en dit raakt ook de zorgmedewerkers in de verpleeghuizen en de zorg thuis. Zorgmedewerkers zitten ziek thuis en ook de wachttijden voor testuitslagen zetten de roosters onder druk. Op sommige plekken wordt de zorg nu al afgeschaald, zoals bijvoorbeeld in de zorg thuis. Het borgen van zorgcontinuïteit heeft uiteraard de hoogste prioriteit maar deze staat constant onder druk.  

Dit vraagt juist nu om extra handen. De verwachting is dat de het tekort aan medewerkers oploopt en vooral zal ontstaan in de functies van verzorgende IG en verpleegkundigen. ActiZ is mede-initiator van www.extrahandenvoordezorg.nl en de Nationale Zorgklas om mensen snel klaar te stomen om bij te springen in de ouderenzorg. Via www.extrahandenvoordezorg.nl kunt u een aanvraag doen voor extra medewerkers. Omdat het ook via alternatieve routes steeds moeilijker blijkt om passende mensen te vinden, is het raadzaam vooral in taken en rollen te denken en niet alleen in bestaande functies. Voor meer informatie kijkt u dan hier.   

IJzeren voorraad PBM 
Zorgmedewerkers moeten kunnen rekenen op de PBM die zij nodig hebben om hun werk veilig te kunnen doen, ook in tijden van crisis. VWS heeft onderzoek uit laten voeren naar PBM en het gebruik hiervan. Tijdens het onderzoek zijn vraag en aanbod van PBM in kaart gebracht. De conclusie luidt dat er op basis van beschikbare gegevens en verwachtingen voldoende PBM in Nederland zijn om een tweede coronagolf op te vangen. Ook als PBM preventief wordt gebruikt en het aantal besmettingen hoger komt te liggen dan in het voorjaar, is er voldoende voorraad. Handschoenen blijven een punt van aandacht.

Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen in de thuiszorg
ActiZ en Zorgthuisnl hebben met V&VN en de vakbonden gewerkt aan een gezamenlijk standpunt over (preventief) gebruik van beschermingsmiddelen in de VVT, in het bijzonder voor de thuiszorg. V&VN en de vakbonden communiceren hierover aan hun leden met een statement. Het advies van V&VN en de bonden is een reactie op het advies van het OMT van 7 oktober over (preventief) gebruik van mondneusmaskers in de langdurige en acute zorg. Het statement benadrukt hoe belangrijk het is dat uw medewerkers over voldoende PBM kunnen beschikken.

Al vanaf het begin van de coronacrisis is er veel discussie over toepassing van persoonlijke beschermingsmiddelen, mede naar aanleiding van de beschikbaarheid. Waar nodig worden de richtlijnen steeds geactualiseerd, maar dit OMT-advies geeft nu géén aanleiding om de richtlijnen voor de ouderenzorg te herzien. Het OMT advies verandert overigens ook niets voor de verpleeghuiszorg, dat advies is al eerder gegeven. Voor meer toelichting over het statement, zie onze website. 

Manifest
Zorgbestuurders, waaronder ook leden van ActiZ, hoogleraren en prominenten willen voorkomen dat verpleeghuizen opnieuw uit angst voor het virus de deuren moeten sluiten. Kwaliteit van leven gaat boven veiligheid, schrijven zij in een manifest wat afgelopen zaterdag werd gepubliceerd.  Een nieuwe bezoekersstop zou voorkomen moeten worden. Dit is volledig in lijn met de handreiking die ActiZ onlangs met veldpartijen heeft gepubliceerd en waarin ActiZ pleit voor lokaal maatwerk. Kijkt u voor deze handleiding hier.

ActiZ in de media
Meldpunt Max liep mee met één van de wijkverpleegkundigen van zorgorganisatie Laurens in een coronaroute en kreeg zo een uniek kijkje achter de schermen. Dit werd afgelopen vrijdag uitgezonden. In de studio gaf Conny Helder een update over hoe de ouderenzorg ervoor staat in deze tweede golf. Kijk hier om de uitzending terug te zien. De pop-up redactie van dagblad Trouw bivakkeerde afgelopen week bij zorgorganisatie IJsselheem en dat leverde dagelijks een paginagroot artikel in de krant op en een uitgebreid verhaal in de zaterdageditie. Alle verhalen zijn hier terug te lezen.

We vinden het belangrijk dat er een goed en transparant beeld wordt gegeven van alle inzet en ook dilemma’s rondom zorg voor ouderen in deze uitdagende tijd. Berichtgeving in de media zoals via Laurens of IJsselheem draagt hier zeker aan bij.

Mocht u zelf ook verzoeken van landelijke media ontvangen, dan denken we graag met u mee. U kunt dan contact opnemen met ActiZ Mediarelaties/Pers. Zo kunnen we het tevens koppelen aan de landelijke woordvoering die ActiZ voert.

Corona communicatie
Via deze updates en de pagina www.actiz.nl/corona wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.

Dossier coronavirus