Categorieën
Algemeen

Update coronavirus – 75

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19.

Aanpassing protocol bron- en contactonderzoek
Binnen het procotol bron- en contactonderzoek van het RIVM is het onderdeel zorgmedewerkers gewijzigd ten aanzien van een eerdere publicatie. Nu is opgenomen dat zorgmedewerkers die volledige persoonsbeschermende middelen (chirurgisch mondneusmasker ten minste type IIR, handschoenen, bril en schort) hebben gebruikt niet als contact worden geïncludeerd in het contactonderzoek.

Herziening ‘Uitgangspunten PBM bij verzorging, verpleging of medische behandelingen buiten het ziekenhuis’
De veelbesproken RiVM richtlijnen rond PBM-gebruik buiten het ziekenhuis en aanverwante documenten zijn door het RiVM integraal geactualiseerd en vereenvoudigd onder bovenstaande titel. Inzet (ook preventief) op basis van lokale omstandigheden, duiding van materialen en afwijken op basis van professioneel oordeel zijn nu consequent in de uitgangspunten verwerkt. Daarmee bieden de uitgangspunten ook een passende basis voor het eerder door ActiZ omarmde standpunt rond PBM-gebruik van VenVN en de vakbonden. De herziening is niet direct aanleiding tot wijzigingen van uw eigen interne protocollen of van PBM-gebruik in de praktijk.

Update compensatieregelingen Zvw
ActiZ is nog in overleg met ZN over de uitwerking van de compensatieregeling voor zorgorganisaties boven de €10 mln Zvw omzet. De uitwerking van met name de ex-post afrekening van Covid units, bleek complexe materie waardoor het traject veel langer duurt dan verwacht. We hopen op basis van een laatste concept dat nu voorligt, het traject volgende week bestuurlijk worden afgerond. Intussen lopen de gesprekken volop over verlenging en/of opvolging van de Covid-19 regelingen vanwege de huidige tweede golf en dus ook in 2021.

Extra maatregelen 3 november met name gericht op zorgcontinuïteit
In de persconferentie van 3 november bleek veel waardering voor en vertrouwen in de zorg. Tevens erkende het kabinet de grote zorgen over de enorme belasting van medewerkers en daarmee over de continuïteit van de zorg als geheel. Zelfs de uiterste inspanning die wordt geleverd door de mensen in wijkverpleging, de HbH, begeleiding en de verpleeghuizen is niet genoeg als de maatschappij het aantal besmettingen niet sneller weet te keren. Daarom zijn wél extra aangescherpte maatregelen afgekondigd die vooral bedoeld zijn om de zorg overeind en enigszins werkbaar te houden. Nu dus géén specifieke maatregelen ín de zorg maar wel extra maatregelen vóór de zorg. Naar aanleiding van de persconferentie krijgen we als ActiZ met name vragen over de dagbesteding: mag die gewoon open blijven? Ja dus, zegt ook VWS: “Dagbesteding is van essentieel belang voor kwetsbare doelgroepen, cliënten en mantelzorgers en draagt bij aan het ontlasten van de zorg en moet daarom zoveel mogelijk doorgang vinden, uiteraard veilig en dus op basis van de adviezen en richtlijnen van het RIVM”. Voor inloop- en buurthuizen ligt dat net iets anders. 

Overzicht Q&A Arbeidsrelatie en corona geactualiseerd
Het overzicht van antwoorden op veel gestelde vragen (Q&A) op arbeidsrechtelijk en arbeidsvoorwaardelijk gebied, is vandaag geactualiseerd. U vindt de Q&A hier. Staat uw vraag op arbeidsrechtelijk en arbeidsvoorwaardelijk gebied in verband met de coronamaatregelen niet het overzicht Q&A, neem dan contact op via caoinfo@actiz.nl of maak gebruik van het telefonisch spreekuur op maandag, dinsdag en donderdag van 09.30-12.00 uur via 085 077 2090.

De Nationale Zorgklas zoekt docenten
Via www.extrahandenvoordezorg.nl zijn de afgelopen dagen al meer dan 5.000 deelnemers aangemeld voor de Nationale Zorgklas. Om al deze deelnemers te kunnen scholen zijn wij op zoek naar gemotiveerde docenten, werkzaam bij zorgorganisaties, die ons kunnen helpen. Daarom doen we bij deze een oproep aan onze leden om docenten beschikbaar te stellen voor dit landelijke initiatief. Leest u hier meer.

ActiZ: ‘Kamer, houd oog voor de zorgcontinuïteit in de coronacrisis’
De Covid-19 uitbraak blijft een grote impact hebben op Nederland, met ook weer aangescherpte maatregelen zoals gisterenavond aangekondigd tijdens de persconferentie. Minister de Jonge gaf aan dat niet alleen de ziekenhuiszorg onder hoogspanning staat, maar zeker ook zorg voor kwetsbare ouderen, in het verpleeghuis en thuis. Het virus heeft bij ruim 600 verpleeghuislocaties -dat is bijna 1 op de 4– weer een voet tussen de deur gekregen. Vandaag, op 4 november, debatteert de Tweede Kamer met het kabinet over de aanpak van de coronacrisis. ActiZ heeft daarom de Tweede Kamerleden een paper toegestuurd. Het paper roept op om blijvend aandacht te hebben voor de continuïteit van de zorg voor ouderen en chronisch zieken die erg onder druk staat door de coronacrisis. Leest u hier het volledige paper.

Corona communicatie
Via deze updates en de pagina www.actiz.nl/corona wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.