Categorieën
Algemeen

Update coronavirus – 77

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19.
(17 november)

Maatregelen en persconferentie
ActiZ pleit met veel andere partijen in de zorg voor voorzichtige afbouw van de maatregelen. Naar verwachting wordt vanavond in de persconferentie gemeld dat mede om de zorg te kunnen blijven bieden de bestaande maatregelen blijven gelden, behalve de maatregelen die 2 weken geleden zijn toegevoegd. Voor zover we nu weten zijn er vanavond geen andere zaken aan de orde die direct impact hebben op onze sector.   

Handreiking keuzes in de VVT zorg in tijden van Covid-19
ActiZ, Verenso en Zorgthuisnl hebben in samenspraak met V&VN een handreiking gemaakt rondom keuzes in VVT zorg in tijden van Covid-19. Door de Covid-19 pandemie neemt de druk op de zorg in de VVT toe. De zorgvraag neemt toe en medewerkers kunnen niet werken door ziekte of quarantaine. Hierdoor zijn organisaties gedwongen om keuzes te maken in de reguliere zorg die anders of tijdelijk minder worden ingevuld. De handreiking is bedoeld om handvatten te bieden om deze heldere keuzes te maken over de zorg aan ouderen in tijden van Covid-19. Dus geen norm of blauwdruk, zorgorganisaties en professionals blijven verantwoordelijk voor lokale en regionale maatwerkafspraken. 

Nieuw COVID-19 dashboard
ActiZ Kijk op Covid-19 is vernieuwd. De tegel op kijkopdata.actiz.nl leidt nu naar een mooi interactief dashboard waar alle cijfers van het RIVM over besmettingen, ziekenhuisopnames en overledenen handig op te zoeken zijn. De gegevens zijn te bekijken per regio, per leeftijdscategorie en per week en worden dagelijks ververst. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig zelf een selectie maken en zien hoe het aantal besmettingen zich ontwikkelt in de tijd voor een bepaalde leeftijdsgroep, in een geselecteerde regio. Kom en neem een Kijkje (op Data)! Wel eerst inloggen op https://bit.ly/2K1AY4a. Dat kan met je bestaande actiz.nl loginnaam en wachtwoord of vraag het de helpdesk: kijkopdata@actiz.nl of 085 – 077 20 70.

Update checklist ventilatie
In de media en politiek is veel aandacht voor de mogelijke rol van ventilatie bij verspreiding van het Covid-19 virus. ActiZ vindt het van belang dat hier aandacht voor is en blijft en heeft eind september een checklist voor zorgorganisaties opgesteld. Op basis van gesprekken met leden is de checklist in samenspraak met o.a. VWS het Expertpanel Corona en andere deskundige partijen verduidelijkt.

IGJ – Zorgsignalen tijdens coronacrisis
De IGJ heeft dagelijks contact met zorgverleners, producenten, leveranciers en andere zorgorganisaties over de effecten van het coronavirus op het werk in de zorg. Op de website van de IGJ zijn een aantal signalen terug te lezen en de wijze waarop de IGJ dit ook toepast in het toezicht. De signalen gaan onder anderen over de continuïteit van zorg die onder druk staat, het toezicht op het testen en de dilemma’s voor verpleeghuizen. 

Aanpak Verantwoording Coronacompensaties Jeugdwet en Wmo 2020
Landelijke partijen, waaronder ActiZ hebben een aanpak vastgesteld voor de verantwoording van compensaties in verband met corona. Daarbij is gezocht naar zoveel mogelijk samenhang met de reguliere verantwoording. Deze verantwoording kent een drie-sporen beleid. Van belang is dat gemeenten en aanbieders deze aanpak ook daadwerkelijk volgen en niets extra’s uitvragen, om de administratieve lasten in de hand te houden. In het bijzonder wijst ActiZ op de noodzaak om m.b.t. de compensaties voor omzetverlies en meerkosten (spoor 2) met gemeenten tot overeenstemming te komen; anders dan soms wordt verondersteld, is een accountantscontrole hierop niet mogelijk. Ook bij afwijkende afspraken tussen gemeenten en zorgorganisaties over de wijze waarop omzetverlies wordt gecompenseerd –bijvoorbeeld door het doordeclareren van zorg zonder dat deze wordt geleverd- is van belang met gemeenten tot overeenstemming te komen over de definitieve verantwoording. De aanpak en verdere toelichting vindt u op de website van het ketenbureau.

Webinar aanpak verantwoording coronacompensatie Wmo Jeudgwet 
Woensdag 18 november vindt een webinar plaats over de aanpak Verantwoording coronacompensatie sociaal domein 2020. In het webinar wordt dieper ingegaan op de totstandkoming van de drie-sporen-aanpak, de keuzes die gemaakt zijn door de betrokken partijen en de toepassing van de aanpak en de formats. Het webinar is bedoeld voor financials/controllers van gemeenten en zorgaanbieders en hun externe accountants. Meld u hier aan voor het webinar.Mocht het tijdstip van het webinar u niet uitkomen, schrijf u dan toch in. Iedereen die zich geregistreerd heeft, ontvangt één of enkele dagen na het webinar een mail met de gegeven informatie en een link naar de opname, zodat u het webinar ook achteraf kunt bekijken.

Corona communicatie
Via deze updates en de pagina www.actiz.nl/corona wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.