Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 153

Met deze update informeren wij u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Maatregelen kabinet
Het kabinet heeft zaterdagavond geen specifieke maatregelen afgekondigd voor de VVT. De nieuwe landelijke maatregelen hebben uiteraard impact op uw cliënten en hun naasten, uw medewerkers en u. Voor bezoek en contact in verpleeghuizen gelden de landelijke adviezen (ontvang maximaal twee personen per dag en 1,5 meter afstand van mensen buiten het eigen huishouden). Uw restaurant op locatie mag open blijven voor uw cliënten en hun bezoekers. De handreiking bezoek en sociaal contact van de sector blijft het uitgangspunt om bezoek veilig en verantwoord te organiseren.

Richtlijnen RIVM – aanpassingen isolatie en quarantaine
Het OMT adviseert om het beleid rond isolatie en quarantaine bij Covid-19 aan te passen. Aangezien vaccinatie en doorgemaakte infectie vooralsnog weinig bescherming lijken te bieden tegen de Omikronvariant, adviseert het OMT het quarantainebeleid onafhankelijk van immuunstatus te maken. Positief geteste personen zonder klachten en hun nauwe contacten gaan langer en onafhankelijk van hun immuunstatus in quarantaine. Het RIVM heeft de wijzigingen doorgevoerd in de richtlijn. De uitzondering voor zorgmedewerkers op basis van het afwegingskader blijft overigens gewoon van kracht.

Gebruik FFP2-maskers
Het OMT heeft vandaag, mede aan de hand van dit WHO-advies, aangegeven géén aanleiding te zien om de huidige richtlijn van het RIVM over PBM gebruik (vooral FFP2 maskers) aan te passen. Die richtlijn biedt op dit moment al alle ruimte om in elke situatie waarin dat nodig gevonden wordt FFP2-maskers in te zetten en dat blijft ook het advies. Om de beschikbaarheid van FFP2- maskers nog verder te vergroten, wordt de voorraad van het LCH aangeboden tegen marginale kosten. Later vandaag verschijnt een kamerbrief waarin dit nader wordt toegelicht op rijksoverheid.nl.

Zuurstof
In update 151 was aandacht voor het tekort aan zuurstofconcentratoren. Dit onderwerp blijft van belang voor uw regionaal overleg. Het ministerie van VWS heeft vanwege de oprukkende Omikronvariant 1.300 extra concentratoren aangeschaft.

Voorbereiding op fase 3: code zwart
Vanwege de Omikronvariant van het coronavirus dreigen de besmettingscijfers weer hoog op te lopen. In november heeft minister De Jonge fase 2D afgekondigd: ‘de landelijke continuïteit in de gehele zorgketen is ernstig in gedrang’. Fase 2D is het laatste niveau voor fase 3. Fase 3 houdt in dat de beschikbare capaciteit niet langer toereikend is om te voldoen aan de minimale zorgvraag. Uw regionale voorbereiding is daarvoor essentieel, in ROAZ verband maar ook in de veiligheids- of ziekenhuisregio’s binnen uw ROAZ bespreekt u het afschalen van zorg, onderlinge samenwerking en eventuele ondersteuning. Het opschalingsplan van de LNAZ en ons geactualiseerde afwegingskader fase 3 kunnen daarbij helpen maar afspraken worden echt in de regio gemaakt.

Het besluit tot fase 3 is aan de minister van VWS en geldt landelijk. Fase 3 dwingt (zorg)organisaties om regionale afspraken over fase 3 te volgen. Partijen zijn aanspreekbaar op de regionale afspraken die zijn gemaakt over bijvoorbeeld spreiding van patiënten of het organiseren van extra plekken, die afspraken zijn niet vrijblijvend. In de Kamerbrief van maart 2021vindt u de details.

IGJ geeft uitstel voor onderzoek na meldingen
Ook in coronatijd moeten zorgaanbieders meldingen doorgeven aan de IGJ, bijvoorbeeld bij calamiteiten, geweld of het ontslag vanwege disfunctioneren. De IGJ biedt wel meer tijd vanwege de huidige omstandigheden: voor meldingen na 1 november jl hoeft uw onderzoek pas uiterlijk mei 2022 bij de IGJ ingediend te worden. U hoeft dat uitstel niet aan te vragen. In het voorjaar zullen we zo nodig opnieuw pleiten voor langere termijnen.

Compensatieregeling Zvw 2021 – stand van zaken
ActiZ heeft afgelopen tijd intensief overleg gepleegd met ZN, NZa en VWS over de uitwerking van de compensatieregeling 2021. Zorgverzekeraars zijn zich terdege bewust van de noodzaak van snelle duidelijkheid (mede voor de jaarrekening) en van de noodzaak om tot een passende compensatie te komen, mede tegen de achtergrond van de huidige situatie waarin de sector opnieuw zwaar getroffen wordt door Covid en het ziekteverzuim in de sector extreem hoog blijft. Tegelijkertijd is de impact van corona in onze sector erg divers, dat maakt het ingewikkelder om bijvoorbeeld de gevolgen van het hogere ziekteverzuim te vertalen naar de regeling, te voorkomen dat Wlz resultaat onbedoeld in de regeling wordt betrokken of dat er dubbel betaald wordt. Daarom is er nog geen finaal akkoord. In januari wordt de regeling afgerond en we verwachten u, na goedkeuring door de NZa, in januari definitief te informeren.

De regeling gaat waarschijnlijk bestaan uit een normatieve (ex ante) meerkostenvergoeding voor organisaties onder een (nog nader te bepalen) Zvw-omzetgrens. Die vergoeding is met name gebaseerd op kosten van vervanging bij ziekte door corona (PNIL, intern en extra verlofurenopbouw), vaccinatie, testen en materieel. Voor organisaties met een grotere Zvw omzet geldt (net als in 2020) een ex post meerkostenvergoeding, uitgaande van dezelfde meerkostencategorieën. Als vangnetregeling is er bovendien de eerder gemelde regeling om onder voorwaarden verlies door Covid te voorkomen. Knelpunten die de komende weken opgelost moeten worden zijn: de grote verschillen en de veelheid aan aanbieders in de sector, de uitvoerbaarheid van de regelingen en het voorkomen van inzet van (veel) Wlz-resultaat om verlies in de Zvw te compenseren. Naast ZN is de NZa betrokken om zo snel mogelijk tot de juiste normen te komen.

Reeds eerder is overeenstemming bereikt over het verlengen van de ex post-continuïteitsbijdrage voor GRZ, eerstelijnsverblijf en de vangnetregeling voor verliescompensatie wijkverpleging naar heel 2021. De ex post regeling voor de Covid-bedden loopt sowieso door tot en met Q1 2022. De overige Zvw regelingen voor 2022 worden eind januari besproken met ZN.

We realiseren ons dat de regelingen lang op zich laten wachten. We willen echter ook de best mogelijke regelingen die bovendien praktisch goed uit te voeren moeten zijn en geen problemen achteraf geven.

Uw vragen over corona en over de regelingen kunt u richten aan corona-vragen@actiz.nl.

Het ActiZ-coronateam wenst u van harte fijne feestdagen en graag gezond weer tot volgend jaar!

Corona communicatie
Via www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie en deze updates wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.