Categorieën
Algemeen Geen categorie

Actiz- Update coronavirus – 63

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19.

Verpleeghuizen: nieuwe maatregelen voor testbeleid en pbm
Gisteren zijn de uitkomsten van het onderzoek naar presymptomatische transmissie van ovid-19 in verpleeghuizen gepubliceerd. Een van de conclusies uit het onderzoek is dat herkenning van presymptomatische of vroegsymptomatische bewoners in een verpleeghuis moeilijk is. Ook zorgmedewerkers met geringe klachten bleken moeite te hebben om deze te herkennen als zijnde Covid-19 gerelateerd. Hierbij treft u een samenvatting van de onderzoeksresultaten. Het onderzoek heeft geleid tot een OMT-advies op basis waarvan het kabinet extra maatregelen heeft aangekondigd. De maatregelen betreffen de volgende elementen:

• Extra aandacht voor goede voorbereiding en het goed toerusten van verpleeghuizen op een mogelijke uitbraak (o.a. mensen, middelen en beschikbaarheid van -externe- kennis).

• Bij oplopende Covid-19-prevalentie in de omgeving van het verpleeghuis:

  • Preventief gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen voor medewerkers;
  • Extra maatregelen voor bezoekers;
  • Quarantaine bij zorgtransities, en
  • Steekproefsgewijs testen van bewoners en medewerkers op afdeling of locatie

• Bij een uitbraak in een verpleeghuis:

  • Bewoners en medewerkers (ook als zij geen klachten hebben) wekelijks testen. De precieze uitwerking moet nog volgen.

Hoewel er meer onderzoeken zullen volgen (ook bij andere doelgroepen in en buiten het verpleeghuis), biedt dit onderzoek bruikbare inzichten in de verspreiding van het virus die we eigenlijk eerder in de crisis hadden willen kennen. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat lokaal ruimer testen en (nog) pro-actievere inzet van PBM kan helpen om verspreiding van het virus verder te beperken.

De aangekondigde maatregelen en de uitvoerbaarheid daarvan is door het ministerie van VWS niet vooraf afgestemd met partijen in het veld en dus ook niet met ActiZ. Ook heeft de persconferentie tot de nodige verwarring geleid. Hoewel het gebrek aan afstemming vanuit VWS niet direct getuigt van een gezamenlijke ambitie, wil VWS alsnog in overleg met GGD-en en ActiZ over de concretisering en de praktische uitwerking van de maatregelen. Wij zullen uiteraard blijven pleiten voor uitvoerbare maatregelen met een goede balans tussen veiligheid en welbevinden middels lokaal maatwerk op basis van professioneel inzicht en onder uw bestuurlijke verantwoordelijkheid. Alleen dan kunnen de nieuwe maatregelen als onderdeel van en passend bij de inmiddels bestaande aanpak daadwerkelijk helpen als de besmettingen toenemen. Deze aanpak sluit bovendien aan bij de lessons learned zoals we die eerder samen met andere veldpartijen hebben geformuleerd.

ActiZ maakt zich grote zorgen over hoeveelheid zaken die nu nog onduidelijk is en verder uitgewerkt moet worden. En vooral over de uitvoerbaarheid van de maatregelen, zeker wanneer er echt een tweede golf komt. De grootste zorg zit in de beschikbare testcapaciteit, immers kampen GGD’en al met forse tekorten aan (laboratorium-)capaciteit. Bovendien is vooralsnog onduidelijk wie op welke gronden een code-oranje maatregel treft en wat dat dan precies in zal houden. ActiZ heeft bij VWS aangegeven dat VVT-organisaties waar zij kunnen GGD’en ontlasten door het inrichten van eigen testcapaciteit maar dat zij deze verantwoordelijk niet kunnen overnemen. Nog los van bovenstaande verdere uitwerking, is ‘t sowieso zaak dat GGD’en beter in staat worden gesteld om lokaal en regionaal voldoende te kunnen testen. Op de plekken waar de afgesproken termijnen rondom het testen en het ontvangen van testuitslagen niet gehaald worden, blijft ActiZ pleiten voor voorrang voor zorgmedewerkers.

In de verdere uitwerking zal ActiZ ervoor blijven pleiten om zorgorganisaties voldoende ruimte te geven om hun bestuurlijke verantwoordelijkheid te kunnen waarmaken door samen met professionals, cliënten en GGD per regio en locatie de juiste afwegingen te maken op basis van de meest recente wetenschappelijke en praktische inzichten. In afstemming met de GGD, moet bezien worden hoe de maatregelen precies in de praktijk kunnen en moeten worden uitgevoerd, rekening houdend met de grote impact die (wekelijks) testen heeft voor bewoners, zeker mensen met dementie, en voor medewerkers.

Naast de overwegingen rondom testen en PBM inzet is er in het OMT-advies en de Kamerbrief ook aandacht voor bezoek in het verpleeghuis. Wanneer in de prevalentie in de omgeving van het verpleeghuis toeneemt, dienen extra maatregelen omtrent bezoek overwogen te worden. Op dit moment werkt ActiZ samen met andere veldpartijen aan een handreiking omtrent bezoek. Ook daarbij is lokaal maatwerk wat ActiZ betreft het uitgangspunt.

We verwachten dat de nadere uitwerking mogelijk enkele weken in beslag kan nemen maar houden u uiteraard op de hoogte van de voortgang.

ActiZ in de media
Rondom de persconferentie is ActiZ gisteren veel in de media geweest. Zowel Conny Helder als Ronald Schmidt hebben een reactie gegeven op het onderzoek van Cees Hartogh en Bianca Buurman, het advies van het OMT en de persconferentie. Dit was in EenVandaagNieuwsuur en op radio 1.

Infoblad over thuis werken
Geheel of gedeeltelijk thuiswerken komt in deze tijd van corona veelvuldig voor en zal ook voor veel werknemers standaard worden. ActiZ heeft een infoblad gemaakt waarin in wordt gegaan op de mogelijkheden en spelregels voor de werkgever om thuiswerken te faciliteren en de rol van de medezeggenschapsorgaan daarbij.

Corona communicatie
De afgelopen periode hebben wij u omtrent corona op de hoogte gebracht met corona updates. Deze updates blijven relevant, ook in de voorbereiding op een eventuele tweede golf. Via onze pagina www.actiz.nl/corona wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden, met ook de contactmogelijkheden met ActiZ. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website.