Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 65

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19.

Handreiking bezoek en sociaal contact verpleeghuiszorg
ActiZ, Alzheimer Nederland, LOC, NIP, Verenso, V&VN en Zorgthuisnl hebben de eerdere handreiking rond de bezoekregeling in de verpleeghuizen vernieuwd. Deze nieuwe handreikingricht zich niet enkel op het bezoek, maar kijkt naar de bredere context van sociale contacten. Lokaal maatwerk staat hierbij centraal. De verwachting is dat in de persconferentie van het kabinet van vanavond ook aandacht wordt besteed aan de verpleeghuiszorg in lijn met de afspraken die opgenomen zijn in de handreiking.

Webinar verpleeghuiszorg en Covid-19
In de update van vorige week hebben we een webinar aangekondigd omtrent de actuele richtlijnen voor de verpleeghuiszorg, mede naar aanleiding van het OMT-advies en het onderzoek van Buurman en Hertogh. In dit webinar gaan we samen met o.a. Bianca Buurman en Cees Hertogh in op hun adviezen rond preventief testen, inzet van PBM en de professionele en bestuurlijke afwegingen dienaangaande op grond van de lokale omstandigheden. Het webinar zal naar alle waarschijnlijkheid volgende week woensdag begin van de middag plaatsvinden. U ontvangt zo spoedig mogelijk de uitnodiging met de details.

Voorrang testen zorgmedewerkers
De vorige week vrijdag aangekondigde voorrangsregeling voor testen van zorgmedewerkers gaat vanaf maandag 21 september in. Zorgmedewerkers kunnen 7 dagen per week tussen 7.30 – 20.00 uur terecht bij het coronatest-prioriteitsnummer van de GGD om een testafspraak te maken. Het telefoonnummer voor het maken van de testafspraak wordt op 21 september om 7.30 uur bekend gemaakt. Het streven is om medewerkers zoveel als mogelijk in de ochtend te testen zodat zij nog dezelfde avond de testuitslag kennen. Controle vindt zowel telefonisch als in de teststraat plaats aan de hand van BSN-nummer, gegevens van de werkgever en enig bewijsstuk van werken in de zorg (bijvoorbeeld loonstrook).

Thuisblijven met klachten
Er is veel onduidelijkheid over de richtlijn rond al dan niet thuisblijven in afwachting van testresultaten. RIVM geeft desgevraagd aan dat de bestaande richtlijn hier heel duidelijk over is: bij testen uit voorzorg vanwege besmettingen op locatie of in de omgeving (zonder klachten dus) mag de medewerker gewoon werken, waar nodig met PBM.

Persoonlijke beschermingsmiddelen en LCH 
Graag wijzen we u nogmaals op de mogelijkheid om aanvullend uw eigen inkoopkanalen terecht kunt bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Het LCH spant zich continu in om alle veelgebruikte PBM voldoende beschikbaar te hebben.

Bonus zorgmedewerkers
De bonusregeling voor zorgmedewerkers van VWS is gisteren gepubliceerd. Eerder vandaag hebben wij u daarover middels een directiemail geïnformeerd. In de directiemail wordt tevens verwezen naar een handreiking en een Q&A. Met al uw vragen over de subsidieregeling van het ministerie kunt u terecht bij: bonusregeling@minvws.nl.

Update bekostiging Covid-units
Er zijn nog geen nieuwe afspraken over de toekomstige bekostiging van beschikbaarheid en gebruik van Covid-units na 1 november aanstaande. Tot 1 november worden de kosten van beschikbaarheid en verblijf sowieso achteraf vergoed. Mede door de toename van het aantal besmettingen en opnames krijgen we veel vragen over de regeling na 1 november. ActiZ wil echter niet akkoord gaan met de regelingen die ZN tot nu toe aanbiedt omdat die niet kostendekkend zijn en onvoldoende zekerheid bieden, met name voor het beschikbaar houden van bedden in de verschillende fases. Vooralsnog kunt u een beroep doen op zowel de liquiditeitsbevoorschotting als de bestaande ex-postregeling voor de Covid-bedden. We hopen de komende weken alsnog overeenstemming te bereiken over een regeling die wel passend is.

Uitwerking regeling > 10 miljoen; aanvragen voorschot mogelijk
Ook de uitwerking van de regeling voor zorgorganisaties met meer dan 10 mln euro Zvw-omzet is nog niet afgerond. De planning is dat deze uiterlijk begin november wordt opengezet. Uitbetaling volgt in 2021. Ook hiervoor geldt dat eventueel noodzakelijke bevoorschotting in elk geval tot 31 oktober aangevraagd kan worden via uw grootste zorgverzekeraar.

ActiZ in de media
Nieuwsuur onderzocht de aanpassing van de RIVM richtlijn ‘gebruik pbm bij vluchtig contact’ en concludeert dat de schaarste aan beschermingsmiddelen een rol speelde bij de totstandkoming van die richtlijn. ActiZ heeft meegewerkt aan een uitzending over dit thema die Nieuwsuur zaterdag a.s. uitzendt. Het onderzoek is een vervolg op een eerdere uitzending. Daarop gaf ActiZ ook al aan dat voor zorgaanbieders de schaarste altijd een rol speelde rond de inzet van pbm: wat er niet was, kon niet verdeeld worden. Als ActiZ hebben we steeds aangedrongen op transparantie over de afwegingen bij het maken van richtlijnen over veiligheid.

De Volkskrant publiceerde deze week twee artikelen: over de voorbereidingen in de sector op de herfstperiode (met medewerking van Amstelring en Cordaan) en een artikel over de versoepelde quarantaineregels voor zorgmedewerkers (met o.a. ActiZ). Daarnaast is er nog altijd veel media-aandacht voor de samenwerking tussen KLM en ActiZ, bijvoorbeeld in Noord-Hollandse media in samenwerking met Evean.

Corona communicatie
Via deze updates en de pagina www.actiz.nl/corona wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.