Categorieën
Algemeen Geen categorie

Corona update – 68

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19.

Debat Tweede Kamer 

Woensdag debatteerde de Tweede Kamer opnieuw met het kabinet over de aanpak van het coronavirus. ActiZ had de Kamerleden voorafgaand aan het debat een paper met aandachtspunten gestuurd en contact gehad. In het debat was veel aandacht voor het preventief dragen van mondmaskers in de maatschappij. In het debat werd duidelijk dat het kabinet de wens van de Tweede Kamer overneemt als het gaat om het gebruik van mondmaskers in publieke binnenruimtes in het hele land. Vooralsnog betreft het een dringend advies. Ook geldt het advies voor de contactberoepen. De verwachting is dat er vrijdag meer duidelijkheid zal zijn omtrent deze maatregel waarbij het niet uitgesloten is dat ook iets gezegd wordt over gebruik van (niet medische) mondmaskers in de algemeen toegankelijke ruimten in de verpleeghuizen.

Verder was er in het debat veel aandacht voor het behandeladvies van Verenso, het gebruik van mondkapjes in het verpleeghuis en de ventilatiesystemen in de verpleeghuizen. ActiZ is blij dat de Kamer heeft gevraagd naar de ijzeren voorraad aan beschermingsmiddelen en minister Van Ark gaf aan dat ze hier komende week de Kamer over informeert.    

Preventief gebruik/inzet mondmaskers

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft geadviseerd om bij het oplopend aantal besmettingen preventieve maatregelen te nemen om de introductie van Covid-19 te voorkomen. Dit betreft preventief gebruik van mondneusmaskers door medewerkers en bezoekers, quarantaine voor nieuwe patiënten/bewoners en het eventueel aanscherpen van de bezoekregeling. Verenso heeft dit OMT-advies verwerkt in de behandelrichtlijn voor verpleeghuizen (Verenso). Het advies heeft alleen betrekking op verpleeghuizen omdat daar een opeenstapeling van risicofactoren is: bewoners hebben veelal een hoge leeftijd, onderliggend lichamelijk lijden, zijn moeilijk of niet instrueerbaar (psychogeriatrie), wonen geclusterd en hebben veel onderling contact.

Het behandeladvies van Verenso geeft de ruimte om eerder over te gaan tot het preventief dragen van mondneusmaskers. In het licht van de huidige toename van het aantal besmettingen en het voortschrijdende inzicht over asymptomatische besmettingen bij medewerkers is het zaak dat zeker ook in de regio’s waar de situatie ‘zorgelijk’ is, wordt overwogen om het preventief dragen van mondneusmaskers in te zetten. VenVN heeft inmiddels laten weten voorstander te zijn van preventief gebruik van mondmaskers, tenzij er een duidelijke reden is om dat niet te doen. ActiZ vindt dat iedereen veilig moet kunnen werken en moet kunnen beschikken over voldoende PBM om daar op basis van de professionele afweging gebruik van te maken. Niet alleen in het verpleeghuis maar ook in de thuiszorg. Binnenkort volgt een OMT-advies over preventief mondneusmasker gebruik in andere sectoren van de langdurige zorg, zoals thuiszorg.

Persoonlijke beschermingsmiddelen en LCH 

Vanwege steeds meer (preventieve) inzet van PBM, blijft de bevoorrading belangrijk. Graag wijzen we u daarom nogmaals op de mogelijkheid om, aanvullend uw eigen inkoopkanalen, terecht kunt bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Het LCH spant zich continue in om veelgebruikte PBM voldoende beschikbaar te hebben en te houden.

ActiZ checklist Covid-19 en ventilatie 

De rol van ventilatiesystemen bij het voorkomen van coronabesmettingen roept vragen op. ActiZ is hier o.a. op bevraagd door het ministerie van VWS of er voldoende aandacht voor is bij de aangesloten zorgorganisaties. Uit peilingen van ActiZ onder leden en uit ervaringen van de IGJ blijkt dat zorgorganisaties volop aandacht hebben voor het thema. Er zijn risicoanalyses gemaakt op locatieniveau en waar sprake was van recirculatie zijn of worden ventilatiesystemen aangepast. ActiZ vindt het van belang dat hier aandacht voor is en blijft en heeft hiervoor een checklist voor zorgorganisaties opgesteld.

Daarnaast is er op dinsdag 13 oktober van 11.00-12.00 uur een (gratis) webinar over infectierisico in verpleeghuizen door de luchttransmissieroute. In dit webinar van ISIAQ.nl, TVVL en VCCN wordt de problematiek van infecties en het risico op infecties in verpleeghuizen toegelicht. Ook wordt aangegeven wat gedaan kan worden vanuit de bouw- en installatietechniek en geeft  het Corona Expertpanel Zorg adviezen om het risico op infectie via de luchttransmissie in verpleeghuizen te verkleinen.

Train uw vrijwilligers (bijna) gratis

Gastvrouwen, maatjes, begeleiders en alle andere 160.000 vrijwilligers in de VVT-sector zijn nu meer dan ooit nodig. Tijdens de coronacrisis sprongen duizenden nieuwe vrijwilligers bij om zorgorganisaties te ondersteunen en bestaande vrijwilligers bleken bereid om zich nog vaker en onder moeilijke omstandigheden in te zetten. Om vrijwilligers nog beter toe te rusten voor deze belangrijke taak, biedt de Nationale Zorgklas met subsidie van SectorplanPlus een online  training aan die hen extra kan helpen.

Digitaal spreekuur zorgbonus

In het webinar ‘Digitaal spreekuur zorgbonus’ gingen we in op vragen die leven bij leden en adviseerden we de bonus ruimhartig toe te kennen en de regeling zo eenduidig mogelijk toe te passen. U kunt het webinar ook terugkijken.

Praat vandaag over morgen

De coronacrisis maakt pijnlijk duidelijk hoe belangrijk de zorg voor kwetsbare ouderen is. De bescherming en verzorging van kwetsbare ouderen is niet alleen een zaak van zorgorganisaties, maar van de hele samenleving. Daar kan niemand meer omheen. Uit onderzoek van ActiZ blijkt dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders (82 procent) de coronacrisis aanmerkt als dé kans om de zorg voor ouderen toekomstbestendig te maken. De publieksaanpak Praat vandaag over morgen gaat daarom vandaag, op Nationale Ouderendag, officieel van start. Zie het persbericht 

ActiZ in de media

In de media was afgelopen week veel aandacht voor de zorgen rondom continuïteit van zorg. Met dank ook aan de uitkomst van de poll over de doorloop van testen en zorgmedewerkers die lang op de uitslag moeten wachten. Zo was er aandacht voor de behoefte aan sneltesten (Skipr: ActiZ: waar blijven de sneltesten) en besteedde het programma EenVandaag aandacht aan de problemen die lange wachttijden opleveren. In het Oog op Morgen ging Conny Helder onder meer in op de actualiteit in verpleeghuizen.

Corona communicatie

Via deze updates en de pagina www.actiz.nl/corona wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.