Categorieën
Algemeen Geen categorie

Corona update – 67

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19.

Persconferentie 

Het kabinet heeft gisteren -28 september- tijdens de persconferentie nieuwe landelijke en regionale maatregelen aangekondigd. Een overzicht van de maatregelen kunt u terugvinden in de Kamerbrief. De maatregelen gaan allemaal in vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur. De maatregelen die nu getroffen worden zijn nadrukkelijk gericht op het verminderen van het aantal contactmomenten. Er zijn ook een aantal maatregelen specifiek voor onze sector:

Verpleeghuizen

In de regio’s waar de besmettingssituatie nu ‘ernstig’ is, neemt de directeur Publieke Gezondheid  contact op met de instellingen voor verpleeghuiszorg over extra maatregelen ten aanzien van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), testen, dagbesteding, contact en bezoek. Wat PBM betreft, heeft Verenso in de laatste versie van haar behandeladvies het volgende opgenomen: “ga in ieder geval [dan] over tot het preventief gebruik van chirurgische neusmondmaskers (type II) door medewerkers en bezoekers bij patiëntencontact binnen 1,5 meter. Het besluit hiertoe vindt plaats door het bestuur, op advies van het uitbraak/crisisteam. Een uitzondering kan worden gemaakt worden bij bewoners met een laag risicoprofiel op ernstige complicaties of overlijden.”

Verpleeghuizen maken bij het treffen van maatregelen ook gebruik van de handreiking die veldpartijen hebben opgesteld voor sociaal contact en bezoek. In de handreiking is opgenomen dat iedere zorglocatie een plan heeft voor verschillende situaties omtrent bezoek en sociaal contact, waarbij een goede balans tussen veiligheid en welbevinden het uitgangspunt is.

Thuisbezoek

Het advies voor het maximum aantal personen thuis te ontvangen wordt verlaagd van 6 tot 3 personen, naast het eigen huishouden (met uitzondering van kinderen tot 13 jaar). Dit geldt ook voor het bezoek aan mensen die in een zorginstelling verblijven.

Zorg thuis

Naar aanleiding van de vorige persconferentie is een motie aangenomen. De motie richt zich op de vraag of de maatregelen die gelden voor de verpleeghuiszorg ook gelden voor andere sectoren waar zorg verleend wordt aan kwetsbare groepen mensen, zoals in de zorg thuis. Het gaat dan met name over het preventief inzetten van PBM en eventueel het testen van cliënten en medewerkers. Op dit moment wordt hier nog onderzoek naar gedaan, de verwachting is dat hier volgende week een uitspraak over wordt gedaan door het OMT. Wanneer er sprake is van toenemende besmettingen in uw regio, kunt u ervoor kiezen andere zorg af te schalen, wanneer de zorgcontinuïteit in het geding komt.

Thuis werken

Daarnaast wordt van iedereen weer verwacht dat men thuis gaat werken. Het is: werk thuis, tenzij dat niet anders kan. ActiZ heeft een infoblad gemaakt waarin wordt ingegaan op de mogelijkheden en spelregels voor de werkgever om thuiswerken te faciliteren en de rol van het medezeggenschapsorgaan daarbij.

Kamerdebat

In aanloop naar het debat in de Tweede Kamer over de maatregelen heeft ActiZ Kamerleden een paper met standpunten toegestuurd.

Webinar Covid-19 en verpleeghuiszorg

Graag herinneren we u aan het webinar over Covid-19 en de verpleeghuiszorg op woensdag 30 september van 13.00 – 14.00 uur. U kunt zich op de website van ActiZ aanmelden voor het webinar.

CIZ: Regionale maatregelen huisbezoeken

Nu de coronabesmettingen weer toenemen en er lokale maatregelen zijn afgekondigd, ziet het CIZ zich genoodzaakt het beleid rondom huisbezoeken aan te scherpen. Zij volgen hierin het coronadashboard van de Rijksoverheid met de indeling van de veiligheidsregio’s. Per veiligheidsregio hanteert het CIZ een beleid, aangepast op het niveau van het coronadashboard. Meer informatie vindt u op de site van het CIZ.

Onderzoek BCG-vaccin

In een internationale studie wordt onderzocht of BCG-vaccin de gevolgen van een Covid-19 infectie kan verminderen. De studie zoekt nog zorgprofessionals die mee willen doen. Mocht u dit willen aanbieden aan uw personeel kunt u hen verwijzen naar de website van het UMCdaar is ook een filmpje te vinden met meer informatie over het onderzoek.

Protocol coronavirus in de thuiszorg

Het kennisplein Zorg voor Beter heeft samen met Charlotte Michels (hygiëne-expert) een protocol gemaakt voor de zorg thuis. Het protocol beschrijft -rekening houdend met de actuele RIVM-richtlijnen- welke maatregelen genomen moeten worden in een woning of appartement van een coronavirus-positieve cliënt.

Bonus zorgmedewerkers ruimhartig toekennen 

Tussen 1 en 29 oktober kan de aanvraag voor de bonus zorgmedewerkers worden ingediend bij DUS-i (Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen. Voor zorgorganisaties is een handreiking en een Q&A beschikbaar. Vragen over de regeling kunt u richten aan bonusregeling@minvws.nl

De zorgbranches zijn van mening dat de bonus ruimhartig kan worden toegekend aan iedereen die tussen 1 maart en 1 september heeft gewerkt en een bijdrage heeft geleverd aan de bestrijding van de crisis tijdens de uitbraak van het coronavirus. De contractomvang is niet van invloed op de bonus. Wel moet de inkomensgrens van maximaal 2x modaal gerespecteerd worden.

VWS heeft meerdere malen bevestigd dat achteraf slechts gecontroleerd wordt op 3 aspecten:

1 Is de bonus daadwerkelijk doorgegeven aan de medewerkers

2 Is de inkomensgrens van 2x modaal gerespecteerd

3 Was er nog ruimte in de werkkostenregeling binnen de betreffende organisatie

Veel vragen gaan over uitzendkrachten, ZZP-ers en werknemers met meerdere werkgevers. Het voorkomen van dubbele bonussen middels de door ons voorgestelde controle op BSN-nummers (door VWS) kan volgens VWS niet vanwege de AVG. Die AVG noopt überhaupt tot terughoudendheid met het verstrekken of opvragen van gegevens. 

Testen

Vanuit de diverse GGD’s wordt aangegeven dat het wenselijk is dat organisaties de testcapaciteit zoveel mogelijk zelf organiseren. Bij testen via de GGD verloopt de financiering buiten zorgorganisaties om. Wanneer organisaties zelf testcapaciteit organiseren verloopt de financiering via de betreffende meerkostenregeling tenzij hierover met de GGD afspraken zijn gemaakt. Gemeenten hebben oa hiervoor extra budget gekregen maar ook verzekeraars en zorgkantoren zijn aanspreekbaar op deze extra kosten. De veelbesproken sneltesten worden nu in de praktijk gevalideerd en zijn naar verwachting pas in november beschikbaar.

Corona communicatie

Via deze updates en de pagina www.actiz.nl/corona wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.