Categorieën
Algemeen

Lerend vermogen belangrijk toetspunt IGJ bij toezicht openstelling verpleeghuizen

In de ‘Rapportage openstellen verpleeghuizen voor bezoek’ van 22 oktober legt de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) uit hoe zij toezicht houdt op het openstellen van verpleeghuizen voor bezoek. ‘De IGJ toetst of organisaties meebewegen met het voortschrijdend inzicht, hun beleid hierop aanpassen en hiermee lerend vermogen tonen.’ Zo staat in het rapport te lezen. Ook geeft de IGJ acht aanbevelingen aan zorgaanbieders.

Groepsveiligheid versus individuele vrijheid

Sinds 24 juni 2020 zijn alle verpleeghuizen weer open voor bezoek. Als de IGJ een melding binnenkrijgt over het onvoldoende openstellen van verpleeghuizen voor bezoek, kijkt zij of zorgaanbieders een zorgvuldige afweging maken tussen de veiligheid van de groep en de vrijheid van het individu.

De IGJ gaat hierbij uit van de Noodverordening. De laatste versie van de ‘Handreiking bezoek en sociaal contact’ is een richtinggevend document. De IGJ kijkt altijd of er eventueel sprake is van een situatie waarin cliënten onrechtmatig opgesloten of onnodig beperkt worden in hun bewegingsvrijheid of mogelijkheden voor het ontvangen van bezoek. Bezoekbeperkingen kunnen enkel plaatsvinden indien dit op grond van de Noodverordening noodzakelijk is. Andere beperkingen kunnen horen bij de zorg die valt onder de Wet zorg en dwang (Wzd).

Lerend vermogen

De IGJ toetst of organisaties meebewegen met het voortschrijdend inzicht, hun beleid hierop aanpassen en hiermee lerend vermogen tonen.

De IGJ weegt de maatregelen die de zorgaanbieder neemt, af tegen de context: zijn er actuele besmettingen die beperkingen zouden toestaan, vanuit het belang van cliënten en zorgverleners? Lees verder op de site van Thuis in het Verpleeghuis.