Categorieën
Algemeen

Update coronavirus – 79

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19.

Vaccinatiestrategie
Kort na het verschijnen van het advies van de Gezondheidsraad over de COVID-19 vaccinatie heeft het kabinet vorige week de Tweede Kamer geïnformeerd over de COVID-19 Vaccinatiestrategie. Enkele relevante punten: het kabinet kiest ervoor de eerste vaccins beschikbaar te stellen aan bewoners van verpleeghuizen en ‘vergelijkbare woonvormen’. Tegelijk kiest het kabinet ervoor om alle (zorg)medewerkers die daar werken te vaccineren. Bovenstaande geldt ook voor de gehandicaptenzorg. Nader overleg volgt over de vraag of en hoe mantelzorgers bij het vaccineren kunnen worden meegenomen. ActiZ neemt met andere relevante groepen deel aan een werkgroep die de uitvoering van de COVID-19 vaccinatie nu nader uitwerkt. Uiteraard informeren en betrekken we u bij volgende stappen, wellicht al middels een webinar op 4 december aanstaande van 11 tot 12u. Nader bericht volgt zo spoedig mogelijk.

Update behandeladvies Verenso
Verenso heeft haar behandeladvies acute fase en nazorg aangepast. De belangrijkste wijzigingen gaan over (antigeensnel)testen en her-infectie, over bron- en contactonderzoek en gebruik van bepaalde persoonlijke beschermingsmiddelen.  

Bonus zorgmedewerkers
Van verschillende leden hebben we vragen gekregen over het moment waarop VWS de aangevraagde subsidie voor de zorgbonus uitbetaald. Veel organisaties hebben het aangevraagde budget inmiddels op hun rekening staan. Desgevraagd heeft VWS ons laten weten dat zeer waarschijnlijk alle aangevraagde subsidies nog dit jaar beschikbaar worden gesteld mits de aanvraag compleet is ingediend. Er is nog geen zicht op de precieze uitwerking van eventuele controle op dit vlak, gezien de regeling kan die slechts enkele controlepunten bevatten en in het kader van administratieve lasten pleiten we als ActiZ sowieso voor terughoudendheid. Desalniettemin is het net als bij elk onderwerp van belang om ook uw interne bestuurlijke besluitvorming over de bonus goed te documenteren.

Update COVID-compensatieregeling Zvw
Bespreek productieplafonds met uw verzekeraar
Net als bij de generieke regeling wordt de compensatieregeling voor zorgorganisaties (juridisch) een addendum bij het bestaande contract. Dit betekent ook dat de waarde van het contract bepalend is voor de maximale vergoeding. Aangezien veel productieplafonds sinds eind vorig jaar/begin dit jaar bij de afsluiting van het contract niet meer zijn bijgesteld (in afwachting van de definitieve regeling), is het van groot belang hierover het gesprek met uw zorgverzekeraars te voeren. ActiZ heeft dit met ZN besproken en aangegeven ervanuit te gaan dat verzekeraars hier ‘in alle redelijkheid’ mee om zullen gaan. Voor de goede werking van de compensatieregeling is immers van belang dat het plafond verhoogd wordt tot (minimaal) de normomzet, zodat de continuïteitsbijdrage niet gekort wordt vanwege een te laag productieplafond. De continuïteitsbijdrage wordt uiteindelijk per zorgverzekeraar uitgekeerd. De details worden uitgewerkt in het overzicht van alle regelingen.

Ex-post afrekening in representatie
De ex-post afrekening loopt via de representerend zorgverzekeraar (in principe uw grootste verzekeraar). Dit betreft de ex-post meerkosten voor zover de 0,8% vergoeding die sowieso wordt betaald tekortschiet, alsook de ex-post afrekening van de COVID-19-units (inclusief beschikbaarheidskosten). Er wordt nog gewerkt aan een zo eenduidig en eenvoudig mogelijk proces voor uitvoering en controle.

Uitwerking regeling 2020 en vervolgregelingen
De volledig uitgewerkte regeling voor 2020 wordt verwacht in de 2e week december. Voor Wlz en Wmo is inmiddels duidelijk dat ook in 2021 specifieke corona regelingen bestaan. Ook voor de Zvw wordt daar inmiddels over gesproken maar is nog geen zekerheid.

COVID-19 dashboard verpleeghuiszorg
Vorige week is het nieuwe ActiZ-COVID-19 dashboard gelanceerd. Op ActiZ Kijk op Data ziet u in één oogopslag de laatste COVID-cijfers over de verpleeghuiszorg. De cijfers worden dagelijks ververst op basis van de RiVM data. Daarnaast worden middels ‘eigen peilstations’ indicatieve cijfers verzameld over de volle breedte van de VVT. Die cijfers zijn heel bruikbaar voor de lobby maar niet representatief genoeg voor publicatie op Kijk op Data. Hebt u vragen of wilt u ook data inbrengen als ‘peilstation’ (korte wekelijkse uitvraag) neem dan contact op met Marlou Boers (m.boers@actiz.nl).

Tweede versie Draaiboek keuzes ic-opnames bij schaarste
De Federatie Medisch Specialisten (FMS) en artsenfederatie KNMG hebben een tweede versie van het draaiboek ‘Triage op basis van niet-medische overwegingen voor ic-opnames ten tijde van Fase 3 stap C in de COVID-19 pandemie’. Het draaiboek beschrijft hoe artsen moeten beslissen over wie wel en wie niet een plek op de intensieve care krijgt als er niet genoeg ic-plekken meer zijn. Pas als meerdere patiënten tegelijkertijd ic-zorg nodig hebben, er een absoluut tekort aan ic-plekken is en er op basis van medische criteria geen onderscheid tussen patiënten gemaakt kan worden, dan zal dit draaiboek moeten worden toegepast. Voor onze sector speelt dit wellicht iets minder maar het blijft uiteraard wel van belang om regionaal in gesprek te blijven over de doorstroom van zowel COVID-19 – als niet-COVID-19 -cliënten.

Corona communicatie
Via deze updates en de pagina www.actiz.nl/corona blijft u doorlopend op de hoogte van het laatste nieuws rond Covid-19. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.