Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update Coronavirus – 80

Met deze update informeren wij u over de actualiteit rond Covid-19.Covid-19 Vaccinatie

Minister De Jonge kondigde vandaag aan dat vanaf januari gestart kan worden met de vaccinatie tegen Covid-19. Voor onze sector is uiteraard prachtig dat er mogelijk al eind december goedkeuring is voor een eerste vaccin. Als veldpartijen hebben we intensief overleg met VWS over de vaccinatiestrategie en organisatie. Ofschoon wij de druk om snel te gaan vaccineren begrijpen, moeten we ook zorgvuldig te werk gaan en 4 januari daadwerkelijk starten met vaccineren, lijkt ons dan ook erg ambitieus. Zelfs als alles meezit en we eind december meer weten dan nu, is er tijd nodig om cliënten en medewerkers in de zorg goed te informeren over werking en mogelijke bijwerkingen van het uiteindelijk goedgekeurde vaccin. Wij verwachten dat VWS en RIVM alle relevante vragen binnenkort kunnen beantwoorden. Dat is nu nog niet zo, maar die antwoorden zijn wel nodig om ons als sector voor te kunnen bereiden op het vaccinatietraject. Dit is dan ook wat ActiZ aangeeft in gesprekken met het ministerie en RIVM; de randvoorwaarden voor het treffen van voorbereidingen moeten op orde zijn. Ook de pers is benieuwd wanneer we echt zo ver zijn, vandaar dat we dit persberichtverstuurden. Het gaat om een grootschalige campagne waarbij honderdduizenden vaccinaties verstrekt moeten worden. Dit moet zorgvuldig gebeuren, ook met het oog op de vaccinatiebereidheid. ActiZ trekt hierin gezamenlijk op met onder meer VGN en Verenso.

Aanpassing ‘Uitgangspunten testbeleid en inzet zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis’

Het RIVM heeft een aanpassing gedaan in de richtlijn voor ‘testbeleid en inzet zorgmedewerkers’  over de quarantaineperiode voor zorgmedewerkers. Er is een stroomschema gemaakt door het RIVM waarin de verschillende situaties uitgewerkt zijn. In het stroomschema kunt u teruglezen dat de quarantaineperiode voor zorgmedewerkers in principe in alle gevallen 10 dagen blijft. Er is de mogelijkheid opgenomen om na 5 dagen een PCR-test af te nemen.

ActiZ-monitor Covid-19

In week 47 is voor de derde week op rij een daling te zien in het aantal nieuwe besmettingen in verpleeghuizen. In week 47 ging het om 1069 nieuwe besmettingen. Een daling van 59 ten opzichte van week 46. Ook het aantal locaties met een besmetting is afgenomen. Dit zijn er nu 634. Zuid-Holland (38%) en Noord-Brabant (37%) zijn de regio’s met het hoogste percentage besmette locaties. In Groningen (9%) zijn relatief weinig locaties besmet. Het totaal aantal bezette Covid-bedden (tijdelijk verblijf) is deze week voor het eerst sinds het begin van de tweede golf gedaald naar 922. In week 47 is het verzuim gelijk gebleven met ongeveer 9,5%. Op basis van de informatie uit de peilstations en openbare databronnen maken wij wekelijks een dashboard om de ontwikkelingen in de sector te volgen. Hebt u vragen of wilt u ook ‘peilstation’ worden (korte wekelijkse uitvraag) neem dan contact op met Marlou Boers (m.boers@actiz.nl).

Verzuimcijfers

Uit de Vernet-cijfers blijkt dat het verzuim in de zorgsector opnieuw zijn toegenomen. In de VVT is het verzuim in oktober 8,40% (in oktober 2019: 7,05%). Voor de hele zorg komt Vernet uit op 7,22% in oktober. Dus dagelijks zijn ongeveer 67 duizend zorgmedewerkers niet inzetbaar in de praktijk, exclusief een groot deel van de medewerkers in thuisquarantaine of in afwachting van testresultaten. De Vernet-cijfers bevestigen het beeld dat ActiZ eerder heeft gecommuniceerd en ze laten zien dat de druk op de zorg en haar medewerkers in deze tweede golf nog steeds ongekend hoog is.

Aankondiging webinars

Op dinsdag 8 december organiseert ActiZ een webinar voor communicatieprofessionals over communicatie tijdens crisis. De do’s en dont’s en de (lokale en regionale) ervaring van onze leden komen aan bod. Meer informatie en aanmelding kan via deze link.Vrijdag 11 december van 11.00 – 12.00 uur, organiseert ActiZ een webinar omtrent het vaccineren van zowel cliënten als medewerkers tegen het Covid-19 virus. We streven naar een samenspel tussen specialisten uit de sector en experts vanuit VWS en/ of RIVM. Naast alle praktische vragen komen ook de vaccinatiestrategie, ICT en juridische aspecten aan de orde. U kunt zich via de website van ActiZ aanmelden.

Corona communicatie

Via deze updates en de pagina www.actiz.nl/corona blijft u doorlopend op de hoogte van het laatste nieuws rond Covid-19. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met ActiZ persvoorlichting: 085-0772099. Dossier coronavirus