Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 81

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19.

Vaccinatie

In Update coronavirus – 81 informeerden we u over de vaccinatie-aanpak. Inmiddels is er op meerdere punten aanvullende informatie.

Vaccinatiestrategie Rijksoverheid
Eerder is in de strategie vaccinatie tegen Covid-19 aangegeven de eerste vaccins beschikbaar te stellen aan bewoners van verpleeghuizen en ‘vergelijkbare woonvormen’. Tegelijk kiest het kabinet ervoor om alle (zorg)medewerkers die daar werken te vaccineren. Vandaag informeerde minister de Jonge de Tweede Kamer met de Covid-19 stand van zaken brief over de uitvoering en uitwerking van de vaccinatiestrategie. Details rond de leveraantallen en -data, de aantallen per verpakking en de wijze waarop een vaccin geleverd, vervoerd en bewaard moet worden spelen een belangrijke rol. Naar alle waarschijnlijkheid zal het BioNTech/Pfizer vaccin als eerste beschikbaar komen en dat is vanwege genoemde criteria (-75 graden celcius en verpakt per 975 stuks) minder geschikt voor inzet bij cliënten op locatie. Daarom wordt nu gedacht over inzet op grotere centrale vaccinatiepunten waar (zo mogelijk aansluitend op testlocaties). De GGD gaat hierbij helpen maar zij zullen waarschijnlijk ook uw hulp als zorgaanbieder vragen, bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van medewerkers bij het daadwerkelijk zetten van vaccins.

Vaccin: eerlijke en juiste informatie
Op dit moment worden de eerste Covid-19 vaccins getoetst door de EMA, resultaten worden eind december verwacht. Daarna zal met deze informatie gekeken moeten worden naar een aantal aspecten zoals geschiktheid voor specifieke doelgroepen, bijwerkingen, contra- indicaties etc. Maar ook over de duur van de werking van het vaccin. ActiZ krijgt veel vragen over de betrouwbaarheid en veiligheid van het vaccin. Naar wij begrijpen volgt het EMA hierin haar reguliere veilige procedures en is snelheid op geen enkele manier aanleiding om daar concessies aan te doen. Op het moment dat een vaccin wordt toegelaten op de markt, gaan we er dan ook vanuit dat er sprake is van een betrouwbaar en veilig vaccin. Cliënten en medewerkers kunnen er als eerste binnen Nederland voor kiezen om zich te laten vaccineren. Om hen zo goed mogelijk van dienst te zijn is het belangrijk dat zij over eerlijke en juiste informatie beschikken.  

Wat kunt u nu al doen?
Op dit moment zijn er nog veel vragen te beantwoorden. Vooralsnog is bekend dat zorgmedewerkers op centrale locaties gevaccineerd zullen worden en cliënten op woonlocaties, zie ook aanpak eerste fase coronavaccinatie. Wellicht ten overvloede, uw overleg en de voorbereidingen met cliëntenraden, ondernemingsraad, VAR en PAR hoeven niet te wachten tot alle informatie over de praktische aanpak beschikbaar is. U kunt zich alvast beraden op vraagstukken zoals het informeren en enthousiasmeren rond vaccinatie, op logistieke vragen en op de logistiek in uw locaties. Denk daarbij vooral ook aan het samenspel met uw SO’s, huisartsen en de GGD, ook nu al.

Zodra er meer te melden is, komen we direct bij u terug. Hebt u in dit stadium al vragen, neem dan contact opnemen met Anne Lee Edens (a.edens@actiz.nl).

Webinar Covid-19: Vaccinatie

Vrijdag 11 december van 11.00 tot 12.00 uur, organiseert ActiZ een webinar omtrent het vaccineren van zowel cliënten als medewerkers tegen het coronavirus. Aan het webinar werken onder andere mee Ciska Scheidel (directeur Publieke Gezondheid VWS), Marieke Wever (SO bij Rivas) en Michiel Kooijman (juridisch beleidsadviseur ActiZ). Naast praktische vragen komen de vaccinatiestrategie, ICT en juridische aspecten aan de orde. Aanmelden kan nog via ActiZ.nl.

ActiZ-monitor Covid-19 week 48

In week 48 is voor de vierde week op rij een lichte daling te zien in het aantal nieuwe besmettingen in verpleeghuizen. In week 48 ging het om 927 nieuwe besmettingen. Ook het aantal locaties met een besmetting is licht afgenomen naar 630. Noord-Brabant (35%) en Zuid-Holland (34%) zijn nu de regio’s met de hoogste percentage besmette locaties. Snelste stijger is de provincie Flevoland: van 8% naar 28%. Het aantal bezette Covid-bedden (tijdelijk verblijf) is iets gedaald naar 876. Op basis van de informatie uit onze peilstations blijkt dat het ziekteverzuim 9,7% is in de wijkverpleging en 9,9% in de verpleeghuiszorg.

Technische briefing Tweede Kamer

In de Tweede Kamer gaf Conny Helder namens ActiZ een toelichting op de stand van zaken in de ouderenzorg. Ze legde in haar bijdrage de nadruk op de druk die nog altijd ongekend hoog is op de sector en haar medewerkers. Naast ActiZ gaf Ernst Kuipers toelichting op de acute zorg en het RIVM op de vaccinatiestrategie. De presentaties van de deelnemers zijn terug te vinden op de website van de Tweede Kamer.

Media

In het programma Buitenhof ging ActiZ-voorzitter Henk Kamp afgelopen zondag in gesprek met presentator Twan Huys over de toekomst van de zorg voor ouderen en de vaccinaties. Dezelfde aandacht, die er is voor klimaat en energie, moet ook komen voor ouderen. Het gesprek is hier terug te kijken. Tevens was er afgelopen zondag aandacht voor het vaccinatieproces in de Nederlandse ouderenzorg van een van de grootste tv-zenders ter wereld. Al Jazeera interviewde ActiZ-bestuurslid Jeroen van den Oever over het belang vaccinatie voor de continuïteit van zorg: https://youtu.be/JfIy5Qisr-A

Corona communicatie
Via deze updates en de pagina www.actiz.nl/corona wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.