Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 83

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19.

Extra coronamaatregelen
Gisteravond heeft de het kabinet middels een toespraak van premier Rutte aangekondigd dat Nederland in lockdown gaat. Dit om de opnieuw stijgende trend in het aantal besmettingen een halt toe te roepen en hiermee te zorgen dat de druk op de zorg niet verder stijgt. Gisteravond zijn de maatregelen ook middels een Kamerbrief gedeeld. De maatregelen die zijn afgekondigd hebben veel impact op grote delen van de samenleving. Voor onze sector zijn er geen grote aanpassingen of wijzigingen.

Effecten op bezoek verpleeghuiszorg
De nieuwe maatregelen hebben als gevolg dat bezoek aan verpleeghuizen zoveel als mogelijk en verantwoord is door kan gaan, afhankelijk van de lokale situatie. De nieuwe maatregelen betekenen wel dat een bewoner maximaal 2 bezoekers per dag mag ontvangen, voor zover in uw organisatie bezoek niet verder wordt beperkt in verband met bijvoorbeeld een uitbraak. Uiteraard gelden verder op de locaties de regels die u zelf genomen heeft om besmetting te voorkomen, mede op basis van de besmettingsgraad in de regio. De mogelijkheden die zorglocaties hebben om af te wijken van de bepaling rondom bezoek en groepsgrootte in het geval van palliatieve patiënten, blijven ongewijzigd.

Effecten op thuiszorg en dagbesteding

Corona raakt ook wijkverpleging, Wmo-zorg en dagbesteding. De nieuwe maatregelen hebben echter geen directe consequenties voor thuiszorg en dagbesteding. Deze zijn immers juist genomen om de continuïteit van zorg beter te kunnen garanderen. Voor dagbesteding heeft VWS gisteren een nieuwe handreiking gepubliceerd.

Communicatie vaccinatie zorgmedewerkers
Zorgmedewerkers kunnen als eerste gevaccineerd worden. Wanneer dit precies begint en hoe zij zich kunnen aanmelden wordt op dit moment uitgewerkt. De Rijksoverheid is gisteren gestart met de publiekscampagne rondom vaccinatie. Vandaag hadden alle landelijke dagbladen een grote advertentie en werd gestart met radiospotjes. Deze week lanceert VWS een communicatietoolkit voor zorgorganisaties. Met middelen als nieuwsberichten, socialmedia-posts, posters, infographics en flyers die u voor uw organisatie kunt aanpassen voor zowel cliënten als medewerkers. U bent ongetwijfeld al met uw gremia in gesprek over de voorbereidingen en ActiZ maakt een Q&A over vaccinatie en werkgeverschap. Nadere informatie volgt via update en de reguliere kanalen.

Webinar terugkijken – Covid-19 Vaccinatie

Afgelopen vrijdag vond het Webinar ‘Covid-19: vaccinatie’ plaats. Dit indringende webinar met veel praktische vragen en voorbeelden werd verzorgd door ActiZ, samen met Rivas Zorggroep en VWS.

Subsidieregeling voor inzet tijdelijke coronabanen

Het kabinet heeft besloten een aantal cruciale sectoren te ondersteunen met extra budget voor tijdelijke coronabanen. Voor de zorg komt €80 mln beschikbaar zodat werkgevers tijdelijk mensen kunnen aannemen op ondersteunende corona-gerelateerde functies. De nadere uitwerking van de subsidieregeling wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt. Voor meer informatie kunt u nu alvast terecht op de website van ActiZ.

Testen
Zorgmedewerkers hebben nog steeds voorrang bij de coronatesten. Zorgmedewerkers krijgen altijd een PCR-test als zij zich aanmelden via het prioriteringsnummer: 0800 – 8101.

Corona communicatie
Via deze updates en de pagina www.actiz.nl/corona wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.