Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 92

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Persconferentie en kamerbrief
In de persconferentie gisteren 12 januari hebben minister-president Rutte en minister De Jonge gemeld dat de bestaande maatregelen (lockdown) met 3 weken wordt verlengd, met name om de druk op de zorg zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast heeft minister De Jonge toegelicht wat op dit moment de situatie en de planning rond de vaccinatie is. Daarover is later een uitgebreide kamerbrief verstuurd. Daarin wordt duidelijk uitgewerkt hoe en waarom de vaccinatiestrategie zich ontwikkelt. In de brief wordt ook benadrukt dat dat alles afhangt van de tijdige levering van voldoende vaccins. Over de meest relevante zaken hebben we gisterenavond middels een extra update alvast een kort persbericht met u gedeeld. De meest relevante zaken uit de kamerbrief en de persconferentie lichten we hier nader toe.

Vaccinatie medewerkers

Zorgmedewerkers in verpleeghuizen en vergelijkbare woonvormen

De animo onder verpleeghuismedewerkers voor de vaccinatie is groot, meldde de GGD vrijdag al. De afspraken voor 200.000 zorgmedewerkers bijna zijn volgeboekt. Het gaat om afspraken voor zowel de eerste als de tweede vaccinatie. In een bericht op ActiZ.nl melden we dat we erg blij zijn dat de animo groot is, maar we benadrukken ook dat de behoefte aan meer vaccins minstens zo groot is! Zodra nieuwe vaccins beschikbaar zijn, ontvangen mensen die al gebeld hadden een sms voor het maken van een nieuwe afspraak. Gisteren zijn hier door 11.000 mensen extra benaderd door de GGD om alsnog een afspraak te maken.

Zorgmedewerkers in de wijk

Vanwege de vele besmettingen in de thuissituatie heeft ActiZ van meet af aan benadrukt dat het essentieel is voor de zorgcontinuïteit om ook de medewerkers in de wijkverpleging zo snel mogelijk te kunnen vaccineren. In de kamerbrief bevestigt minister De Jonge de prioritering van zorgmedewerkers en hij geeft aan te verwachten dat ook zorgmedewerkers in de wijkverpleging, Wmo en gehandicaptenzorg al medio februari aan de beurt zijn. Waarschijnlijk met het vaccin van Astra Zenica dat binnenkort verwacht wordt. Zodra we dat zeker weten, informeren we u nader over het uitnodigen van medewerkers in de wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. We vragen nog even om uw geduld, we verwachten in de komende weken een officiële ‘go’ te krijgen.

Vaccinatie cliënten

Bewoners woonvormen (specialist ouderengeneeskunde) en BionTech/Pfizer

Aanstaande maandag start bij wijze van pilot de vaccinatie van bewoners in een aantal verpleeghuizen met het BionTech/Pfizer vaccin. Het vaccineren gebeurt in deze huizen onder regie van de specialist ouderengeneeskunde. Het ministerie van VWS heeft een aantal aanbieders van verpleeghuiszorg en gehandicaptenzorg geselecteerd om komende week te kunnen gaan uitproberen hoe de distributie van dit kwetsbare vaccin verantwoord en zo snel mogelijk kan plaatsvinden. Dat gaat nog niet via de definitieve bestelroute. De details en overwegingen daarbij zijn uitgebreid beschreven in de eerdergenoemde kamerbrief. Aansluitend kunnen stap voor stap alle verpleeghuisbewoners gevaccineerd worden op basis van de uitnodigingen die u inmiddels verstuurd hebt, we zien dat heel veel mensen gevaccineerd willen worden en dat de toestemmingsformulieren al volop getekend binnenkomen. De details over het bestellen van de vaccins voor uw bewoners volgen zo spoedig mogelijk. Bestellen kan dan in kleinere hoeveelheden via het bestelportal dat u kent van de griepvaccinatie.

Bewoners woonvormen/gespikkeld wonen (huisarts) en Moderna

Op 25 januari kan ook gestart worden met het vaccineren van bewoners voor wie de huisarts medisch verantwoordelijk is met het Moderna-vaccin. Daar is voor gekozen omdat ook dat vaccin juist heel goed werkt bij kwetsbare ouderen. De uitnodigingen en toestemmingsformulieren voor vaccinatie van die groep met Moderna zijn inmiddels ook beschikbaar. Formeel ligt het uitnodigen, plannen en (doen) toedienen van de vaccinatie voor bewoners waarvoor de huisarts verantwoordelijk is voor de medische zorg, echt bij de huisarts tenzij u daarover met de huisartsen (en uw eigen behandelaren) expliciet andere afspraken gemaakt en vastgelegd hebt. We krijgen als ActiZ veel vragen over samenwerking rond het vaccineren van bewoners waar de huisarts medisch eindverantwoordelijk is, zowel bij gespikkeld wonen als in woonvormen waar alleen cliënten met huisarts wonen. ActiZ overlegt daar op dit moment over met de LHV en met Verenso, nader bericht volgt zo spoedig mogelijk.

Wijzigingen RIVM-richtlijnen

Vanwege het beschikbaar komen van het Moderna vaccin zijn de uitvoeringsrichtlijn Covid-19-vaccinatie 2021 en de e-learning Covid-19-vaccinatie van het RIVM aangepast. De richtlijn bevat een paragraaf (1.3) met de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de voorgaande versie.

Vooralsnog heeft de vaccinatiestatus van zorgmedewerkers geen consequenties voor inzet en testbeleid of gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Omdat er nog zaken onduidelijk zijn omtrent vaccinatie blijft het bestaande test-, inzet- en PBM-beleid in principe gehandhaafd. Omdat er wel vragen zijn over dit onderwerp zijn gesteld aan het RIVM, heeft het RIVM in verschillende richtlijnen een passage opgenomen over de consequenties van vaccinatie. Zo is bijvoorbeeld toegevoegd dat ook medewerkers die gevaccineerd zijn toch met PBM werken. Vandaag is weer een RIVM nieuwsbrief gepubliceerd.

Zorgcontinuïteit

Verpleeghuizen en tijdelijke zorg

De continuïteit van zorg staat in steeds meer regio’s onder grote druk. In negen van de vijfentwintig regio’s is de situatie in de verpleeghuiszorg ‘kritiek’. Met name in het noorden en oosten van Nederland. Het aantal verpleeghuislocatie dat te maken heeft met een besmetting is op een (voorlopig) hoogtepunt. In de eerste week van januari hadden 836 locaties te maken met besmetting. Een stijging van 152 locaties ten opzichte van een week eerder. Het aantal bewoners met een besmetting daalt daarentegen voor de tweede week op rij. De inzet van hulptroepen vanuit Rode Kruis, Extra handen voor de zorg en defensie helpt, maar lost de problematiek niet op, zeker niet als het aantal besmettingen blijft stijgen. Het ziekteverzuimcijfer in de sector stijgt niet verder en blijft rond de 10%.

Wijkverpleging, Covid-beddeen ‘scenario zwart’ in de ziekenhuizen

De druk op ziekenhuizen zorgt bovendien voor extra knelpunten in de wijkverpleging en in de beschikbaarheid van voldoende tijdelijke Covid-bedden. In de wijkverpleging is de situatie ook in twee regio’s kritiek maar we moeten daar rekening houden met verdere toename. Zeker als de ziekenhuizen (nog) minder kunnen opnemen. Het is van belang om samen met uw collega’s, ziekenhuizen en huisartsen nadrukkelijk voorbereidingen voor te treffen voor nadere prioritering, afschaling en keuzes. U bent daar ongetwijfeld al over in gesprek. Overigens wordt inmiddels landelijk verkend of noodvoorzieningen voor tijdelijk verblijf toch opnieuw aan de orde moeten komen als de Engelse en andere varianten van het virus verder om zich heen grijpen.

Meerkosten regeling Zvw 2020 voor kleine zorgorganisaties

De meerkostenregeling voor de Zvw voor kleine zorgorganisaties (<10 mln Zvw omzet) wordt gebaseerd op de werkelijke omzet in 2020. De zorgverzekeraars hebben in dit kader vorige week een mail uitgestuurd en daarin aangedrongen om declaraties over 2020 voor wijkverpleging en eerstelijnsverblijf tijdig (vóór 1 februari) in te sturen. Dit geldt ook voor de declaraties van andere Zvw zorgvormen, zoals eerstelijns zorg (fysiotherapie, diëtiek, etc.); deze dienen vóór 1 februari ingestuurd te worden. Voor de volledigheid: voor de grote zorgorganisaties in de Zvw (>10 mln) is en blijft de meerkostenregeling 2020 voor wijkverpleging, ELV en GRZ gebaseerd op de normomzet (omzet jan/febr met seizoenscorrectie voor wijkverpleging en ELV en omzet 2019 met ZN prognose voor 2020 voor de GRZ).

ActiZ in de media

In een reportage van tv-programma EenVandaag maakten collega’s van Zorgbalans op indrukwekkende duidelijk waarom reikhalzend wordt uitgezien naar de vaccinaties. Het NOS Journaal liet gisteren in een reportage bij TanteLouise zien hoe verpleeghuizen zich voorbereiden op de vaccinaties van bewoners en graag snel van start willen. Beide reportages kwamen tot stand in samenwerking met ActiZ. ActiZ bestuurslid Conny Helder was gisteren te gast bij BNR Nieuwsradio en sprak over corona en de toekomst van de zorg voor ouderen. Tot slot heeft de Rijksoverheid een online talkshow voor zorgmedewerkers laten maken ‘In gesprek over coronavaccinatie’ gemaakt. Daphne Bunskoek gaat met experts van het RIVM en zorgmedewerkers uit de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en ziekenhuis in op vragen over veiligheid, effectiviteit en bijwerkingen van vaccinatie.

Corona communicatie
Via deze updates, www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.