Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 93

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Vaccinatie cliënten

De Gezondheidsraad adviseert om de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna zo veel als mogelijk te reserveren voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Reden hiervoor is dat dit type vaccin boven verwachting goed werkt bij ouderen. De beschikbaarheid en het logistiek gebruik van de vaccins maken dat er onderscheid is gemaakt tussen beide vaccins onder verantwoordelijkheid van enerzijds de specialist ouderengeneeskunde met BionTech/Pfizer en anderzijds de huisarts met Moderna. Het betreft dus 2 separate trajecten die niet helemaal synchroon lopen in de tijd. Dat is ongelukkig maar beide trajecten verlopen wel zo snel mogelijk en leiden tot afronding van de vaccinatie in de komende 2 maanden waarmee in elk geval recht wordt gedaan aan de ambitie om de kwetsbare verpleeghuisbewoners zo snel als mogelijk met de best passende vaccins te beschermen.

Vaccinatie cliënten specialist ouderengeneeskunde, BionTech/Pfizer

Komende week starten de eerste 8 organisaties met het vaccineren van bewoners waarbij de specialist ouderengeneeskunde verantwoordelijk is voor de medische zorg. RIVM heeft daar dit nieuwsbericht over gepubliceerd. Inmiddels is duidelijk dat op 25 januari (1 week later) de overige organisaties kunnen starten met het vaccineren van hun bewoners waarvoor de specialist ouderengeneeskunde medisch verantwoordelijk is én waarvan er toestemming is voor vaccinatie. Om te bestellen moet u zich registreren via deze volgende link. Zodra u echt kunt gaan bestellen, ontvangt daarover bericht van het SNPG. Er zijn in eerste instantie 2 bestelmomenten: op 18 januari en op 25 januari. De vaccins worden dan een week later (dus op 25 januari of op 1 februari) aan u geleverd op de door u aangegeven locaties. Na de dag van levering hebt u 3 dagen de ruimte om uw bewoners te vaccineren. Ongeveer 3 weken later ontvangt u dezelfde hoeveelheid vaccins voor de 2e prik. Let op: om verspilling van vaccins te voorkomen dient u precies de juiste hoeveelheid vaccins te bestellen. Bestel niet meer vaccins dan waarvoor u toestemming hebt en ook niet meer vaccins dan u (qua personele ruimte) kunt toedienen. De komende weken volgen er meer bestelmomenten voor eventuele volgende groepen, de termijn is afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins en van behoefte. RIVM heeft een werkinstructie COVID-19-vaccinatie gemaakt voor de bestelling en de voorbereidingen. Verenso en NVAVG hebben de medische aandachtspunten voor vaccinatie met BionTech/Pfizer beschreven. Tevens wordt eind komende week een webinar over de praktische aanpak van het vaccineren voorbereid, de details daarvan hopen we maandag met u te delen. 

Vaccinatie cliënten huisarts, Moderna

Binnenkort start ook de vaccinatie van de bewoners in geclusterde woonvormen (verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen, gespikkeld, PGB ed) waarvoor de huisarts medisch verantwoordelijk is. Ook dat traject start in enkele door het ministerie van VWS geselecteerde regio’s die wellicht al de komende dagen benaderd worden, aansluitend volgen de andere regio’s. Uitnodiging, toestemming en uitvoering is de verantwoordelijkheid van de huisarts die dat mogelijk zal onderbrengen bij huisartsenposten. In veel van uw zorglocaties loopt de medische eindverantwoordelijkheid van specialist ouderengeneeskunde en huisarts door elkaar, daar is het soms mogelijk en wenselijk om met elkaar af te spreken hoe beide trajecten het beste kunnen worden afgestemd. ActiZ pleit voor regionale regelruimte om recht te doen aan de veelkleurigheid van ons zorglandschap. De veiligheid van cliënten blijft uiteraard voorop staan. We verwachten u maandag nader te kunnen informeren over dit traject.

Vaccinatie medewerkers BioNTech/Pfizer, AstraZeneca

Er lijkt enige verwarring te blijven over de vaccinatie van medewerkers. De eerste groep zijn alle medewerkers met cliëntencontact werkzaam in verpleeghuizen of vergelijkbare (kleinschalige) woonvormen. Zij kunnen zich direct melden bij de GGD voor een afspraak. Als er niet direct plaats is worden ze zo spoedig mogelijk benaderd om alsnog een afspraak te maken.

Medewerkers in de wijkverpleging en de Wmo-ondersteuning (hulp bij het huishouden en begeleiding etc.) kunnen nu nog niet worden uitgenodigd, waarschijnlijk wel binnen enkele weken afhankelijk van de beschikbaarheid van voldoende vaccins. We informeren u direct zodra daar een ‘GO’ voor is.

Implicaties gemuteerde coronavirussen

Als ActiZ hebben we het RIVM gevraagd naar mogelijke effecten van de gemuteerde varianten van coronavirus op de richtlijnen rond PBM gebruik, hygiëne, afstand houden en testen. Vooralsnog geven de aanvullende inzichten van het RIVM géén aanleiding om de richtlijnen te wijzigen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de minister hierover binnenkort nog advies vragen aan het OMT. Overigens is op dit moment de algemeen geaccepteerde veronderstelling dat de werkzaamheid van de toegelaten en in ontwikkeling zijnde COVID-vaccins bij de gemuteerde virussen vergelijkbaar is met die bij het oorspronkelijke corona virus. Mocht er iets veranderen als gevolg van de gemuteerde virussen dan informeren we u uiteraard direct.

ActiZ in de media

Vanavond om 19.20 uur gaat Conny Helder in Meldpunt van Omroep Max op NPO 2 in gesprek over de actuele situatie in onze sector, ook de voorbereiding op het vaccineren komt daar aan de orde.

Corona communicatie
Via deze updates, www.actiz.nl/coronavirus en www.actiz.nl/coronavaccinatie wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.