Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 123

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties. 

Fase 3: code zwart, ontwikkeling in cijfers

Hoewel in onze sector de druk van besmettingen geleidelijk verder afneemt is de situatie in de ziekenhuizen en met name op de IC’s uitermate zorgelijk. De details komen ongetwijfeld in uw regionale overleg aan de orde, mogelijk wordt uw hulp gevraagd door de ziekenhuizen. Vaccineren is hiervoor de enige echte remedie en daar wordt maximaal op ingezet. Het ministerie van VWS zal extra aandacht schenken aan (erkenning van) deze situatie in de communicatie.

Vaccinatie

Vaccinatie bewoners

De werkinstructie voor de inhaalronde vaccinatie bewoners is rondom spillage op enkele details aangepast.

Vaccinatie bewoners met een Wlz-GGZ indicatie

Het ministerie van VWS vraagt specifiek aandacht voor bewoners van woonvormen met een Wlz-GGZ indicatie. Onze indruk is dat deze groep bij onze leden al gevaccineerd is. Mocht u cliënten bedienen in deze groep die nog niet gevaccineerd zijn dan vindt u hier mogelijk relevante informatie.

Aanpassing richtlijnen
In het 106e OMT-advies werden verdere versoepelingen binnen instellingen voor de langdurige zorg geadviseerd onder bepaalde voorwaarden. Deze adviezen zijn nu verwerkt in de handreiking contactonderzoek en in de uitgangspunten testbeleid en inzet zorgmedewerkers. Daarnaast heeft het RIVM nieuwe Q&A’s over dit thema gepubliceerd.

Financieel

Aanpassing vaststelling generieke continuïteitsbijdrage

ZN heeft de berekening voor de definitieve vaststelling van de continuïteitsbijdrage (CB) aangepast. Deze vindt plaats op het niveau van de zorgverzekeraar, zoals ook steeds het geval was bij de voorlopige bijdragen. Daarnaast is het concept van inhaalzorg geschrapt; dit betreft de extra zorg boven de normomzet in de 6 maanden na afloop van de periode waarvoor de CB gold. Meer informatie vindt u in het nieuwsbericht, de brief en de Q&A van ZN.

REMINDER: aanvragen continuïteitsbijdrage en meerkosten 2020 voor zorgorganisaties boven €10 mln Zvw-omzet mogelijk t/m 30 april!!

ZN signaleert dat veel leden nog geen aanvraag hebben ingediend voor de continuïteitsbijdrage en ex-ante meerkostenvergoeding voor wijkverpleging, eerstelijnsverblijf en GRZ. De deadline hiervoor is 30 april! Van belang is dat in het Vecozo-portaal wordt aangevraagd voor alle ondernemings-AGB-codes (koepelcodes) waarop wijkverpleging/eerstelijnsverblijf/GRZ gedeclareerd worden. Zie hiervoor eventueel ook de lijst van ZN bij de regeling. NB het nu aanvragen van zowel CB als meerkosten is ook voorwaarde voor de ex-post afrekening van de covid-units.

Corona communicatie
Via www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie en deze updates wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.