Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 162

Met deze update informeren wij u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Herhaalprik-2e booster

Zoals vorige week is aangekondigd kunnen vanaf deze week de uitnodigingen voor de herhaalprik (2e booster) worden verstuurd.

De doelgroep voor deze herhaalprik is:

• Alle 70+-ers

• Bewoners van verpleeghuizen, inclusief bewoners van woonvormen voor ouderen met vergelijkbare kwetsbaarheid hebben als bewoners van verpleeghuizen

• Volwassenen (18+) met het Down syndroom

• Volwassenen (18+) met een ernstige immuunstoornis

Voor overige individuele cliënten met dezelfde kwetsbaarheid geldt individueel maatwerk. De werkinstructies, model uitnodigingsbrieven en bijlagen zijn gepubliceerd.

Richtlijnen RIVM deels geactualiseerd 

In verband met de versoepelingen die de laatste weken hebben plaatsgevonden, zijn enkele documenten bij het RIVM bijgewerkt of verduidelijkt.

• Uitgangspunt blijft daarbij dat vanwege het nog steeds zeer hoge aantal Covid-19 infecties (risiconiveau is ernstig) het preventief gebruik van een medisch mondneusmasker in de gezondheidszorg <1,5 meter wordt gecontinueerd. Dat is nodig om zowel cliënten als medewerkers te beschermen. En het kan helpen bij het beperken van het verzuim. De richtlijn rondom PBM bij verzorging, verpleging of medisch behandelingen buiten het ziekenhuis blijft derhalve ongewijzigd van toepassing. In de richtlijn blijft de ruimte voor een professionele afweging, zoals ook beschreven in het Verenso behandeladvies. Dat behandeladvies is recent aangepast.

• Het RIVM heeft de richtlijn met betrekking tot het testbeleid en inzet medewerkers en de handreiking voor contactonderzoek in de instellingen voor de langdurige zorg aangepast. Daar zijn de quarantaineregels aangepast (minimale duur teruggebracht tot 5 dagen en omschrijving uitzondering aangepast). Mede vanwege het sterk oplopende verzuim hebben we het RIVM gevraagd om (net als bijvoorbeeld in Engeland) de quarantaineregels nog verder te beperken, vooralsnog is dat niet gebeurd.

• In de richtlijn PBM bij Wmo-ondersteuning is verduidelijkt dat bij ondersteuning en dagopvang van kwetsbare personen nog steeds het advies is om zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te houden en binnen 1,5 meter een mondneusmasker te dragen. De beperking van de bezetting in Wmo-vervoer is losgelaten, maar daar gelden nog wel aanvullende maatregelen zoals gezondheidscheck en het gebruik van een mondneusmasker.

Inzet positief geteste medewerkers

In eerdere updates was al aandacht voor het feit dat soms bij uiterste nood ook positief geteste medewerkers (zonder klachten) ingezet moeten worden. ActiZ krijgt meerdere signalen dat steeds meer organisaties hiermee te maken hebben mede vanwege het oplopende verzuim, zij het voor een zo kort mogelijke periode. Wellicht ten overvloede wijs ik u nogmaals op hetgeen de IGJ hier eerder over gepubliceerd heeft alsmede op het belang van afstemming met uw gremia, afstemming met uw (aansprakelijkheids-) verzekeraar en melding bij de IGJ.

Behoud medewerkers post-covidklachten

De minister voor Langdurige Zorg en Sport laat in een Kamerbrief weten dat het kabinet met tijdelijke ondersteuning voor zorgorganisaties komt om medewerkers die twee jaar na hun covid-besmetting nog klachten hebben langer in dienst te houden. De details over de regeling zijn nog niet bekend.

Compensatieregelingen corona Zvw

ZVW compensatieregeling 2021: indexatie normomzet voor de continuïteitsbijdrage

ActiZ heeft naar aanleiding van vragen van leden over de indexatie van de normomzet deze voorgelegd aan ZN. Deze indexatie van de normomzet naar 2021 is van belang voor het kunnen berekenen van de continuïteitsbijdrage. Naar verwachting is de indexatie van de normomzet naar 2021 voor elv/wijkverpleging 2% (naast de seizoencorrectie in verband met de extrapolatie van de omzet januari/februari 2020 naar een omzet voor het hele jaar). Voor de GRZ geldt naar verwachting een indexatie van 0% naar 2021 (vanwege de tariefherijking door de NZa), bovenop de 4,6% die gold voor de index van 2019 naar 2020. Binnenkort wordt dit door ZN definitief vastgesteld. Zodra bekend is wanneer de aanvraag voor de compensatieregeling gedaan kan worden, zullen we u hierover informeren.

Gevraagd: input regeling Zvw 2022

Het inhoudelijke overleg over de Zvw compensatieregeling 2022 start binnenkort. Signalen over gevolgen van covid in de eerste maanden van 2022 zijn hierin welkom evenals ideeën mbt regeling. ActiZ neemt sowieso de (landelijke) ziekteverzuimcijfers mee als belangrijke indicator/bouwsteen voor een regeling, naast mogelijk onzekere en lagere uitstroom uit ziekenhuizen naar m.n. de GRZ. Signalen kunt u richten aan Lenard Markus: l.markus@actiz.nl.

Hardheidsclausules compensatieregeling Zvw 2020 boven de 10 mln Zvw omzet

De compensatieregeling 2020 kent een tweezijdige hardheidsclausule:

1 Voor aanbieders, wanneer de compensatie tekortschiet. Enkele leden hebben in dit kader gevraagd wanneer de aanvraag voor de aanvullende continuïteitsbijdrage voor de wijkverpleging voor de maanden november en december 2020 opengesteld wordt. Daarnaast is er nog de mogelijkheid van correctie indien in de periode van continuïteitsbijdrage een maand juist substantiële overproductie kent. ZN heeft aangegeven dat naar verwachting de aanvraag eind maart/ begin april wordt opengezet. 

2 Voor zorgverzekeraars wanneer sprake is van overcompensatie. Dit is onderdeel van alle compensatieregelingen die ook getoetst worden op staatssteun en waar de NZa (en ook Tweede Kamer) op moet toezien. De afspraak in de regeling voor de wijkverpleging/elv/grz luidt als volgt: van overcompensatie is sprake bij een bovengemiddeld Zvw resultaat (1,7%) als gevolg van (over)compensatie door de coronaregeling Zvw. Voor het geval dit bij u aan de orde mocht zijn, dient u rekening te houden dat er nog een proces volgt. ActiZ wil dit in de uitwerking zo pragmatisch en eenvoudig mogelijk houden, en stuurt daar ook op bij ZN.

Voor 2021 geldt eveneens een hardheidsclausule voor zorgverzekeraars i.v.m. overcompensatie. In dit kader is de bijlage bij de jaarrekening voor 2021 te gebruiken als basis (betreft de eerder gedeelde bijlage ontwikkeld om verlies op de Zvw aan te tonen voor compensatie wijkverpleging).

Corona communicatie
Via www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie en deze updates wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.