Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 84

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19.

Vaccinatie
De dynamiek rond vaccineren kan u nauwelijks ontgaan zijn, de maatschappelijk en politieke druk op snel starten met vaccineren is enorm. Daarbij wordt onder andere de vergelijking gemaakt met landen om ons heen waar vaak gekozen is voor een bredere aanpak (iedereen) of waar sprake is van een nationaal eenduidig georganiseerde en gestuurde gezondheidszorg met één IT-systeem. Gisterenavond heeft de Tweede Kamer gedebatteerd over de Kamerbriefdie minister De Jonge begin van de avond met spoed verstuurde.Als ActiZ doen we juist wat wel kan. Er is gekozen voor de kwetsbare groepen eerst. Door de eigenschappen van het eerste beschikbare vaccin (Pfizer) wordt gestart met de zorgmedewerkers werkzaam in woonzorglocaties. De logistiek (-75 graden en 975 flacons per verpakking) en het beperkte aantal vaccins (eerste levering 450.000) maakt vaccineren op grote veilige locaties de beste optie voor de korte termijn. De GGD is expert op dit gebied en doet momenteel alles om snel verantwoord te kunnen starten, waarschijnlijk in 3 regio’s op 11 januari en in alle andere regio’s de week daarna. Later zullen er ongetwijfeld mogelijkheden komen voor kleinschaligere distributie en vaccinatie. Sowieso lijkt het volgende vaccin (Moderna) geschikt voor gebruik bij bewoners. Sjaak de Gouw van de GGD legde gisteren in Op1 duidelijk uit waarom zó en niet nog sneller of anders.

Communicatie en toolkit
De Rijksoverheid ontwikkelt een communicatie toolkit, die steeds verder gevuld zal worden met dan beschikbare informatie. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de uitnodiging aan medewerkers. Begin volgende week komt hiervoor een model-uitnodigingsbrief beschikbaar. Ook wordt een infographic ontwikkeld en zal de precieze planning duidelijk worden. Vooralsnog gaan we ervan uit dat u vanaf 4 januari uw medewerkers kunt gaan uitnodigen, wellicht in tranches. Medewerkers kunnen zich dan telefonisch aanmelden bij de GGD voor een afspraak op één van de 25 vaccinatiepunten. We hopen u begin volgende week van meer informatie te voorzien over de exacte werkwijze en uitvoering van de vaccinatiestrategie. Ook werkt ActiZ aan een lijst van veelgestelde vragen die volgende week gepubliceerd zal worden.

Kosten vaccinatie
Vaccinaties, spuiten en naalden worden door de overheid beschikbaar gesteld. Op dit moment bespreken we op welke wijze de overige kosten (zoals werktijd, reiskosten, verzuim door bijwerkingen e.d.) voor vergoeding in aanmerking kunnen komen. Wij pleiten voor vergoeding van die meerkosten in zowel Wlz, Zvw als Wmo en hopen u snel nader te informeren.

Verzorgenden, helpenden en hulpen bij het huishouden 
Naar aanleiding van de Kamerbrief afgelopen maandag ontstond onduidelijkheid over de inzet van verzorgenden, helpenden en huishoudelijk medewerkers. Deze functies werden niet benoemd in de lijst met medische contactberoepen die hun werk mogen voortzetten. Overleg met VWS heeft inmiddels bevestigd dat deze lijst niet limitatief is. De hoofdregel is dat mensen in contactberoepen die tegen betaling zorg verlenen op basis van de zorgwetten (Zvw, Wlz, Wmo, Jeugdwet, etc.)  hun werk gewoon mogen voorzetten. Ook mantelzorgers kunnen zorg blijven verlenen.

Bewoners mee naar huis voor het kerstdiner 
In de media is veel aandacht voor het vraagstuk of bewoners door familie mee naar huis genomen kunnen worden voor het kerstdiner. De richtlijnen van het RIVM, de handreiking bezoek en sociaal contact en het behandeladvies Covid-19 ‘Acute fase en nazorg’ geven duidelijkheid in dit vraagstuk: in zijn algemeenheid is het niet verstandig om bewoners mee naar huis te laten gaan, zeker niet als daar veel andere mensen zijn. Indien daar toch voor gekozen wordt en er mogelijk onbeschermd contact is geweest, kan de lijn in het behandeladvies zijn om bewoners bij terugkeer 10 dagen in quarantaine te laten verblijven.

In 2021 vergoeding coronakosten voor aanbieders langdurige zorg
Zorgaanbieders in de langdurige zorg kunnen ook volgend jaar een vergoeding krijgen voor kosten die zij maken als gevolg van de corona-crisis. Het gaat dan om doorlopende kosten en extra kosten waar zij geen invloed op hebben. De reguliere vergoedingsregelingen lopen eind van dit jaar af. De Nederlandse Zorgautoriteit verlengt die nu voor 2021.

Uitwerking specifieke ZN compensatieregeling Zvw > €10 mln
ActiZ heeft de laatste weken intensief overleg gevoerd met ZN over de uitwerking van de specifieke compensatieregeling voor zorgorganisaties met > €10 mln Zvw-omzet. Belangrijk voor de kortere termijn is dat de productieplafonds kunnen worden opgehoogd tot de normomzet, zodat de compensatiebedragen niet door plafonds gekort worden. Wij wijzen nogmaals op het belang dat u hierover het gesprek aangaat met de zorgverzekeraars, ook al hebben zorgverzekeraars tot op heden veelal nog afhoudend gereageerd. Nu deze overeenstemming is bereikt, kan dit alsnog en wel t/m Q1 van 2021. In januari spreken ZN en ActiZ verder over de regeling voor 2021.

Corona communicatie
Via deze updates en de pagina www.actiz.nl/corona wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.