Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 85

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19.

Corona vaccinatie


De vaccinatie-aanpak wordt steeds concreter. Later deze week ontvangt u een ‘Vaccinatiespecial’ waarin alle relevante informatie voor u wordt samengevat zodat u medewerkers kunt gaan uitnodigen. Tevens is een Vaccinatiepagina ingericht op actiz.nl.

Planning vaccinatie medewerkersZorgmedewerkers van 18 jaar en ouder die direct contact hebben met cliënten, inclusief stagiaires, leerlingen, ZZP’ers en uitzendkrachten, mogen als eerste gevaccineerd worden. De GGD organiseert de vaccinaties vanaf 11 januari in drie veiligheidsregio’s en vanaf 18 januari landelijk op 25 grote locaties in alle Veiligheidsregio’s. Hierover heeft minister De Jonge gisteravond in een briefde Tweede Kamer geïnformeerd. De komende dagen testen de GGD’s het proces en de systemen. Als alles werkt en goed is ingericht, komt er een definitieve ‘go’. Dan kunt u als werkgever medewerkers definitief laten weten dat zij het landelijke callcenter van de GGD kunnen gaan bellen.

Tijdige informatie voor medewerkersU kunt echter uw medewerkers al eerder informeren en uitnodigen, waarschijnlijk al vanaf eind déze week. Zo hebben uw medewerkers meer gelegenheid om zich te beraden op hun besluit, te overleggen met hun collega’s en met elkaar af te spreken hoe om te gaan met planning en continuïteit. Deze week ontvangt u voorbeeld uitnodigingsbrief met enkele bijlagen waarin aanvullende informatie over vaccineren en registratie is opgenomen.

Vergoeding extra kosten vaccinatie medewerkersHet vergoeden van de werktijd en de reiskosten die medewerkers besteden aan vaccinatie, kan helpen om de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te krijgen. Vergoeding mag echter niet leiden tot problemen met de AVG, immers zou de werkgever door vergoeding direct weten wie zich heeft laten vaccineren en dat mag vooralsnog niet. Bovendien is nog onduidelijk of dergelijke kosten ten laste van Covid-meerkostenregelingen kan worden gebracht, overleg over deze vraagstukken loopt volop en we hopen u snel nader te kunnen informeren.

Vaccinatie cliënten
Waarschijnlijk is het Moderna-vaccin, dat mogelijk al in januari door het EMA wordt goedgekeurd, geschikt voor cliënten in de verpleeghuiszorg. Hulpmiddelen om uw cliënten, naasten en medewerkers hierover te informeren èn om cliënten te vragen of zij gevaccineerd willen worden, komen zsm beschikbaar in de vaccinatie-toolkit op Rijksoverheid.nl en via de ActiZ Corona-updates. Het RIVM biedt al wel een website voor professionals. Vooruitlopend op de nadere informatie kunt u zich wel voorbereiden. Als u zelf behandeling biedt, valt vaccinatie waarschijnlijk onder uw specialisten ouderengeneeskunde. Als de huisarts medisch verantwoordelijk is voor uw cliënten, overleg dan alvast op welke manier u samen invulling gaat geven aan de vaccinatie-aanpak. Met partijen wordt gewerkt aan een ‘vooraankondiging’ en voorinformatie voor de cliënt en diens wettelijk vertegenwoordiger. Toestemming (mondeling) van de client of vertegenwoordiger is noodzakelijk en die moet ook worden vastgelegd. De grotere leveranciers van ECD’s verwachten hun systemen daar tijdig op aan te passen.

Voor vragen over vaccinatie, neem gerust contact op met onze corona infolijn, viainfo@actiz.nl of telefonisch op werkdagen van 09.00-17.00 uur via 085-0772050.

Grote druk op tijdelijke Covidbedden en zorgcontinuïteit
De afgelopen dagen neemt in steeds meer regio’s de druk op de tijdelijke bedden voor Covid-patiënten toe. Samen met het stijgende verzuim leidt dat tot forse knelpunten in de bezetting en tot beperkte mogelijkheden om nog meer cliënten op te vangen. Als uw organisatie knelpunten ervaart, bent u daar ongetwijfeld al over in gesprek met uw collega’s en de DPG in uw regio. De ActiZ-monitor laat al 5 weken een stijgende lijn zien inmiddels tot boven 10%. Het aantal besmette locaties neemt de laatste weken weer toe. Met 686 besmette locaties (21 december) zitten we op het hoogste aantal in de tweede golf.

Hulp vanuit Defensie
Vanuit enkele regio’s is de afgelopen dagen (via de DPG, ActiZ en VWS) gevraagd om noodhulp van bijvoorbeeld defensie. Defensie kan soms (beperkt) hulp bieden maar wordt nu op meerdere fronten ingezet. U kunt met uw knelpunten uiteraard altijd bij ons terecht maar het blijft van belang om uw situatie in regionaal verband te bespreken en een eventuele hulpvraag (ook) via de DPG te escaleren.

Verdere en eenduidige afschaling ziekenhuiszorg 
Het aantal Covid-patiënten stijgt, in de ziekenhuizen wordt de piek begin januari verwacht. Mede om de VVT te ontlasten schalen ziekenhuizen de reguliere zorg nu overal verder af, spreiden zij patiënten over het land en schalen IC-capaciteit verder op. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) informeerde heeft alle ziekenhuizen gisteren geïnformeerd. Afschaling gaat aan de hand van het raamwerk van de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Alle electieve zorg (fase 4 en 5 uit het raamwerk) wordt gestopt. In de brief staat ook het verzoek om de vrijgekomen verpleegkundigen extra in te zetten in de héle zorgketen, dat kán dus ook de VVT zijn als u dat regionaal zo afspreekt.

Aanpassing opnamebeleid Verenso
Verenso heeft recent haar opnamebeleid geactualiseerd inclusief het bijbehorende stroomschema. Belangrijkste nieuws in de nieuwe versie is het risicoprofiel ‘middelmatig’ verwijderd, nu kan het risicoprofiel alleen nog ‘hoog of ‘laag’ zijn. Daarnaast zijn enkele details rond de risicoafweging rond opname gewijzigd.

Support Helpdesk
Het aantal coronabesmettingen blijft fors toenemen, ook in de verpleeghuizen en de zorg thuis. Het ziekteverzuim en de werkdruk nemen toe. Graag wijzen we u nogmaals op de mogelijkheden van de Support Helpdesk Ouderengeneeskunde. Deze is niet alleen bedoeld voor crisissituaties, maar kan ook ingezet worden bij hoge werkdruk. De gratis telefonische achterwacht wordt bemand door specialisten ouderengeneeskunde. U kunt de Support Helpdesk 24/7 bereiken op telefoonnummer 085-8086900. Meer informatie vindt u op de website van ActiZ.

Nieuwe stam coronavirus
In de media wordt de laatste dagen veel gesproken over een nieuwe stam van het coronavirus die nog gemakkelijker overdraagbaar zou zijn, daar is echter nog erg weinig harde informatie over bekend. Zodra er meer relevante informatie, informeren we u uiteraard direct.

Corona-banen
Het ministerie van SZW heeft het initiatief genomen om tot ‘corona-banen’ te komen, o.a. in de zorg. Wat we nu weten vindt u in dit nieuwsbericht. Nadere informatie volgt begin januari.

Berichtgeving ‘extra handen voor de zorg’
Vandaag meldde de commissie werken in de zorg in het nieuws dat ‘extra handen voor zorg’ slechts een beperkte bijdrage heeft kunnen leveren. Wij herkennen ons grotendeels in de bevindingen van de commissie, zeker in de startfase. Het goede nieuws is dat de aanbevelingen die de commissie doet, inmiddels geïmplementeerd zijn. Probleem blijft dat verzorgenden en verpleegkundigen zich nauwelijks melden voor ‘extra handen’, simpelweg omdat die er niet zijn. Er zijn wel ‘extra handen’ beschikbaar voor het verrichten van laag complexe zorgtaken. Aanvragen kan via www.extrahandenvoordezorg.nl.

Webinar – 8 januari 2021
ActiZ organiseert op vrijdag 8 januari van 14.00 – 15.00 uur opnieuw een webinar over de praktische aanpak en het laatste nieuws rond vaccineren. We hopen daar samen met experts van VWS, RIVM en/of GGD. Op de website van ActiZ kunt u zich alvast aanmelden. 
Het eerdere vaccinatie-webinar van 11 december kunt u nog steeds terugkijken.

Corona communicatie
Via deze updates en de pagina www.actiz.nl/corona wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.