Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 90

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Vaccinatie zorgmedewerkers

GO, vaccinatie start 6 januari

Gisteren bent u middels update 89 geïnformeerd over de onvoorwaardelijke GO voor het uitnodigen van uw medewerkers voor vaccinatie. Het gaat om zorgmedewerkers werkzaam in verpleeghuizen, vergelijkbare woonvormen en volgends de brede definitie, inclusief artsen en andere behandelaren. Inmiddels wordt de GGD volop gebeld voor afspraken. De GGD zal de eerste afspraken overigens al plannen vanaf woensdag 6 januari. Vanwege de voortdurende knelpunten in de zorgcontinuïteit wordt nog iets sneller gestart dan tot nu toe gepland. Het is nu zaak om zoveel mogelijk medewerkers te motiveren om snel te gaan bellen. We hebben VWS nadrukkelijk gevraagd om hier publiekelijk aandacht aan te schenken, maar uiteraard staat het u zelf ook volledig vrij om alle beschikbare informatie, middelen en kanalen te gebruiken om uw medewerkers verder te enthousiasmeren. De precieze snelheid waarmee medewerkers worden ingepland, hangt nu volledig af van de feitelijke beschikbaarheid van vaccins.

Acute zorg

Zoals gisteren reeds gemeld, zal tegelijkertijd de vaccinatie van enkele groepen medewerkers in de acute zorg starten. Uitnodiging en vaccinatie van deze 30.000 acute-zorgmedewerkers verloopt via de ROAZ-ziekenhuizen om te zorgen dat de ruimte in de GGD-planning de komende weken volledig beschikbaar blijft voor onze sector.

Vaccineren is eigen keuze!

Via sociale media circuleert een oproep en een modelbrief aan zorgmedewerkers om werkgevers die hen ‘onder druk zetten om zich te laten vaccineren’ aansprakelijk te stellen voor de gevolgen van vaccinatie. Als ActiZ stellen wij uitdrukkelijk dat vaccineren een eigen keuze is van de medewerker, in de uitnodigingsbrief staat dan ook: ‘U beslist zelf of u zich laat vaccineren. Als werkgever bevelen wij het van harte aan.’ Deze benadering staat ook zo in de Q&A.

Kamerbrief vaccinatie

Vanwege de snel op elkaar volgende ontwikkelingen en de aanvullende keuzes die het Ministerie van VWS maakt voor de zorgcontinuïteit, is zojuist een uitgebreide kamerbrief verstuurd waarin onder andere bovenstaande keuzes uitgebreid worden toegelicht. Als bijlage van die kamerbrief treft u tevens een flowchart en een bijgewerkte roadmap aan die een totaaloverzicht geeft van doelgroepen, soorten vaccins en planning.

Vaccinatie cliënten

Zorg dat u geregistreerd bent 

Zorgorganisaties die niet eerder hebben deelgenomen aan een van de nationale vaccinatieprogramma’s, dienen zich eerst te registreren bij SNPG voordat een bestelling van Covid-19-vaccins voor cliënten geplaatst kan worden. Aanmelden bij de SNPG kan vanaf nu. Daarbij heeft u de AGB-code nodig en de correspondentiegegevens van uw organisatie nodig. Het RIVM verifieert vervolgens of uw organisatie tot de doelgroep behoort voor deze bestelprocedure. Na verificatie ontvangt u telefonisch uw inloggegevens die u eenmalig middels MFA (Multi Factor Authenticatie) moet activeren, waarna u vaccins kunt bestellen. Vragen kunt u stellen aan het RIVM Infopunt op 030-274 91 11 (optie 2).

Als uw organisatie al geregistreerd is bij SNPG voor de griepvaccinatie, krijgt u bericht van SNPG als u Covid-19-vaccins kunt gaan bestellen.

Brief cliënten/naasten

Er wordt op dit moment gewerkt aan een uitnodiging en toestemmingsverklaring voor de vaccinatie van bewoners van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. Uiteraard is daarbij aandacht voor de rol van wettelijk vertegenwoordiger. Naar verwachting dient overigens zowel voor het vaccineren als voor het doorgeven van gegevens aan RIVM schriftelijke toestemming gegeven te worden.

Webinar vaccineren (2) – 8 januari 2021

ActiZ organiseert op vrijdag 8 januari van 14.00-15.00 uur opnieuw een webinar over de praktische aanpak en het laatste nieuws rond vaccineren. VWS zal u bijpraten over de laatste ontwikkelingen omtrent de vaccinatiestrategie. We hopen dat het RIVM en GGD NL ook aan zullen sluiten. U kunt u aanmelden via de website van ActiZ.

Handreiking bron- en contactonderzoek geactualiseerd

Het RIVM heeft recent de eerder gepubliceerde ‘handreiking over bron- en contactonderzoek voor een instelling in de langdurige zorg’ geactualiseerd. Naast enkele verduidelijkingen is het test- en quarantainebeleid geactualiseerd en is het wekelijks her-testen bij een uitbraak in het verpleeghuis.

ActiZ in de media

ActiZ heeft de afgelopen dagen veelvuldig de media gezocht. Op oudejaarsdag is een persbericht verspreid om te benadrukken dat de situatie in de ouderenzorg onverminderd ernstig is. Gisteren verzonden we met andere partijen in de langdurige zorg het persbericht over de start van de vaccinaties waarvoor medewerkers vandaag uitnodigingen ontvangen. Vandaag sprak bestuurslid Conny Helder onder meer met de Volkskrant, het Algemeen Dagblad en op Dit is de Dag op Radio 1 over de vaccinatiestrategie en het belang van snelle vaccinaties voor de medewerkers in de ouderenzorg.

Corona communicatie
Via deze updates, www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.