Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 113

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Meer mogelijk in bezoekregeling verpleeghuiszorg 

Het kabinet heeft eerder deze week in de persconferentie en de Kamerbrief gecommuniceerd dat er onder voorwaarden weer twee bezoekers welkom zijn bij bewoners in verpleeghuizen. Hiermee volgen zij het advies van het OMT. Het OMT stelt in haar advies dat als in een instelling de bewoners volledig (dus twee keer) gevaccineerd zijn dit ruimte biedt om onder de huidige omstandigheden de bezoekregeling van maximaal 1 naar maximaal 2 bezoekers per dag uit breiden. Uitgangspunt bij eventuele versoepeling blijft dat dat optimale veiligheid wordt nagestreefd, terwijl de impact van preventieve maatregelen op bewoners en medewerkers zo veel mogelijk beperkt wordt. Kortom, maatwerk blijft het devies. Het blijft aan u om in samenspraak met de cliëntenraad en de VAR/PAR het bezoekbeleid per locatie vast te stellen, passend bij de lokale omstandigheden. Indien de bewoners op een locatie zijn gevaccineerd kunt u afwijken van de landelijke richtlijn van 1 bezoeker zoals die thuis geldt. Als de dalende trend in het aantal besmettingen doorzet dan adviseren wij u de komende tijd regelmatig te bezien welke versoepelingen in het bezoekbeleid mogelijk zijn.

Quarantaine in de langdurige zorg kan soms korter

Op basis van het OMT-advies kan bij een volledig gevaccineerde bewoner de quarantaine na contact met een positief geteste huisgenoot of overig nauw contact beëindigd worden na een negatieve PCR-test op dag 5. Een medewerker die in quarantaine is, kan na een negatieve PCR-test op dag 5 weer ingezet worden in de patiëntenzorg. Dit geldt zowel voor gevaccineerde als on(volledig) gevaccineerde medewerkers, omdat medewerkers preventief met mondneusmaskers werken en de bewoners in principe beschermd zijn door vaccinatie.

Covid-monitor; daling zet vooralsnog door

De afname in het aantal locaties met een besmetting zet verder door. Op dit moment is bij 13,3% (338) van de verpleeghuislocaties sprake van een besmetting (in de afgelopen vier weken), een flinke trendbreuk als we deze afzetten tegen het totaal aantal besmettingen in de samenleving. Dit duidt erop dat vaccineren effect heeft. Op basis van de prognose van de GGD GHOR verwachten we aankomende twee weken een verdere daling van het aantal besmettingen in de verpleeghuizen. Het ziekteverzuimcijfer in de sector ligt rond de 9,5% en blijft daarmee hoog. De wijkverpleging is in 13 regio’s ‘beheersbaar, maar zorgelijk’. In de 12 andere regio’s is de situatie ‘beheersbaar’. Het aantal bezette Covid-bedden in de VVT daalt gestaag, nu tot 560. In verpleeghuizen is de situatie in 15 regio’s ‘beheersbaar, maar zorgelijk’ en in 10 regio’s in de situatie ‘beheersbaar’.

Webinar ‘de paradox’ uitgesteld 

Het ActiZ-webinar ‘Covid 19: De paradox’ van vrijdag 12 maart is uitgesteld. Nader bericht over een nieuwe datum volgt. Het thema van het Webinar blijft onveranderd en gaat over de paradox tussen enerzijds de voorbereiding op een derde golf en anderzijds de forse daling in besmetting en versoepelingen.

Vaccinatie
RIVM ontvangt nog niet alle vaccinatieberichten van zorgaanbieders: doe de check!

Er zijn grote verschillen tussen het aantal uitgeleverde vaccinaties (tot voor kort de enige voortgangsindicator) en het aantal vaccinaties dat vanuit de zorgsystemen als toegediend gemeld wordt. Het blijkt dat dat een groot aantal zorgorganisaties nog helemaal géén vaccinaties meldt. Daarom verzoeken wij u om op korte termijn te checken hoe dat bij zit. Het grote belang voor de ouderenzorg is snel zicht op effecten van vaccinatie, bijwerking en op nut, noodzaak en afschalingsmogelijkheden van de coronamaatregelen. Dus doe de check! 

Corona communicatie
Via deze updates, www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.