Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 114

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Vaccinatie

Vaccinatie bewoners onder medische verantwoordelijkheid specialist ouderengeneeskunde

De herziene werkinstructie voor de ‘inhaalronde’ eind maart wordt vandaag gepubliceerd.

Ondanks het advies van de Gezondheidsraad over het achterwege laten van de tweede vaccinatie voor mensen die een Covid-19 infectie hebben doorgemaakt, is daar nog geen besluit over. Vooralsnog wordt, in overleg met het RIVM, aangehouden dat mensen die Covid-19 hebben doorgemaakt gewoon twee vaccinaties krijgen tenzij ze zelf de tweede vaccinatie niet willen.

Vaccinatie bewoners onder medische verantwoordelijkheid huisarts/HAP
Inmiddels is gestart de tweede vaccinatieronde voor de bewoners onder de verantwoordelijkheid van een huisarts. Voor de volledigheid: de relevante informatie.

Vaccinatie medewerkers

Gisteren bent u middels een extra bericht in de ActiZ-app al geïnformeerd over de tijdelijke opschorting van vaccinatie met AstraZeneca. ActiZ pleit uiteraard voor zo spoedig mogelijke hervatting van de vaccinatie van zorgmedewerkers in de wijk, met AstraZeneca of eventueel met een ander vaccin. Inmiddels is al wel duidelijk dat de GGD volledig voorbereid is om een snelle inhaalactie te starten zodra er weer gevaccineerd mag en kan worden.

Bezoekregeling
In de update van vorige week is toegelicht dat er onder voorwaarden weer twee bezoekers welkom zijn bij bewoners in het verpleeghuis. ActiZ krijgt hier veel vragen over. Het OMT-advies stelt dat als alle bewoners van een locatie twee keer gevaccineerd zijn, op die locatie 2 bezoekers per cliënt verantwoord is in plaats van 1. Sowieso krijgen we veel vragen over versoepeling, ook vanuit publiek en politiek. In onze reacties geven we aan dat u versoepelt waar dat kan en mag maar dat dat echt maatwerk is! Wellicht ten overvloede: bij uw afwegingen kunt u gebruik maken van de handreiking bezoek en sociaal contact.

Inmiddels heeft Verenso haar behandeladvies Covid-19 Acute fase en nazorg geactualiseerd op de punten bezoekregeling en quarantaineplicht bij volledig gevaccineerden. Inmiddels heeft de minister van VWS, mede op ons aandringen, ook aan het OMT gevraagd te adviseren over mogelijke versoepeling van andere maatregelen in de verpleeghuizen.

Fase 3: code zwart

De IGJ signaleert dat de personele bezetting in de ziekenhuizen, gehandicaptenzorg en in de VVT een voortdurend knelpunt is. Bij meer pandemische druk zullen ook meer medewerkers uitvallen en komt de continuïteit van zorg verder onder druk komt te staan. De inspectie benadrukt dat zorgaanbieders in deze unieke situatie de ruimte hebben om de zorg op afwijkende manieren te organiseren. Meer informatie vindt u op de website van de Inspectie.

ActiZ heeft u eerder geïnformeerd over het ‘VVT afwegingskader VVT fase 3: code zwart’ dat ActiZ samen met partijen heeft geschreven, dat kader wordt steeds geactualiseerd. Het ministerie van VWS verwacht komende week haar bredere ‘beleidskader Fase 3’ te publiceren, ons afwegingskader past in dat zorgbrede beleidskader.

Reminder: vraag nu subsidie aan voor coronabanen
Coronabanen zijn volledig gesubsidieerde banen, waardoor extra inzet in de zorg op ondersteunend niveau mogelijk is met alle kansen op duurzame instroom van dien. Het subsidieloket is nog tot en met 31 maart 2021 open. Kijk hier voor meer info.

Met al uw vragen kunt terecht bij: corona-vragen@actiz.nl.

Richtlijn jaarverslag 2020 Raad voor de Jaarverslaglegging

De Raad voor de Jaarverslaglegging heeft een bericht gepubliceerd over de verwerking, presentatie en toelichting van de corona-compensatieregelingen in de jaarrekening. In Corona-update – 109 heeft ActiZ al in dit kader een voorbeeldtekst aangereikt voor de toelichting bij de jaarrekening en het bestuursverslag, die u in dit kader kunt gebruiken.

Aanvraagloket compensatieregelingen Zvw >10 mln open van 30 maart t/m 30 april

ZN heeft vandaag gepubliceerd dat de aanvraag voor de continuïteitsbijdrage, meerkosten en ex-post afrekening opengesteld wordt van 30 maart t/m 30 april. De bijbehorende overeenkomsten en de informatie over de openstelling via de uitvraagmodule in het zorginkoop-portaal van Vecozo vindt u hier op de website van ZN.

Overige Zvw-zorgvormen die onder dezelfde ondernemings-AGB-codes als wijkverpleging, eerstelijnsverblijf en GRZ worden gedeclareerd lopen in dit aanvraagproces mee; inhoudelijk vallen ze onder de voorwaarden van die betreffende regelingen (looptijd, percentage continuïteitsbijdrage, meerkosten). GGZ-zorg moet wel separaat aangevraagd worden.

Voor de ex-post afrekening van Covid-units is het noodzakelijk dat een aanvraag voor de continuïteitsbijdrage en voor de meerkosten wordt ingediend. Ook voor het later kunnen aanvragen van een ex-post meerkosten vergoeding is het noodzakelijk dat de ex-ante meerkostenregeling in deze ronde wordt aangevraagd. ZN zal op een later moment bekend maken wanneer en hoe een aanvraag voor een ex-post afrekening kan worden ingediend.

Omdat het uitkeren van de compensatiebedragen pas in het laatste kwartaal plaatsvindt, zult u zelf de compensatiebedragen in de jaarrekening zo goed mogelijk moeten inschatten o.b.v. de regelingen. Het verantwoordingsmodel van AAG biedt hierbij houvast voor het berekenen en onderbouwen van de later aan te vragen ex-post afrekening meerkosten en/of Covid-units. M.b.t. over- of ondercompensatie is het niet noodzakelijk de bijlage bij de jaarrekening te gebruiken, die is ontworpen voor het sociaal domein, al kan deze wellicht hierin bruikbaar zijn.

Herkansing aanvraag continuïteitsbijdrage generieke regeling Zvw 

In de brief van ZN met betrekking tot het openstellen van het aanvraagloket voor zorgorganisaties >10mln Zvw omzet, is ook opgenomen dat voor zorgorganisaties <10mln Zvw alsnog een aanvraag ingediend kan worden voor de continuïteitsbijdrage voor wijkverpleging, eerstelijnsverblijf en/of GRZ, indien dit nog niet is gebeurd.

Meerkostenregeling generieke regeling Zvw

Regelmatig ontvangt ActiZ vragen wanneer het percentage voor de meerkosten voor wijkverpleging, eerstelijnsverblijf en GRZ bekend wordt gemaakt. Naar verwachting wordt dit binnen enkele weken gepubliceerd.

Model ex-post afrekening Covid-units bij zorgorganisaties <10 mln Zvw omzet

ActiZ ontvangt regelmatig vragen over het publiceren van het model en declaratieformat voor de verantwoording en declaratie van de meerkosten Covid-unit voor zorgorganisaties met minder dan 10 mln Zvw omzet. Overleg ActiZ-ZN loopt nog omdat enkele knelpunten rond de inbreng van continuïteitsbijdrage nog moeten worden opgelost. Nader bericht volgt zo spoedig mogelijk.

Uw vragen over de financiële regelingen kunt u richten aan L.Markus@ActiZ.nl.

Corona communicatie
Via deze updates, www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.