Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 131

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Gebruik mondneusmasker binnen instellingen en in de thuiszorg
Het OMT adviseert bij het huidige risiconiveau ‘zorgelijk’ om preventief een medisch mondneusmasker te gebruiken bij de verpleging, verzorging of behandeling van cliënten binnen 1,5 meter afstand. ECHTER kan hier gemotiveerd van afgeweken worden als het preventief gebruik van het mondneusmasker bij een specifieke bewoner goede zorg belemmert, bijvoorbeeld omdat het mondneusmasker tot ernstige problemen in het contact of de communicatie leidt. In deze afweging dienen ook de vaccinatiestatus van de client (en/ of vaccinatiegraad op locatie, woongroep of eventuele huisgenoten) en de gevolgen van een eventuele besmetting voor de bewoners of in het geval thuis van diens huisgenoten te worden meegewogen. Dus afwijken op basis van professioneel inzicht kan, rekening houdend met bovenstaande criteria, ook in de zorg thuis. Als het risiconiveau daalt (en er geen verdenking op Covid is) kan het gebruik van mondneusmaskers sowieso worden gestopt.

In publieke ruimtes hoeft – conform het algemene landelijke beleid – in principe geen mondneusmasker te worden gedragen als 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Als 1,5 meter afstand niet mogelijk is, kan de zorginstelling bepalen dat er in publieke ruimtes en personeelsruimtes wel mondneusmaskers moeten worden gedragen met het oog op de veiligheid van bewoners en personeel.

Geel boekje
Voor internationale reizen kan uitsluitend gebruik worden gemaakt van EU Digital Corona Certificate. Er zijn géén internationale afspraken over het gele boekje als corona-vaccinatiebewijs. Wel kunnen de vaccinatiegegevens bewaard worden in het boekje voor de eigen administratie. Meer informatie vindt u op Rijksoverheid.nl.

Wijzigingen in permanente veegronde: besteldata en 2e vaccinatie via de GGD
Er zijn een aantal wijzigingen in de route van de permanente veegronde. De SNPG heeft de besteldata aangepast naar eenmaal per maand op de eerste maandag van de maand. En voor instellingen die cliënten of medewerkers willen aanmelden voor een tweede vaccinatie via de GGD, is de aanmeldprocedure veranderd. Op RIVM.nl vindt u meer informatie.

Corona communicatie
Via www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie en deze updates wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.