Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 136

Met deze update informeren wij u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Persconferentie over coronamaatregelen

Voor zover wij op dit moment kunnen overzien bevatten de kabinetsbesluiten en de persconferentie vandaag geen zaken die direct impact hebben op onze sector. De berichten lijken vooral te gaan over onderwijs, reizen en GrandPrix. De meest actuele algemene informatie vindt u steeds op rijksoverheid.nl.

Wel zijn er signalen rond besmettingen van medewerkers die terugkeren van vakantie. Extra alertheid op preventief gebruik van PBM bij verhoogde omgevingsprevalentie in uw regio blijft dan ook geboden. Uw GGD blijft beschikbaar voor afstemming en overleg.

Uiteraard blijven we met het ministerie van VWS, de beroepsorganisaties en cliëntenvertegenwoordiging zoeken naar mogelijkheden om de vaccinatiegraad nog verder te verhogen, mede door specifiek op de relevante doelgroepen gerichte communicatie. Velen van u pakken dat ook regionaal op, vaak samen met de GGD en bijvoorbeeld de kerken.

Nieuwe varianten waaronder Delta+
ActiZ heeft afgelopen week bij het ministerie van VWS extra aandacht gevraagd voor de mogelijke impact van verschillende mutaties van Covid-19. Op dit moment zien het OMT, het RIVM en VWS in de nieuwe virusvarianten geen aanleiding tot wijziging in het beleid. Vooralsnog lijkt de al langer bestaande Delta+ (Colombiaanse) variant zich nog nauwelijks te verspreiden in Nederland. Vooralsnog lijken alle varianten goed te reageren op de beschikbare vaccins.

Adviezen over 3e prik, booster en herhaalvaccinatie
Rond 24 augustus publiceert het RIVM beleid rond de eventuele inzet van een 3e prik of een boostervaccinatie, waarschijnlijk voor specifieke doelgroepen waaronder immuungecompromitteerden. Of en in hoeverre kwetsbare ouderen tot de doelgroep gaan behoren, is vooralsnog onbekend. Pas later dit jaar wordt beleid verwacht rond eventuele herhaalvaccinaties op langere termijn.

Onderzoek RIVM over overdracht Covid-19
Hoewel in de praktijk blijkt dat gevaccineerden het virus wel kunnen overdragen, heeft recent RIVM onderzoek aangetoond dat transmissie (alpha-variant) wel sterk verminderd door vaccinatie.

Richtlijn uitgangspunten testbeleid en inzet zorgmedewerkers geactualiseerd
Huisgenoten die als immuun worden beschouwd omdat zij volledig gevaccineerd zijn, hoeven niet in quarantaine na contact met een mogelijk besmet iemand. Wel testen bij klachten en sowieso na 5 dagen en afstand houden, zeker van kwetsbaren. Voor zorgmedewerkers geldt dat zij kunnen werken mits met adequaat PBM tot en met de 10e dag na het laatste contact. Eventueel kan de bedrijfsarts om advies worden gevraagd.

Financiële Covid-regelingen
Alle bestaande financiële compensatieregelingen voor Zvw zorg golden tot 1 juli jl. Uitzondering vormen kosten voor het beschikbaar houden en exploiteren van tijdelijke Covid-bedden waarover in ROAZ verband (en inmiddels waarschijnlijk ook met uw verzekeraar) afspraken zijn gemaakt. Na de zomer volgt hernieuwd overleg met ZN over de lopende en eventuele andere regelingen, vooralsnog is de verwachting niet dat andere algemene regelingen aan de orde komen. Mocht u de indruk hebben dat uw specifieke situatie om specifieke afspraken vraagt, dan kunt u dat uiteraard te allen tijde met uw verzekeraar bespreken.

Onderzoek & evaluatie
ActiZ ontvangt regelmatig verzoeken rondom onderzoek en evaluatie van de Covid-crisis. Deze verzoeken plaatsen wij hier in het ActiZ-coronanetwerk waar veel leden ook onderling vragen stellen en beantwoorden.

Corona communicatie
Via www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie en deze updates wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.

Collectie corona