Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 137

Met deze update informeren wij u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Actualiteit 3e vaccinatie, vaccinatiegraad en maatregelen

Zicht op vaccinatiegraad (vervolg op extra bericht 1 september)

Gisterenavond heb ik u versneld geïnformeerd over de wellicht verwarrende berichtgeving van de NOS rondom de behoefte van zorgorganisaties aan meer inzicht in de vaccinatiegraad onder groepen medewerkers om veilige zorg en veilig werken beter te kunnen faciliteren en te stimuleren. Aanleiding was de roep van enkele individuele leden van het OMT om aanpassing van de AVG, wij hebben daarop aangegeven dat ActiZ dergelijke afwegingen aan de politiek en de wetgever vindt.

Wel of niet vaccineren is en blijft wat ActiZ betreft uiteraard een individuele keuze en verantwoordelijkheid. Maar een hogere vaccinatiegraad onder bewoners, naasten, vrijwilligers en medewerkers helpt wel bij veilige zorg en bij veilig werken. We rekenen er dan ook op dat voor zorgmedewerkers de professionele verantwoordelijkheid zwaar meeweegt in hun persoonlijke afweging. 

Aanvullend hebben we de pers laten weten het wenselijk te vinden om zoveel mogelijk zicht te hebben op actuele besmettingsgraden in de omgeving en op de vaccinatiegraad in de organisatie, afdeling of locatie. Zo kunnen we beter in gesprek met medewerkers, cliënten en naasten om passend beleid te voeren rond het beperken van besmettingen en risico’s.

Op dit moment is over de vaccinatiegraad nog veel onduidelijk. Theoretisch kan de bedrijfsarts hier ook nu al een signalerende rol in vervullen maar dan moet hij of zij wel over de informatie kunnen beschikken. Die kan uitgevraagd worden, bijvoorbeeld via een objectieve derde partij maar dat is omslachtig en dat gebeurt daarom nog nauwelijks. IGJ, ministeries en koepels overleggen momenteel over hoe dat alsnog eenvoudiger en beter zou kunnen met respect voor keuzevrijheid en privacy.

Als dat lukt kunnen gerichter aanvullende of alternatieve maatregelen worden afgesproken. Daarbij kan gedacht worden aan eerdere of extra inzet van mond-neusmaskers, extra aandacht voor teams en locaties met lage vaccinatiegraad. Of bijvoorbeeld aan vormen van toegangsregulering zoals dat in de zorg voor kwetsbaren in Duitsland al normaal is. Daar wordt zowel aan medewerkers als aan bezoekers en vrijwilligers in verpleeghuizen gevraagd om middels een corona-pas te (kunnen) laten zien dat zij gevaccineerd, genezen of getest zijn.

3e vaccinatie en Booster

Eerder hebben we u geïnformeerd over het voornemen van de Gezondheidsraad om rond 24 augustus advies uit te brengen rond de 3e vaccinatie en de booster-vaccinatie onder meer voor kwetsbare groepen. Mogelijk dat dit advies consequenties heeft voor onze doelgroepen. Dat advies kennen we vooralsnog echter nog niet. Intussen pleit ActiZ voor goed gebruik van de geleerde lessen uit de eerdere vaccinatiecampagne (de combinatie of juist niet met de griepvaccinatiecampagne die in het najaar start) en met name rondom bewoners onder medische verantwoordelijkheid van de huisarts en in aanleunwoningen. Eenvoud, eenduidigheid en heldere regie en coördinatie staan daarbij centraal.

Onderzoek UNO Amsterdam: geen extra sterfte door vaccinatie

Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat verpleeghuisbewoners een verhoogd risico op overlijden hebben na een COVID-19 vaccin. Dat concluderen onderzoekers van het Universitair Netwerk Ouderenzorg van Amsterdam UMC na analyse van dossiergegevens van ruim 21.000 verpleeghuisbewoners en vergelijking daarvan met gegevens van verpleeghuisbewoners uit de periode voor de pandemie.  

Inhaalzorg (mede nav NZa BO, irt ketenafstemming en productieplafonds)

De NZa volgt inmiddels de inhaalzorg in ziekenhuizen middels een monitor. Onlangs is de eerste editie van deze monitor gepubliceerd en deze laat zien dat waarschijnlijk zo’n 170 tot 210 duizend operaties moeten worden ingehaald. Eerder deze week publiceerde ZN te verwachten dat zo’n 75% van de inhaalzorg nog dit jaar kan worden gerealiseerd. 

Financiële compensatieregelingen Zvw en Wmo

Proces ex-post 2020

ZN heeft aangegeven dat het beoordelingsproces van de ex-post afrekening van meerkosten en van de covid units over 2020 begin november zal zijn afgerond. De beoordeling vindt plaats in twee fasen; eerst beoordeelt de belangrijkste zorgverzekeraar de aanvraag, waarna in tweede instantie een tweede verzekeraar hiernaar kijkt. Daarna zal – i.c.m. de andere regelingen – overgegaan worden tot uitbetaling.

Productieplafonds en compensatie 2020

ActiZ wijst erop dat het t/m Q3 (september) mogelijk is om productieplafonds aan te passen. Van belang is namelijk dat de plafonds voldoende hoog zijn om ruimte te bieden aan zowel de geleverde productie als de continuïteitsbijdrage. De continuïteitsbijdrage voor zorgorganisaties boven de €10 miljoen Zvw wordt door Vektis op totaalniveau berekend en vervolgens o.b.v. marktaandeel van de verzekeraars voor de betreffende zorgorganisatie verdeeld. De zorgverzekeraars zullen dit vervolgens uitkeren na een toets op het productieplafond.

Regeling 2021

Momenteel vindt overleg plaats over de uitwerking van de regeling 2021. De meeste onderdelen zijn min of meer gelijk aan 2020 en vragen weinig tijd. De uitwerking van de ‘vangnetregeling’ voor (met name) de wijkverpleging vraagt nog nadere afstemming samen met Coziek over het proces en inhoudelijk vaststellen van het resultaat (zonder bijzondere posten). Ook vragen de uitkomsten van het meerkostenonderzoek nog om nadere analyse en vertaling naar een regeling. ZN hoopt hierover in oktober uitsluitsel te geven.

Q3 en Q4 2021

Intussen heeft ActiZ bij ZN nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de situatie in Q3 en Q4 dit jaar, met name rond de continuïteitsbijdrage voor GRZ/Elv ,mede gelet op de soms tragere start van de inhaalzorg door ziekenhuizen. De signalen zijn erg wisselend en meer onderbouwing is noodzakelijk om hier gevolg aan te kunnen geven. Mocht u hierover input willen leveren, neem dan gerust contact met ons op.

Ook heeft ActiZ aangegeven dat de formele kant van het doorlopen van covid units in Q3 en Q4 nog geregeld moet worden. De (addenda van) de overeenkomsten hiervoor worden overigens steeds stilzwijgend verlengd. Mocht dit evenwel nog problemen geven, laat het ons dan weten.

Regeling 2022

ActiZ ontvangt signalen van leden dat (de gevolgen van) corona voor met name het personeel zal doorwerken tot in 2022. Mocht u uw beelden over de gevolgen van corona voor 2022 alvast willen delen, dan kan dat bij Lenard Markus. Of en hoe dit een plek moet krijgen in regelingen, is nog onduidelijk – ook omdat de NZa beleidsregels voor corona een looptijd hebben t/m 2021. Van belang is daarom dat u dit meeneemt in uw onderhandelingen voor 2022 of tenminste het voorbehoud maakt om hierover later aanvullende afspraken te kunnen maken.

Compensatieregelingen gemeenten

ActiZ ontvangt signalen dat gemeenten voor 2021 erg traag zijn in het reageren op verzoeken over compensatie voor m.n. meerkosten. Dit lijkt samen te hangen met het feit dat gemeenten zelf nog in afwachting zijn van de hoogte van de compensatie voor 2021 die zij van het Rijk ontvangen. Hiervoor loopt een onderzoek wat naar verwachting eind september wordt gepubliceerd. ActiZ verwacht dat gemeenten hierna snel duidelijkheid zullen geven.

Met al uw vragen of signalen over de financiële regelingen voor Zvw en Wmo kunt u terecht bij Lenard Markus (l.markus@actiz.nl)

Corona communicatie
Via www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie en deze updates wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.