Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 138

Met deze update informeren wij u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Persconferentie en Kamerbrief 14 september 2021

Zoals gebleken in de persconferentie en in de kamerbrief over corona (beide van dinsdag jl.) zoeken het ministerie van VWS en het kabinet naar manieren om de vaccinatiegraad te verhogen met respect voor individuele keuzevrijheid. De hele maatschappij worstelt met de verschillen tussen wel en niet gevaccineerden. In de zorg speelt bovendien de professionele verantwoordelijkheid van de zorgverlener, de verantwoordelijkheid van de werkgever voor veilig werken en van de zorgaanbieder voor veilige zorg. Ook onder onze leden verschillen de opvattingen en de nuances.

Gesprek vaccinatie faciliteren

Iedereen lijkt het eens over de noodzaak van een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad, over het vermijden van dwang, het respecteren van privacy en de noodzaak van het goede gesprek met medewerkers, teams en cliënten/verwanten. Om dat beter te kunnen is zicht op de vaccinatiegraad van (groepen) medewerkers behulpzaam. Daar blijven we dan ook met de vakbonden en beroepsverenigingen voor pleiten. De uitspraken van de minister over registratie van de individuele vaccinatiestatus van zorgmedewerkers gaan verder dan wat ActiZ bepleitte. Uiteraard kunt u als werkgever alles aan uw medewerker vragen, ook de vaccinatiestatus. Maar medewerkers hoeven die vraag niet te beantwoorden. Vastleggen en gebruiken van eventuele antwoorden mag nu alleen de bedrijfsarts. De vraag is wat een dergelijke aanpak doet met de teamgeest en de motivatie. We onderzoeken nu hoe een en ander zich verhoudt tot de regels en tot hetgeen de autoriteit Persoonsgegevens tot nu toe zegt. Enkele vragen en antwoordenhierover staan ook op de website van de Rijksoverheid. Het goede gesprek en de professionele verantwoordelijkheid blijven hoe dan ook centraal staan.

Publicatie IGJ

De IGJ heeft een uiterst bruikbare en heldere tekst over dilemma’s en uitgangspunten voor zorgmedewerkers met en zonder vaccinatie gepubliceerd.

Poll vaccinatiegraad

De beelden over de actuele vaccinatiegraad verschillen nogal. Op basis van uw signalen schatten wij dat de vaccinatiegraad onder zorgmedewerkers in onze sector fors hoger is dan de landelijke vaccinatiegraad, het ministerie heeft daar een ander beeld van. Daarom vragen we u om deze twee vragen namens uw organisatie in te vullen, om zo een onderbouwd beeld te krijgen van wat we al wél weten. Alvast hartelijk dank.

Boostervaccinaties en additionele vaccinaties

Deze week heeft de Gezondheidsraad haar advies over Booster- en additionele vaccinatiegepubliceerd, mede gebaseerd op het eerdere rapport van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) en publicaties van ECDC en het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). De Gezondheidsraad adviseert een extra vaccinatie voor specifieke groepen immuun-gecompromitteerden. De uitwerking van de precieze doelgroep, volgorde en aanpak is inmiddels gestart en we verwachten daar binnenkort meer over te kunnen melden.

Intussen bepleiten we dat eventuele nieuwe vaccinatie van bewoners van zorginstellingen (áls daartoe besloten wordt) ingeregeld moet worden op basis van eenvoud, eenduidigheid en zoveel mogelijk zelf regelen. Dus organisaties met een eigen behandeldienst alle bewoners zelf (ook die onder de huisarts vallen) en organisaties zonder eigen behandeldienst met één heldere en aanspreekbare partner die het ook echt regelt. En heldere regie bij één partij. Wordt vervolgd.

Webinar RIVM – boostervaccinatie 

Op woensdag 22 september 2021 (20:00-21:15 uur) organiseert het RIVM een webinar voor zorgprofessionals over de achtergronden van de boostervaccinatie tegen Covid-19, ethische dilemma’s rondom Covid-19-vaccinatie en het infectierisico van Covid-19 gedurende de zwangerschap.

Impact overige maatregelen

In de persconferentie werden veel meer zaken benoemd. Enkele relevante voorbeelden:

• ‘1,5 meter’ wordt ‘geef elkaar de ruimte’.

• Dagbesteding en dagbehandeling kunnen weer groeien naar volledige bezetting, inclusief vervoer.

• Horeca in en als onderdeel van zorginstellingen is uitgezonderd van toegangsregulering met het coronatoegangsbewijs.

• Coronatoegangsbewijzen als middel in de zorg (voor medewerkers en/ of bezoek worden nog niet genoemd. Werkgeversorganisaties in andere sectoren pleiten wel voor gebruik onder medewerkers en dat wordt nader verkend onder andere met sociale partners.

• Mondneusmaskers blijven aangewezen in de zorg voor kwetsbaren bij verhoogde prevalentie en bij lage vaccinatiegraad. Met de andere partijen in het veld wordt gezocht naar passende uitgangspunten voor de huidige situatie. De richtlijnen geven daarbij wel houvast maar behoeven wel praktische vertaling.

Financiële compensatieregelingen

Terwijl de laatste issues in de regelingen van 2020 nog worden afgerond en het niveau van meerkostenvergoeding voor 2021 onderzocht wordt, dringen we inmiddels bij Zorgverzekeraars Nederland en andere financiers/ stakeholders aan op het gesprek over Q3 en Q4 van dit jaar en over 2022. We horen uit uw signalen dat deze problematiek nog geen vaste plek krijgt in de contractering voor 2022. Het concrete gesprek verwachten we zeker niet voor eind oktober.   

Corona communicatie
Via www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie en deze updates wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.