Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 86

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19.

Vaccinatie zorgmedewerkers
Het moment van de eerste vaccinaties komt steeds dichterbij. Na de goedkeuring door het EMA volgt vandaag een naar verwachting positief advies van de Nederlandse Gezondheidsraad voor de vaccinatie van zorgmedewerkers met het BioNTech/Pfizer vaccin. Voor het overzicht is er een tijdlijn en roadmap gemaakt door het ministerie van VWS.

Uitnodiging
Alle zorgmedewerkers werkzaam in verpleeghuizen en aanverwante woonvormen gaan dus vrijwel zeker als eerste gevaccineerd worden. Vanwege de logistieke eisen die het vaccin stelt, wordt de vaccinatie van zorgmedewerkers verzorgd door de GGD op 25 grote locaties. Voor de korte termijn is dat de beste werkwijze waarbij zo snel mogelijk veel mensen veilig gevaccineerd kunnen worden en er zo weinig mogelijk spillage optreedt.

Als werkgever wilt u uiteraard wel uw medewerkers informeren, motiveren, faciliteren en feitelijk uitnodigen, waarna de medewerker (waarschijnlijk vanaf 4 januari) zelf contact op kan nemen met het landelijk callcenter van de GGD. De medewerker spreekt dan zelf met de GGD af waar en wanneer hij of zij daadwerkelijk gevaccineerd gaat worden.

Wij verwachten u uiterlijk maandag aanstaande te kunnen voorzien van de model-uitnodigingsbrief die landelijk gehanteerd zal worden. Die brief kent 3 bijlagen, één over de toestemming om gegevens door te geven aan de landelijke RiVM database, een bijsluiter van Pfizer/BioNTech en een infographic. De brief en 3 bijlagen kunnen niet eerder dan maandag gedeeld worden omdat het kabinet vanmiddag nog een besluit moet nemen over het advies van de Gezondheidsraad. Daarnaast zijn de momenten van levering van de vaccins nog niet definitief.

Voorlichting
Het ministerie van VWS heeft inmiddels wel de toolkit voor zorginstellingen ontwikkeld en gepubliceerd. Het is een ‘levende’ website, die steeds wordt aangevuld met nieuwe materialen. De communicatiemiddelen die erin staan, kunnen ‘rechtenvrij’ gebruikt worden om zorgmedewerkers alvast te informeren over het coronavaccin. De lopende publiekscampagne van de Rijksoverheid wordt intussen verder uitgebreid, zo starten vanaf januari tv-spotjes, Abri-posters en wordt www.coronavaccinatie.nl steeds verder uitgebreid.

Kosten vaccinatie
De directe kosten van vaccinatie van zorgmedewerkers worden door de Rijksoverheid gedragen. Om een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad te bereiken en om de zorgcontinuïteit zo goed mogelijk te waarborgen, pleiten we als ActiZ voor het compenseren van tijd en reiskosten. Er is nog geen duidelijkheid over compensatie van deze kosten middels de Covid-regelingen en die wordt pas begin 2021 verwacht. Vooruitlopend op een besluit hebben wij met het ministerie gedeeld dat werkgevers zullen doen wat nodig is om hun cliënten en medewerkers zo goed mogelijk te beschermen, de bekostiging moet dan in 2021 alsnog volgen.

Vaccinatie cliënten
Vooralsnog blijft de verwachting dat het Moderna-vaccin in de loop van januari beschikbaar gaat komen voor cliënten. Een definitief besluit is uiteraard ook dan afhankelijk van aanvullend advies van de Gezondheidsraad. Als hier nieuws over komt, informeren we u direct.

De informatie die nodig is om te gaan vaccineren komt dus stapje voor stapje. Aanstaande maandag berichten we u in elk geval nader. Hebt u nu vragen, mail dan naar corona-vragen@actiz.nl

Media
De druk op de ouderenzorg is ongekend hoog. Reden voor ActiZ om publiekelijk op te roepen je aan de maatregelen te houden, zodat het aantal besmettingen kan dalen. Dit is gedaan met een persbericht waarover verschillende media berichtten, waaronder de Volkskrant met medewerking van ZorgAccent.

Corona communicatie
Via deze updates en de pagina www.actiz.nl/corona en de nieuwe pagina www.actiz.nl/coronavaccinatie wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.