Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 88

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Zorgcontinuïteit 

Door de toenemende zorgvraag, knelpunten in de ziekenhuizen en uitval van veel medewerkers blijft de situatie in veel regio’s extreem zorgelijk. Dit komt in elk (bestuurlijk) overleg heel nadrukkelijk aan de orde en wordt breed erkend, niet alleen door VWS en de NZa maar ook door de collega branches zoals de ziekenhuizen.

In recente updates is herhaaldelijk aandacht besteed aan onder andere coronabanen, extra handen, Rode Kruis en (beperkte) inzet vanuit defensie. Hoewel dit slechts een klein deel van de oplossing is, aanvullend op wat in uw organisatie en uw regio allemaal al gebeurd, blijkt wel dat ‘alle kleine beetjes helpen’. Ook de inzet van medewerkers zonder klachten die positief getest zijn kan helpen. Dit kan incidenteel op basis van de uitzonderingsregel over (vrijwillige) inzet van medewerkers zonder klachten die positief getest zijn. V&VN heeft opgeroepen -om in belang van medewerkers- hier terughoudend gebruik van te maken.

Juridische vraagstukken rond bezoekbeleid

Een aantal van u wordt geconfronteerd met naasten/familie/advocaten die u -in welke vorm dan ook- aansprakelijk stellen voor beleid rondom bezoek in verpleeghuizen. Mocht dit bij uw organisatie aan de orde zijn, dan vragen we u om dat aan ons te melden. Wij brengen dan organisaties met gelijke vraagstukken met elkaar in contact en kunnen, eventueel afgestemd of collectief, juridische actie initiëren. Melden kan bij Michiel Kooijman (jurist), m.kooijman@actiz.nl, 085-0772044.

Vaccinatie medewerkers

Maandag 4 januari -zo vroeg mogelijk- volgt een definitief ‘GO

Eerder deze week hebben we u geïnformeerd over de planning en aanpak om zo snel mogelijk en zoveel mogelijk medewerkers te stimuleren zich te laten vaccineren. Momenteel worden de systemen en processen getest. De informatie op de websites wordt steeds uitgebreid en verbeterd, zo is vandaag de model-uitnodigingsbrief nogmaals geactualiseerd met extra aandacht voor afstemming binnen het team of met de collega’s over de planning en de continuïteit. Velen van u hebben medewerkers al geïnformeerd en hen laten weten dat ze waarschijnlijk vanaf maandag 4 januari kunnen bellen naar 0800-1533. Maandag -zo vroeg mogelijk- volgt via de update nog een formele ‘GO’.

Niet iedereen kan tegelijk

Als medewerkers vanaf maandag gaan bellen, kan uiteraard niet meteen iedereen tegelijk terecht. De GGD zet maximaal in op bereikbaarheid en we hebben hen gevraagd om ver genoeg vooruit te plannen en in elk geval geen mensen teleur te stellen (tenzij zij buiten de doelgroep vallen).

Prioriteit medewerkers ouderenzorg onbetwist

Wellicht ten overvloede: de beperkende factor die het tempo bepaalt, is het aantal beschikbare vaccins. Als er meer vaccins komen, gaat het sneller. En als er meer vaccins komen, kunnen ook andere groepen zorgmedewerkers sneller gevaccineerd worden, ook de medewerkers van de ziekenhuizen. De NVZ en NFU benadrukken overigens dat zij niet onze medewerkers willen verdringen maar dat de nood ook bij hen erg hoog is. Zij hebben moeite met het feit dat nu alle 60-plussers aan de beurt lijken te komen vóór de ziekenhuismedewerkers. Het advies van de Gezondheidsraad over het BioNTech/Pfizer vaccin -en later over de andere vaccins- is daarbij richtinggevend, maar het kabinet besluit. De komende weken zal blijken hoe het precies gaat. In elk geval houdt het ministerie van VWS vast aan de geplande start op 8 januari met medewerkers in de ouderenzorg. In eerste instantie beperkte aantallen en we hopen vanaf 18 januari meer en sneller als er genoeg vaccins komen. ActiZ reageert in de nieuwsroom kort op de oproepen van Gommers en Kuipers.

Locatieoverzicht GGD

Inmiddels zijn alle GGD-locaties bekend waar vanaf 8 en 18 januari 2021 gevaccineerd wordt. Op 8 januari starten Hart voor Brabant, Rotterdam en Utrecht alvast met kleine aantallen.

Q&A

De meest gestelde vragen over het vaccineren van zorgmedewerkers zijn inmiddels met antwoorden te vinden op ActiZ.nl. Het gaat onder andere om welke medewerkers eerst, positie uitzendkrachten/ZZP’ers/leerlingen en stagiaires en over duidelijkheid rond vaccinatie en duidelijkheid over tegengestelde informatie rond zwangerschap.

Vergoeding meerkosten vaccinatie medewerkers

Om de vaccinatiegraad te verhogen hebben we als ActiZ gepleit voor de mogelijkheid om tijd en reiskosten te vergoeden aan de medewerker. En om die kosten als ‘meerkosten’ te beschouwen zodat de werkgever die in rekening kan brengen bij Zorgkantoor of Zorgverzekeraar. Vandaag heeft het ministerie van VWS ons laten weten dat zij besloten hebben dat vervanging vanwege vaccinatie tijdens werktijd én reiskosten in aanmerking komen voor vergoeding. Voor de Wlz conform de geldende regels van de meerkostenregeling, voor de Zvw wordt waarschijnlijk een normbedrag per gevaccineerde medewerker vastgesteld. Daarmee is ook duidelijk dat vaccinatie ‘in eigen tijd’ niet als meerkosten betaald gaan worden. Het is uiteraard aan u welke extra afspraken over vergoeding van tijd u al dan niet maakt met uw eigen medewerkers. De details worden nu uitgewerkt en komen z.s.m. beschikbaar op Rijksoverheid.nl en ActiZ.nl.

Vaccinatie cliënten

We hopen op korte termijn ook van start te kunnen gaan met het vaccineren van cliënten. In de media is al gemeld dat verkend wordt of en hoe ook cliënten zo snel mogelijk gevaccineerd kunnen worden. ActiZ steunt die verkenning uiteraard van harte. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de uitwerking van de verschillende alternatieven. Nader bericht verwachten we volgende week.

Webinar – 8 januari 2021

ActiZ organiseert op vrijdag 8 januari van 14.00 – 15.00 uur opnieuw een webinar over de praktische aanpak en het laatste nieuws rond vaccineren. We hopen daar samen met experts van VWS, RIVM en/of GGD bij stil te staan. Aanmelden kan nu al. Het eerdere vaccinatie-webinar van 11 december kunt u nog steeds terugkijken.

Met al uw vragen over corona en over vaccinatie kunt u terecht bij corona-vragen@actiz.nl.

Corona communicatie
Via deze updates, www.actiz.nl/corona en www.actiz.nl/coronavaccinatie wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.

Mede namens alle ActiZ collega’s, bedank ik u voor de intensieve samenwerking in dit bijzondere jaar en wens ik iedereen veel geluk en gezondheid toe in 2021!