Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 95

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.

Aanvullende maatregelen vanwege gemuteerde virusvarianten
Eerder vandaag hebben premier Rutte en minister De Jonge extra maatregelen aangekondigd vanwege het toenemend aantal besmettingen met gemuteerde varianten van het coronavirus. Over de maatregelen wordt morgenochtend vanaf 10.15 uur gedebatteerd in de Tweede Kamer. De voor u meest relevante zaken zijn onderstaand alvast kort weergegeven.Één bezoeker thuisHet advies voor bezoek thuis verandert naar één bezoeker per dag in plaats van de huidige twee bezoekers per dag. Het blijft een advies maar mogelijk kan dit advies helpen bij het toepassen van de Handreiking bezoek en sociaal contact in uw situatie. Tevens wordt met betrokken partijen afgestemd of de handreiking nog volledig actueel is. Wellicht buigt ook het OMT zich nog over dit thema.Avondklok (onder voorbehoud)Onder voorbehoud van goedkeuring door de Tweede Kamer is de invoering van een ‘avondklok’ aangekondigd. Het voornemen is om zo snel als mogelijk (wellicht al vanaf vrijdag aanstaande) het uit huis gaan te verbieden tussen 20.30 uur en 4.30 uur. Uiteraard zijn er uitzonderingen waaronder uw medewerkers die voor hun werk mobiel moeten zijn. Ondanks ons eerdere pleidooi om de uitzondering voor deze groep zo eenvoudig mogelijk te maken, gelden voor alle zorgmedewerkers waarschijnlijk dezelfde regels als voor andere beroepen. Uw medewerkers die voor hun werk onderweg zijn, moeten dan zowel een ‘werkgeversverklaring’ als een ‘eigen verklaring’ bij zich dragen. ZZP’ers maken hun eigen formulieren, uitzendkrachten worden door het uitzendbureau voorzien van de werkgeversverklaring. De betreffende formulieren komen (waarschijnlijk pas na het formele besluit) als download beschikbaar op rijksoverheid.nl. Ook voor mantelzorgers geldt een uitzondering, daarvoor is inmiddels een modelformulier beschikbaar. Nader bericht volgt uiteraard zo snel mogelijk.Stand van zaken rond RIVM-richtlijn over PBM, testen en quarantaineHet ministerie van VWS heeft inmiddels per brief de Tweede kamer geïnformeerd over de actuele situatie rond de RIVM-richtlijnen voor onder andere PBM gebruik. Aanleiding tot deze brief zijn eerdere signalen over meer inzet van FFP2-maskers en over de beschikbaarheid van zuurstoftoedieningsmogelijkheden in de thuissituatie.

Vaccinatie
Eerste ervaringen vaccinatie bewonersUit de eerste ervaringen van de zorgorganisaties die deze week begonnen zijn met vaccineren dat de logistiek, de voorbereiding en het hele proces van toediening de nodige kennis, vaardigheid en routine vergt. Op dit moment zijn we met landelijke partijen in gesprek om te onderzoeken of en hoe hier hulp bij te organiseren is.
Versnelling vaccinatie kwetsbare ouderen thuisIn de persconferentie is tevens aangekondigd dat ook de vaccinatie van kwetsbare ouderen thuis (vaak met wijkverpleging of Wmo-ondersteuning) de komende weken geleidelijk opstart, afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins. Als ActiZ pleiten we steeds al voor meer aandacht, juist voor de kwetsbaren thuis.Vaccinatie zorgmedewerkers wijkverplegingHet is mede daarom van het grootste belang dat ook de medewerkers in de wijkverpleging en Wmo-ondersteuning zo spoedig mogelijk gevaccineerd kunnen gaan worden. De verwachting is dat daar de komende weken een GO voor komt maar ook die is afhankelijk van beschikbaarheid van vaccins. ActiZ benadrukt de urgentie van snelle vaccinatie voor deze groep medewerkers continue zowel in het overleg, in de lobby als in de pers.Verlenging termijn 2e vaccinatieOm meer mensen te kunnen gaan vaccineren wordt (mede op aangeven van BioNTech/Pfizer) de termijn voor de 2e vaccinatie verlengd naar 6 weken in plaats van de huidige 3 weken. Naar wij begrijpen blijven de gemaakte afspraken met zorgmedewerkers gewoon staan. Over de planning van de 2e vaccinatie voor bewoners vindt de komende dagen nader overleg plaats.IGJ Q&A’s vaccinatieIn deze publicatie beantwoord de IGJ een aantal actuele vragen over vaccinatie. Daarbij komt onder andere het ‘opgebruiken van vaccins’ om spillage te voorkomen aan de orde.

Toezichtsbezoeken IGJ
Vanwege de maatregelen is aanwezigheid bij de directe zorgverlening op allerlei manieren beperkt. Tijdens de eerste golf betekende dat ook dat de IGJ haar bezoeken sterk verminderde. Omdat de situatie nu erg lang voortduurt terwijl de kwaliteit van essentieel belang blijft, vinden nu wel toezichtsbezoeken plaats als de IGJ dat noodzakelijk acht. De IGJ is zich terdege bewust van de impact voor de praktijk en van de noodzaak alle maatregelen tijdens hun bezoek te respecteren. U kunt uiteraard altijd contact met de IGJ opnemen over de afstemming van geplande bezoeken.

Webinar – 22 januari 2021
ActiZ organiseert vrijdag 22 januari van 11 tot 12 uur een webinar over de praktische aanpak en het laatste nieuws rond het vaccineren van bewoners. Vanaf 18 januari 2021 kunnen er vaccins besteld worden en zorgorganisaties zijn zich volop aan het voorbereiden. De eerste ervaringen leren dat de logistiek, voorbereiding en planning erg veel aandacht vraagt. De meeste recente ontwikkelingen rond de vaccinatiestrategie komen aan de orde en we bespreken de jurische aspecten van vaccinatie. Aanmelden kan nog steeds. Het webinar over vaccinatiestrategie en vaccineren zorgmedewerkers van 8 januari ook nog terug te kijken.We berichten u uiteraard direct als er meer duidelijkheid komt. Hebt u nu al vragen, dan kunt u die richten aan corona-vragen@actiz.nl.Corona communicatieVia deze updates,  https://www.actiz.nl/corona en https://www.actiz.nl/coronavaccinatie wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.