Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 94

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19 en vaccinaties.Bezoekregeling 

In toenemende mate zijn er zorgorganisaties die opnieuw kiezen om het toelaten van bezoek in verpleeghuizen te beperken of zelfs uit te sluiten. Er is op dit moment geen wettelijke basis om zo een algeheel (preventief) bezoekverbod in te stellen. Per 1 december 2020 is de Wet Publieke Gezondheid gewijzigd. Die wijziging is tot stand gekomen door middel van de (zogenaamde) ‘Corona-crisiswet’ (tijdelijke wet maatregelen Covid-19). In die wet (artikel 58o-5a) is expliciet bepaald dat mantelzorgers niet de toegang tot verzorgings- en verpleeghuizen kan worden ontzegd. Tijdens de behandeling in de Tweede Kamer is expliciet aan de orde geweest welk belang bij een Corona-besmetting in een verpleeghuis dient te prevaleren en daarbij is bepaald dat naast de maatregelen om de fysieke gezondheid te garanderen ook de geestelijke gezondheid van bewoners niet uit het oog mag worden verloren. Om die reden is expliciet bepaald dat tenminste één familielid of naaste altijd toegang dient te houden. Als hulpmiddel om per organisatie/locatie tot passend maatwerk te komen is de Handreiking bezoek en sociaal contact beschikbaar.

Impact gemuteerde virussen en persoonlijke beschermingsmiddelenNaar aanleiding van de opmars van gemuteerde versies van het coronavirus hebben V&VN en de vakbonden aandacht gevraagd voor de afspraak dat professionals moeten kunnen beschikken over passende PBM. Dat kunnen dus ook FFP2 maskers zijn. Als ActiZ hebben wij bevestigd dat onze leden alle PBM die volgens de richtlijnen nodig kunnen zijn, ook toegankelijk beschikbaar stellen. Inclusief FFP2 maskers. Later deze week spreekt het OMT over eventuele aanscherping van de richtlijnen RIVM. VWS geeft aan te verwachten dat meer gebruik van FFP2 maskers niet tot tekorten zal leiden.Tevens bereiken ons vele signalen over mogelijke aanvullende maatregelen waaronder een avondklok. Wij hebben daarbij uiteraard als ActiZ aandacht gevraagd voor de noodzakelijke mobiliteit van onze medewerkers die dag en nacht onderweg moeten kunnen zijn. 

Berichten over NoorwegenEind vorige week kwam in het nieuws dat in Noorwegen een aantal kwetsbare mensen zijn overleden als gevolg van het Covid-19 vaccin. Het ministerie van VWS bericht daarover als volgt.

VaccinatieVaccinatie cliënten specialist ouderengeneeskunde BionTech/PfizerInmiddels zijn de eerste bewoners in enkele verpleeghuizen gevaccineerd. Alle organisaties die niet nog niet besteld hebben, kunnen dat tot 25 januari alsnog doen. Gezien de veelheid aan organisaties stagneert het bestelproces bij SNPG soms. Het is dan zaak om later een nieuwe poging te doen. Er zijn veel vragen over vaccinatie van cliënten van de huisarts die met cliënten van de specialist ouderengeneeskunde wonen. Eerder hebben we gemeld dat er veel mogelijk is als het maar goed is afgesproken. Als u bijvoorbeeld BioNTech/Pfizer vaccin over hebt, kunt u hierover aanvullende afspraken maken met de huisarts. De medische eindverantwoordelijkheid, toestemming en registratie blijven bij de huisarts maar het voorkomen van spillage is van belang en het snel vaccineren is ook van groot belang.Vaccinatie cliënten huisarts ModernaVanaf 25 januari start in drie regio’s (Deventer, Zoetermer, Twente) de vaccinatie van bewoners zonder behandeling cq onder verantwoordelijkheid van de huisarts. De overige regio’s volgen in de weken daarna.Toediening van het vaccin wordt verzorgd door de regionale huisartsenpost (in opdracht van de huisartsen). Immers is de huisarts bij deze bewoners verantwoordelijk voor de medische zorg, heeft de huisarts kennis van het medisch dossier en moet de huisarts de vaccinatie registreren en doorgeven aan het RIVM. De huisartsenpost (of huisartsenpraktijk) neemt de komende weken contact met u op als u bekend bent als locatie of woonvorm. Mocht u twijfelen of u bekend bent, check dan eventueel bij uw huisartsenpost of uw huisarts(en).Strikt genomen is de huisarts ook verantwoordelijk voor het vragen van toestemming aan cliënt of vertegenwoordiger. Om praktische redenen is afgesproken dat u als zorgorganisatie de toestemmingsverklaring regelt. De toestemmingsverklaring voor vaccinatie met Moderna vindt u hier. De toestemmingsverklaring blijft bij u als zorgorganisatie op locatie, de huisarts/ huisartsenpost vergewist zich daarvan.
Praktische uitvoering vaccinatiesHet RIVM heeft de richtlijnen Covid-vaccinatie aangepast op het Moderna vaccin. Verenso heeft richtlijnen en aandachtspunten gebundeld op hun website gepubliceerd. Vilans heeft op zorgvoorbeter.nl enkele praktische protocollen geplaatst over vaccinatie. En wellicht ten overvloede: alle vaccins worden aan u geleverd met spuiten en naalden, hamsteren is dus echt niet nodig.Covid-Monitor ActiZUit de Covid-Monitor ActiZ van week 1 blijkt dat in negen van de vijfentwintig veiligheidsregio’s de situatie in de verpleeghuiszorg kritisch is. In de thuiszorg gaat het om twee regio’s. In de andere regio’s is de situatie zorgelijk maar beheersbaar. Voor zowel de thuiszorg als verpleeghuiszorg is dit een toename van 1 regio ten opzichte van een week eerder. Het ziekteverzuim stabiliseert. Het is nu onder de 10%. Het aantal besmettingen in verpleeghuizen (1849) is gedaald met 93 bewoners ten opzichte van een week eerder. Het aantal locaties (851) dat te maken had met besmetting is met 58 nieuwe locaties afgelopen week fors gestegen.Monitor Vaccinatiebereidheid en voortgangUit de beantwoording van de peilstations blijkt dat de geschatte vaccinatiebereidheid hoog is. De helft van de organisaties schat de bereidheid onder medewerkers tussen de 75% en 100% en de andere helft schat de vaccinatiebereidheid tussen 50% en 75%. De vaccinatiebereid onder bewoners in de verpleeghuiszorg wordt door driekwart van de peilstations geschat tussen de 75% en 100%. Een kwart geeft aan geen inschatting te kunnen maken. Een kwart van de peilstations ervaart problemen in de uitvoering van het vaccinatiebeleid. De beperkt beschikbare capaciteit van de vaccins en het op tijd verkrijgen van toestemming van wettelijk vertegenwoordigers worden als grootste uitdagingen ervaren.Deelnemen aan de monitorOp basis van de peilstations onder leden en in samenwerking met de GGD-GHOR Nederland monitort ActiZ de ontwikkelingen in de sector en levert wekelijks een dashboard op. Wilt u ook deelnemen aan de wekelijkse peiling (5 minuten) en wekelijks het sectorbeeld ontvangen dan kunt u zich aanmelden bij m.boers@actiz.nl

Webinar – 22 januari 2021ActiZ organiseert op vrijdag 22 januari van 11.00 – 12.00 uur een webinar over de praktische aanpak en het laatste nieuws rond vaccineren. Dit keer willen we stil staan bij het vaccineren van bewoners. Vanaf 18 januari 2021 kunnen er vaccins besteld worden en zorgorganisaties zijn zich volop aan het voorbereiden. We delen met jullie de voorbereiding van een zorgorganisatie die meedoet in de pilot. Daarnaast staan we nogmaals stil bij een aantal juridische vraagstukken en delen we met u de belangrijkste ontwikkelingen rondom de vaccinatiestrategie. U kunt u voor het webinar aanmelden via de website van ActiZ. Het eerdere vaccinatie-webinar van 8 januari jl. kunt u nog steeds terugkijken.

Financiële regelingen Covid-compensatieHet overzicht van alle regelingen 2020 is recent geactualiseerd. Ook is een eerste overzicht van regelingen 2021 toegevoegd op ActiZ.nl dat de komende weken verder wordt aangevuld.
ActiZ in de mediaNaar aanleiding van de start van de vaccinaties van verpleeghuisbewoners vandaag gaf ActiZ-bestuurslid Conny Helder een toelichting op BNR Nieuwsradio en Radio 4. De Telegraaf(achter inlog) nam afgelopen weekend al een kijkje bij de voorbereidingen die BrabantZorg hiervoor trof. Ook andere landelijke en regionale media besteden aandacht aan de start.
Corona communicatie
Via deze updates, www.actiz.nl/coronavirus en www.actiz.nl/coronavaccinatie wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19 en vaccinaties. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.